| Автор |
Съобщение |
|
ike
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
 Re: Евтинджос захранване 150...300 волта?
Какво представлява "твърдото" запушване? Ето тук има симулатор http://www.falstad.com/circuit/e-fullrectf.html , какво се променя на напрежението, не знам за това питам, не се заяждам.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Нед Мар 31, 2013 2:34 pm |
|
 |
|
741
|
Бе аз това го написах за майтап, ама явно ще трябват доуточнения. Дет се вика - деца, не правете това вкъщи! Заради индуктивността на трафа, при бързи диоди напрежението върху им се променя със скок когато токът стане нула. Хармониците на това се чуват чак до късовълновия диапазон.
|
| Нед Мар 31, 2013 3:03 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
На входа се получава рязък пик/пад на тока в момента в който напрежението минава/пада през границата до където е зареден кондензатора. Колкото по стръмен е фронта на тока - знаеш - няма какво повече да обяснявам. На ффт се виждат 30% 3-ти хармоник, 15% - 5-ти и т.н. Особено ако източника е със сравнително високо изходно съпротивление. Въобще голяма шумолия.
|
| Нед Мар 31, 2013 3:07 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
http://www.falstad.com/circuit/#%24+1+5 ... 25+2+-1%0AЯсно, това е тока който протича - най-дясната осцилограма. Ако диодите се отпушват и запушват рязко сигнала става почти правоъгълен, а провоъгален сигнал има безкрайна честота. Индуктивностите и кондензаторите(а и стабилизаторите) не замазват ли положението?
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Нед Мар 31, 2013 3:12 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Ами замазват едно, омазват друго.
|
| Нед Мар 31, 2013 6:17 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
хммм явно нещо не разбирам... искате да кажете, че за изправител на анодно (да кажем 250V) за аудиофилско крайно стъпало от 6W с RMS консумация 25мА, когато изправителя е със шотки диод, в началния момент на запушването на диода (да кажем 0.6V) се получава стръмен фронт на тока, който е към 60uA и той прави някави чуваеми хармоници на 250V? това по ток или по напрежение? но е огромна стойност, без значение за какво е. това прави поне 40% THD по захранване? тааашак! ще ми е интересно да споделиш как е измерена такава стойност да видя дали мога да потвърдя числата (траф, диод, кондензатор, товар, дросел)
|
| Нед Мар 31, 2013 9:22 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3715 Местоположение: Високо в планината
|
Аз за моето стъпало си навивах трансформатор. Даже два- единия за отоплението, другия за високите. Изправител с EZ81 в момента съм на етап смятане и навиване на дросел.
_________________ Хайде де!
|
| Пон Апр 01, 2013 10:25 am |
|
 |
|
Cekins
|
Ами измерено е с дървен осцилоскоп на напрежението. Постановката е трифазен генератор с постоянни магнити, честота на променлвото между 15 и 25 херца, обикновенни силициеви диоди (ларионов мост) и активен товар. Импеданса на генератора е около 8 ома на фаза, индуктивност около 14 мили хенри на фаза. Хармониците ги има със и без кондензатори след греца. На монофазно без кондензатор няма да ги има. Кондензатори сме слагали до 1000 микро. Товара - около 10-12 ома. Играли сме си с дросели и кондензатори - дроселите просто преместват събитието (и решават отчасти нашия проблем със звуковото бръмчене на генератора) - ползвахме дросели от натриеви лампи 400вата. Май индуктивността им беше към 2 цяло и нещо хенри. С кондензатори по-не сме си играли щото малко трудно се намират 1000 микро неелктролитни за 1000 волта. Тая проба сме я правили с около 170 микро фарада - и те изместват фазата и замазват отзвука на бръмчилото обаче и те редуцират сериозно напрежение и мощността като цяло. Само че нашата цел не е само да го направим безшумно, ами и да вземем максимума от тоя генератор. Реално единствения начин се оказа синхронен PFC изправител.
