Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Мнения за GPS модули на Ublox 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Мнения за GPS модули на Ublox
Ако има някой, който ги е използвал да сподели опит.
Имам клиент за една джаджа, който настоява GPS-модула да бил на Ublox, че били много чувствителни.
По данни изглежда добре, но практиката е друго нещо.
И друго - активна GPS антена за монтаж на платка, но не с кабел.

Пет Окт 17, 2008 9:31 am
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Мнение 
При нас използваме такива и по-точно TIM-4A - вече 8-9 месеца ( а може и повече да са ) няма грижи.
Попада ми и друго устройство с някакъв ublox вътре - не съм се заглеждал какъв - та и там след няколкомесечен тест не сме забелязали да има някакви ядове.

Съб Окт 18, 2008 10:52 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член

Мнение 
Аз също съм ползвал такива - стават

Нед Окт 19, 2008 12:06 am
Профил
Аватар

Мнение 
А като чувствителност как са? Защото клиента иска да ги използва и в сграда.

Пон Окт 20, 2008 9:13 am
Профил
Аватар

Мнение 
не съм пробвал ublox защото цените им са двойни на тези от азиатски производители, но от това което сме тествали с чипсет skytrack, mstar и sirf, последния ги бие и по консумация и по чувствителност, в сграда ще е предизвикателство, но ако си до 3-4 метра от прозорец sirf-а хваща поне 5-6 сателита което му е достатъчно, иначе всички на открито хващат, проблема е като минеш под тунел или около високи сгради където сигнала е засенчен, все пак това е СВЧ ако някой мисли че в 10 етажен блок GPS-а ще му работи в стая на 1-вия етаж по-добре да се откаже
за каталожните данни забрави (поне ако са на производител от азия) тези които пише че са най-чувствителни се оказват най-зле, отиентираш се по цената - sirf-a е 50% по-скъп от останалите

Пон Окт 20, 2008 9:18 pm
Профил

Мнение 
в сграда ще ти е нужна активна антена. тогава стават иначе са зле

Вто Окт 21, 2008 12:58 am
Профил

Мнение 
Мнението ми не е меродавно, защото не съм ровил много надълбоко, но имах проблеми и по-точно не беше коректно документирано използването на "Tricke power" режима на ниска консумация, в който се буди периодично или по заявка, и си поддържа фикс при минимална консумация.

Вто Окт 21, 2008 6:29 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Аз имам опит главно със Sirf, но съм тествал и с MTK чипсета. Общо взето като Sirf, но тествах само един модул.
Че антената ще е активна - две мнения няма, ама предложете малогабаритна вътрешна антена (тези на Сарантел отпадат).
Сега съм пуснал Клиента да си търси активна вътрешна антена. И не поемам отговорност за резултатите от GPS-частта, щом като Н.В. Клиента решава технически въпроси. И да си направи сметката цена модул+антена=?. Предложих модул на Locosys с вградена антена (чипсет Sirf Star III, кове 8 спътника в стая до прозореца, ако отсрещната сграда не е съвсем близо), но той си е навил на пръста Ublox-а. :evil: :evil: :evil:

Вто Окт 21, 2008 7:15 pm
Профил

Мнение 
gicho написа:
Мнението ми не е меродавно, защото не съм ровил много надълбоко, но имах проблеми и по-точно не беше коректно документирано използването на "Tricke power" режима на ниска консумация, в който се буди периодично или по заявка, и си поддържа фикс при минимална консумация.

да наистина с това имаше един бъг при по-старите версии. при производство трябва да се захрани чипа за малко за да мине в стндбай, иначе състоянието му е неустановено и яде батерията. това го оправиха, обаче

Сря Окт 22, 2008 1:32 am
Профил

Мнение 
Desert Leo написа:
Защото клиента иска да ги използва и в сграда.

За какво му е на клиента ти в сграда?
За часовник или ще мести някъде сградата?

Сря Окт 22, 2008 2:39 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Desert Leo написа:
....... но той си е навил на пръста Ublox-а. :evil: :evil: :evil:

Да, защото после ще иска да го сертифицира за Европейски произход. И при мен е така. :wink:

Чет Окт 30, 2008 6:37 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Не е това в моя случай Бате!
Хората са доста далеч дори от мисълта за сертификация, доказване на произход и т.н.
Просто са (им) направили едно GSM/GPS устройство в което към иначе не лош GPS модул (Sirf STAR III чипсет)са включили пасивна антена на Сарантел и ... познай резултата. И така, производителя на GPS модула е низвергнат, защото е жълт, а няма как вината да е в европейската антена и в същото време на никой от тях не му идва наум за неподходящата комбинация приемник - антена, без те поотдемно да са непременно лоши.
Та клиента споменава за някакъв "asisted GPS" на Ublox, който според него имал достатъчна чувствителност и в сгради (не ме питай какви точно - с прозорци по 4м или подземни гаражи).
Ти какви набпюдения имаш от Ublox-а?

Чет Окт 30, 2008 8:53 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Desert Leo написа:
...
Ти какви набпюдения имаш от Ublox-а?

Не мога категорично да кажа кой е по-добър. И двата са по-добре по различни показатели. SirF III има много добра чувствителност, но много трудно зацепва в началото. Освен това понякога се насмита от силни RF импулси в антенния вход - дава дати 2050+ година, и от там само с гасене на захранването излиза. Ublox в това отношение е по-стабилен. И консумацията му е по-ниска. Ама е по-скъп ( по-веселите модели ).

Пет Окт 31, 2008 11:26 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цитат:
SirF III има много добра чувствителност

Мога ли тогава да считам, че Ublox-а няма по-висока чувствителност и в сгради ще се държи като всеки друг GPS модул.

Пет Окт 31, 2008 11:59 am
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
Здравейте,
Имам проблем с със стартирането на ublox. Модулчето се връзва към PC по USB и от там си получава захранването. Проблемът е, че не винаги тръгва с пускането на РС-то. Налага се да го откача и после пак да закача USB кабела към ublox-а. Имам 2 настени платки, с LEA-4 и с LEA-5T модулчета. При LEA-4 само от време на време модулчето не започва да си изпраща стринговете, докато LEA-5T е почти винаги зависнало. Понякога имат "?" в Device Manager, но по-често няма питанка и въпреки това пак не си изпращат данните. Когато активирам ресета на модулчето - то тръгва, но това няма как да го правя по USB-то, освен това производителя казва да не се ползва ресет щото нямало нужда а в следващия модел изобщо нямало да го има.
Надявам се някой да подскаже идея, че едното вече е монтирано при клиент, а производтеля не ми отговаря на питането!

Драго

Чет Фев 26, 2009 12:03 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща