| Автор |
Съобщение |
|
Radoslav70
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пет Мар 19, 2010 12:34 pm Мнения: 79 Местоположение: Северно полукълбо
|
 Вятър и кладенец за отопление
Зачетох се в темата за термопомпи и топлообменници и т.н.
http://mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.php?t=8171
Идея допълнение: Ясно е че енергията от един малък вятърен генератор не може да се използва винаги директно изцяло и трябва или да се връща в мрежата и 1. енергото да я плаща или да се 2. акумулира някак си за "после".
1. Тук гледам много се коментира темата с енергото, а аз като се зачета и направо ме хваща страх какви закони и разправии лицензиране изисквания и въобще джунгла от бюрокрация и незнам си какво още.
2. Да се съхранява - в акумулатори е много скъпо и живота им е от 5 до 10 години така или иначе, не е рентабилно
Допълнение към горекоментираната тема в линка - малък ветрогенератор
Идея? - може ли да се отоплява резервоар с вода когато има вятър, например има пластмасови резервоари от 2000 литра има и по големи, който е в мазе например и след това да се използва термопомпата, чрез съхранената енергия в отоплената вода в резервоара?
Така когато има вятър, ще се захранва директно циркулациoнната помпа, компресора и къщата и остатъчната енергия ще подгрява огромен резервоар с вода, който после ще се използва в термoпомпен режим също за отопление, когато няма вятър. Друг е въпроса какво ще правим през лятото? Да речем може да се съхранява водата и после да се полива с нея
Ако имате въпроси, занимавам се от 8 години с промишлени ветрогенератори в Германия, предимно със силовата електроника и електрозадвижванията. Интересно ми е какви идеи има реализирани в любителски план в бг, не такива на старо, а просто собствени.
ПП А те механичните електромери май си въртят на обратно когато се връща енергия, това дали е разрешено, поне дали е забрано знае ли някой?
_________________ От kW до МW разликата е само една буква в посока долу и леко вляво и един Shift
Последна промяна Radoslav70 на Пон Яну 31, 2011 6:41 pm, променена общо 3 пъти
|
| Пон Яну 31, 2011 1:22 pm |
|
 |
|
Lupus
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Едва ли този форум е мястото за компетентно обсъждане на тази тема, но тук http://solar.sts.bg/forum/index.php сме го дъвкали многократно.
А иначе въпроса за съхраняване и ефективно преобразуване на излишната енергия е интересен по принцип. Едно от най-ефективните решения е: електроенергия-> електролиза->водород->съхраняване->изгаряне->използване на добитата енергия.
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Пон Яну 31, 2011 2:22 pm |
|
 |
|
Radoslav70
Регистриран на: Пет Мар 19, 2010 12:34 pm Мнения: 79 Местоположение: Северно полукълбо
|
 Водород
Водорода не е ли опасен за съхранение, освен това не трябва ли и накакъв компресор за да се втечни. Фотоволтаиците са интересни обаче са доста скъпи панелите и стареят бързо при което им намалява кпд-то. Все пак има ли самоделно направен и работещ ветрогенератор в бг? Интересно е управлението на модулите в един ветрогенератор, а не как се куплират. А това става с микроконтролери.
Затова е тук темата, другото са прекалено общи приказки, като го гледам форума http://solar.sts.bg/forum/index.php повечето обяви са търговски, кой какво продава и купува на ново или старо
_________________ От kW до МW разликата е само една буква в посока долу и леко вляво и един Shift
|
| Пон Яну 31, 2011 2:37 pm |
|
 |
|
Lupus
|
 Re: Водород
Опасен е и затова метода още не се прилага широко. Колкото до форума - там има море от информация и силно се съмнявам, че за 15мин сте се запознали с нея. 
|
| Пон Яну 31, 2011 3:29 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Има някакви решения за директно преобразуване на механичната енергия в топлинна. Срещал съм ги само в автомобилите - по-новите дизели, за доподгряване на двигателя. Очевидно имат прилично КПД, тъй като се явяват алтернатива на дизеловите или електрическите печки със същата функция.
|
| Пон Яну 31, 2011 8:23 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Конкретно по въпроса за стопляне на "нещо" : има къде по подходящи вещества затопляне. Например съм чувал за парафин. Ама трябва да стоплиш мнооого маса.
|
| Пон Яну 31, 2011 10:27 pm |
|
 |
|
Lupus
|
Така е. Но там е заложен принципа на фазовия преход. Там обаче има проблем с преноса на топлината. Оказава се, че за традиционния метод на съхранение на топлинна енергия водата е много подходяща - евтина и с голяма топлоемкост. Има много интересна комбинация между двата метода - милион сферички, пълни с парафин, плуващи във вода, която играе ролята на топлопреносна среда. Получава чудесен акумулатор на топлинна енергия.
|
| Пон Яну 31, 2011 10:53 pm |
|
 |
|
Radoslav70
|
 Парафинени топчета
А колко струват тия топчета и къде се продават? Как им викат точно на англйски или на немски?
|
| Вто Фев 01, 2011 11:28 am |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4916 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
 Re: Парафинени топчета
paraffin wax in spherical shell
те така му се вика
даже има доста статии по въпроса
например
http://cat.inist.fr/?aModele=afficheN&cpsidt=17036819
ама доста требе да се поровиш за цялата публикация
иначе наистина парафина затворен в мед е нещо много странно от температурна гледна точка. наскоро разбрах, че най-добрите/точните термостати били парафинови(неква медна пружинка(тръбичка) вътре с парафин....
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Вто Фев 01, 2011 1:12 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
За съхранение на енергия ползват сол - при загряване се втечнява. Май поема огромни количества енергия. Това в големи соларни централи, където енергията на слънцето се фокусира в една точка, а после явно от топлината правят енергия (нощем от съхранената в солта).
Иначе на тойотите имат някакви "силиконови" подгреватели - мотора върти туй нещо, механично се разбърква тоя силикон при което се загрява, и антифриза около него се загрява. Това го ползват точно за начално подгряване на дизелите зимата.
|
| Вто Фев 01, 2011 3:12 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Как хем мотора го върти, хем го ползват за начално подгряване  ?
Това, което съм виждал тук из северните щати и Канада са тъй наречените engine heaters - едни нагреватели за 120 волта и като спреш колата в гаража или на паркинг ръгаш щепсела в контакта и това нещо държи блока на двигателя топъл ( по паркингите има инсталиран контакти  ). А където няма такива джаджи и е много студено - просто двигателя не се гаси  .
|
| Вто Фев 01, 2011 3:56 pm |
|
 |
|
Radoslav70
|
 Вятър
Има ли подходящ вятър в Канада. То вие там си имате газ достатъчно май и алтернативни източници не ви трябват? Бях в Норвегия там ги имат същите контакти, даже нагреватели в предното стъкло.
|
| Вто Фев 01, 2011 5:59 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Е, аз от къде да знам има ли подходящ вятър в Канада - аз съм в Чикаго  . В другата тема за тока нали споменах, че тук в Илиной примерно, за разлика от другите щати не съм виждал вятърни генератори, ама незнам заради вятъра ли е или просто, защото имаме доволно атомни реактори покрай Чикаго  . Ама по принцип на север от Чикаго няма кьорава планина и като духне някой вятър от полюса надолу и ни ебава мамата. Утре чакаме някакви яки изцепки със сняг и вятър (чакат около 24-30 инча сняг само утре) от Канада та чак фирмата обяви преди малко, че утре няма да се работи  .
|
| Вто Фев 01, 2011 7:31 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Dimitar, става въпрос за тъй наречения "зимен пакет", който подпомага антифриза да загрее по-бързо, че да имаш парно. Не става въпрос за подгревателните свещи в цилиндрите.
На европейските слагат (за по-хладните страни) 3 нагряващи свещи, само че забити в антифриза някъде. И с релета ( или с PWM) управляват колко от тях да се включат в зависимост от бордовото напрежение - т.е. когато има излишък от ел.енергия от алтернатора не му спират възбуждането, ами включват тия нагреватели. Така имат няколко стотин вата ел. отопление и мотора загрява по-бързо. Обикновено алтернаторите са преоразмерени ако я има тая екстра - 120А и нагоре.
На японските обаче (тойота) алтернатора е малък. Но за сметка на това същата функция се поема от този силиконов отоплител, който е зацепен на спомагателния ремък на двигателя. И като запалиш почва бъркането, което произвежда топлина, която пък се отдава към антифриза.
|
| Вто Фев 01, 2011 10:02 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Че аз къде съм казал за подгряващи свещи в цилиндрите - подгряват антифриза и маслото в картера  .
Иначе това за тия бъркания ми е странно - за какво им е това нещо, като двигателя вече работи и произвежда излишна топлина колкото искаш  ?
|
| Вто Фев 01, 2011 11:50 pm |
|
|