Отговори на тема  [ 25 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Инфрачервен сензор за камера 
Автор Съобщение
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение Re: Инфрачервен сензор за камера
Cekins написа:
Е то от самолет е ясно че идея си няма... Бях си купил една термопила от Комет да си играя в свободното време. Е поиграх си, поиграх си и я подарих на Каспаров и той да си поиграе :). Естествено че нищо смислено не докарах. Не че съм се мъчил особенно, ама с прости средства (келяв инструментален усилвател) нищо закономерно не ми излезе, та затова се и отказах... А за калибрация и въбще не съм мислил, щото мислех да го ползвам за обект дето е винаги с един цвят.

Има едни по "умни" сензори от Melexis. Има ги в Роботев , ама бяха 30-40 лева :).Иначе в youtube имаше клипче за сканиране с пирометър и мотори ,но това е бавно. В някаква книга бях гледал скенираща система ( като за лазерен проектор) с огледала (алуминия добре отразява ИЧ) и точков датчик, но сигурно трябва някаква сложна оптика.

Пет Сеп 14, 2012 10:38 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

raven_feather написа:
Cekins написа:
Е то от самолет е ясно че идея си няма... Бях си купил една термопила от Комет да си играя в свободното време. Е поиграх си, поиграх си и я подарих на Каспаров и той да си поиграе :). Естествено че нищо смислено не докарах. Не че съм се мъчил особенно, ама с прости средства (келяв инструментален усилвател) нищо закономерно не ми излезе, та затова се и отказах... А за калибрация и въбще не съм мислил, щото мислех да го ползвам за обект дето е винаги с един цвят.

Има едни по "умни" сензори от Melexis. Има ги в Роботев , ама бяха 30-40 лева :).Иначе в youtube имаше клипче за сканиране с пирометър и мотори ,но това е бавно. В някаква книга бях гледал скенираща система ( като за лазерен проектор) с огледала (алуминия добре отразява ИЧ) и точков датчик, но сигурно трябва някаква сложна оптика.

Абе нали знаеш оная приказка: "И я моем, и тате мое, ама она, козата пръч сака" :D

Пет Сеп 14, 2012 11:15 pm
Профил WWW

Гледах ги тези на мелексис -16х4 са. Трябва ми още по-умен - 64х64 примерно. Както казах обаче цената става прекалено висока.
За това мисля да сменя тактиката. Ще използвам матрица от сензори за движение. Само да намеря от къде да си купя такова нещо!
Бит трябвало да се води PIR motion sensor array.
Някой знае ли от къде мога да се снабдя???

Съб Сеп 15, 2012 8:16 am
Профил

Не съм убеден че матрица от датчик за двицение ще ти свърши работа. Не знам каква е идеята, но ако мислиш с матрица за движение да откриваш температурни разлики от по 1-2 градуса забрави.

Съб Сеп 15, 2012 11:02 am
Профил

Мен ме интересува да засече(регистрира) промяна на температурата в такъв диапазон. Всъщност може даже до 4-5 да е.
Честно казано щеше да е по-добре ако мога и да я измеря, но...

Съб Сеп 15, 2012 12:55 pm
Профил
Аватар

stoyanoff написа:
Мен ме интересува да засече(регистрира) промяна на температурата в такъв диапазон. Всъщност може даже до 4-5 да е.
Честно казано щеше да е по-добре ако мога и да я измеря, но...

Ти наясно ли си какво точно искаш да направиш??? Защото това последното никак не ми се връзва с първия ти пост!
stoyanoff написа:
Здравейте, всички! Трябва ми инфрачервен сензор, който да може да улавя изображение(като от камера). Обърнах всички магазина из нета, но нищо не намирам.
Може ли някой да помогне??

Съб Сеп 15, 2012 1:14 pm
Профил WWW

Да, наясно съм! Само дето вече съм наясно, че тези сензори са много скъпи! За това искам да използвам някакъв друг сензор - по-евтин, който да нагодя. Най-добре щеше да е с инфрачервено изображение, но ....
Та намерих ето това из нета
http://wearcam.org/safebath/toilets/
Пише, че сензора се казва EXISTech's PIR array (160 by 120)(ако съм разбрал правилно). Обаче не мога да го намеря като елемент.
Мисля че такъв или подобен ще ми свърши работа. Някой знае ли от къде да се снабдя???

Съб Сеп 15, 2012 4:22 pm
Профил

Тоя PIR aray няма нищо общо с PIR Motion датчици, на светлинни години са едно от друго. Не намирам нищо за existech, но това си е точно сензор за термална камера.

Съб Сеп 15, 2012 10:36 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Защо не си направиш варияция на нипков диск :?:

Помня бях правел за едни шушумиги нещо подобно..
иде реч като искаш грубо сканиране на някакъв периметър, с машина тип нипокв диск - с малко светочувствителни(пиро в твоя слуай) елементи(4-16) може да си направиш примитивна(колко да е примитивна като първите камери на луната са били с такива) система.
няма да е много прецизно , но определено ще отчиташ разлики между кадрите(любимото дТ в действие) и няколко зони в твойта ареа оф интерестс. :!:

има много юзъри ентусиасти дето го ползват :)

https://www.google.ie/search?q=nipkow+d ... hQeC34GYDA

и в ютуабта има много филм4ета на тази тематика

Пет Сеп 21, 2012 3:46 pm
Профил
Аватар

Прав е МуЪта за диска ама той много реже откъм чувствителност.
Обаче повечето камери реагират на близкото инфрачервено: затова цигарата се вижда много по-светла а дистанционното ти намигва. Намираш подходящ филтър и другото е софтуер. Откога с една оранжева топка в ръката можеш да управляваш компютъра...

Пет Сеп 21, 2012 7:24 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 25 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2