Мисля че спокойно с обикновен траф (ако имаш и трифазен), изправителен мост и най обикновен нагревател, ще можеш да го видиш. Естествено че грец включен в контакта няма как толкова сериозно да осере нещата, щото там реално импеданса клони към 0
|
| Пон Апр 01, 2013 10:55 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
И аз съм много учуден, че при ниското dv/dt на 50 Hz се стига до тия ефекти, при ключовите захранвания са отдавна и наблюдавани и всичко, диоди дето им викат "soft recovery" (а не просто "fast recovery") се появиха през 80-те, може би в края им, те се запушват малко по-така и пищели по-малко. Не съм правил много сравнения, открай време ползвам MUR110, 140 и т.н. дето са такива уж. Шотки диоди за над 40 волта до неотдавна хич и нямаше, а колко софт са откъм запушване не знам - ама не съм видял 1N5819 примерно да безобразничи повече от разните MUR-ове до него. Но може просто те да си безобразничат без това да ми е пречело, не съм се вкопавал никога баш в това. Ама 1N4007 към трансформатор да писнат по високите честоти нещо ми прилича на шмугващ се в храстите охлюв  (толкова по-голяма и ще ми е изненадата ако някой вземе, че ми избяга де  ).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Апр 01, 2013 11:53 am |
|
 |
|
741
|
Ми и аз така мислех преди доста време, докато веднъж не ремонтирах един адаптер за радио, като му добавих нанофаради паралелно на диодите. Прост адаптер - мрежово трафче, диоди в грец, кондензатор и линеен регулатор. Преди интервенцията това нещо вкарваше брум 100Hz и на укв даже (може да е било през мчу-то, не съм го изследвал), след интервенцията заспа. А бавните 1N4007 от време оно едва ли има вече. Всичко за 1А и 600V (толкова ли беше?) може да се опакова като 1N4007. Няма да правят няколко различни кристала я. Edit: "едва ли има вече" е силно казано, ама съм убеден, че някои фирми пробутват бързи.
|
| Пон Апр 01, 2013 12:21 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Хмммм. Ако 1N4007 са станали по-бързи да кажем мога да си го представя (пак ми е трудно да повярвам ама фактите като говорят...  ). Бая злобно запушващи се трябва да са де. Бавните едно време бяха много бавни, на 20-ина kHz печаха страхотно, дет се казва не стигаха до запушване - те едва ли биха били способни на такова нещо. Ама знам ли, не съм копал натам. Хич и не беше ми хрумвало, че може да има такива събития на 50 херца (ако и да знам, че то не е до херците). Ама то ако не научавахме по нещо всеки ден за какво сме въобще  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Апр 01, 2013 12:30 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Еми сори, ама съм ги затирил някъде осцилограмите...
|
| Пон Апр 01, 2013 1:14 pm |
|
 |
|
After_Dark
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Авг 09, 2012 8:42 am Мнения: 351 Местоположение: Бургас
|
http://www.kn34pc.com/construct/petko_p ... ifier.html - лампов регулируем изправител. http://www.kn34pc.com/construct/petko_p ... _izpr.html - Регулируем изправител 150÷300V ПП. Вместо един трансформатор може два да се ползват 220/6 за отопление и от него 6/220 за анодно.
_________________Химик-галфон съм аз. 
|
| Съб Апр 06, 2013 11:51 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
@ 741 : тези нанофаради са закон от ерата на Д7Ж (или к'вото там беше) ама ако помня защо  Иначе си прав, че премахват брума и то не само на радиото. @ After_Dark : аз казах "еФтинджос" а не да похабя куп матриал и пак да навивам траф на 50Хц  Ще го умувам де, ама в момента имам проблемите на новопристигнал... @ dan : можеш ли да ме уредиш с качествени изходни трафове (за една и две ламби) на сносна цена? Щото се оказа, че ламби се намират, захранването може да се скалъпи ама тези трафове ме спират да изкарам някой лев.
|
| Чет Апр 11, 2013 10:13 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3715 Местоположение: Високо в планината
|
Аз си поръчах магнитопроводи от Италия  Ако си уредиш транспорта излизат съвсем прилични като цена. За изчисляване на траф за лампово стъпало трябват доста подробности- то всъщност това е в същината на проектирането. Тип на лампата,схема на свързване, ток на покой, амплитуда на възбудителното напрежение или желана изходна мощност, допустими THD...
_________________ Хайде де!
|
| Пет Апр 12, 2013 12:48 am |
|
|