Отговори на тема  [ 52 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
За и против монтажни дупки с маса 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение За и против монтажни дупки с маса
Аз обикновено така си правя платките обаче наскоро ми възникна проблем с една джаджа дето е навън и е така проектирана, че цялата външна метална кутия е същата маса. Дори за захранванията са пускали само положителната жица. Дотук добре, обаче това нещо седи монтирано на метален кол в полето и забит в земята, т.е. земята е същата маса като процесорите и всичката електроника. Удря светкавица...

Вие как ги правите платките - със или без връзка за монтажните дупки?

Пет Окт 04, 2024 6:05 pm
Профил

Мнение Re: За и против монтажни дупки с маса
Никога не свързвам нулата към маса, обикновенно връзвам един или няколко кондензатора между нула и маса, между 100 нано и 1 микрофарад, но винаги си имам маса на монтажните отвори, понякога я използвам за охлаждане на платката.

Н'бабане Гт'муан'га написа:
Дори за захранванията са пускали само положителната жица.

Нямал съм такъв случай но в подобна ситуация аз бих отделил нулата от масата с диференциален филтър.

Пет Окт 04, 2024 6:38 pm
Профил

Ммм тук е много специфично :) Отговора е зависи. За монтаж на полето, е желателно твоята маса да няма нищо общо с кутията, но тук идва и до концепция. Те нещо такова изпозлвам за всякакви захранени от външно захранване джаджи DC/АC няма голямо значение, говорим AC НН, но естествено ако се предвижда АС филтрите са други и няма електролити. Това което отива на корпус е EARTH. Съответно там отиват и екраните на влизащите кабели, ако имат екрани. Идеята е че, екрана на кабела е продължение на метлания корпус на кутията, и когато има PE и той отива там. Тия кондензатори там не са от добро, бих ги разкарал без да ми мигне окото ама EMC.....

Прикачени файлове:
input.jpg
input.jpg [ 55.19 KiB | Прегледано 5440 пъти ]
Пет Окт 04, 2024 8:46 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Toni,
Където има кондензатори между земя и вътрешна маса, трябва за има bleeding resistor.
Защото кондензаторите се зареждат малко по малко (или бързо бързо в зависимост от еми/емц евента) и като са заредени не филтрират. Затова се слага около 1мегаом резизтор паралелно на тях.
В твоя случай как разреждаш кондензаторите?
Нещо не е така, или имаш някаква много хитроумна схема... но обясни моля те..

Пет Окт 04, 2024 9:33 pm
Профил

Е има, ама някъде по листа ... Има някъде символ за пада който прави връзка с корпуса и там е блидинг резистора.

Пет Окт 04, 2024 10:55 pm
Профил

Bai Ui написа:
Никога не свързвам нулата към маса, обикновенно връзвам един или няколко кондензатора между нула и маса, между 100 нано и 1 микрофарад, но винаги си имам маса на монтажните отвори, понякога я използвам за охлаждане на платката.

Н'бабане Гт'муан'га написа:
Дори за захранванията са пускали само положителната жица.

Нямал съм такъв случай но в подобна ситуация аз бих отделил нулата от масата с диференциален филтър.

Нулата и масата са две точки /условно двуполюсник/, а диференциалният филтър е четириполюсник.
Не съм наясно как би свързал четириполюсника за да стане двуполюсник?

Пет Окт 04, 2024 11:20 pm
Профил

al_at написа:

Нулата и масата са две точки /условно двуполюсник/, а диференциалният филтър е четириполюсник.
Не съм наясно как би свързал четириполюсника за да стане двуполюсник?

Прикачени файлове:
image_2024-10-04_232159628.png
image_2024-10-04_232159628.png [ 17.01 KiB | Прегледано 5390 пъти ]

Съб Окт 05, 2024 1:22 am
Профил

Това си го знам като Common Mode Choke, не мога да се сетя добър заместващ термин на български.
Явно в литуратурата се среща по двата начина, не го бях срещал така.
В случая има тази схема много малък проходен импеданс за диференциални сигнали и доста по-голям индуктивен импеданс за common mode сигналите.
Но тъй като единият край е заземен, теоретично целият сигнал е диференциален. Т.е. почти няма да има филтрация на диференциалния сигнал.
Би трябвало да се разменят краищата на намотките, така че точките да са разминати, за да има ефект за диференциални смущения.

Съб Окт 05, 2024 8:06 pm
Профил

Ами в случая при гръмотевици, факторите са няколко. Имаш common mode смущение, то се генерира и в двтаа проводника, и common mode индуктивност ще помогне. Обаче отделно от това можеш да имаш всякакви гадови пътуващи по нулата / земята, като причината е заземяването на гръмоотводите, или самите стълбове. В завсиммост от това къде се намираш спрямо точката в която се отвежда енергията на гръмотевицата може да имаш сериозно мръдване в защитната земя. Там са все неизвестни защото в повечето случаи ти идея си нямаш къде и как ще се инсталира това у-во и още по-малко как е реализирано захранването и заземявването, от тук варианта е да нямаш никакъв досег със защитната земя .. е да ама ако си с метлана кутия това е нвъзможно защото тя е заземена, съотвенто всичко това има някакъв капацитет спрямо това от което се храниш ....затова когато съм слагал полево оборудване, винаги съм си осигурявал мое си заземяване.

Съб Окт 05, 2024 11:35 pm
Профил

Захранването лесно. Ами какво става с аналоговите сигнали? А с комуникациите? А с хай-спиид комуникациите?

Дросела на български му се вика бифилярно навит дросел. Поне така го пише в учебниците.

П.П. От схемата най ми хареса гаргата :Д

Нед Окт 06, 2024 8:54 am
Профил
Аватар

кутията на полето - удари ли я светкавицата ... само стари баби знаят какво ще се случи
прави я така, че лесно да се смени платката

Нед Окт 06, 2024 9:04 am
Профил ICQ

Който се е борил със смущения и ЕМС комплайънс знае че диференциалните филтри вършат чудеса - спират смущенията както навътре така и навън. Аз ги слагам не само на захранвания но с тях отделям и захранванията на силовите вериги от управляващите, особенно когато имам индуктивни товари.

Нед Окт 06, 2024 9:51 am
Профил
Аватар

https://youtu.be/yHn-XOcvJOY?t=600

Нед Окт 06, 2024 11:32 am
Профил ICQ

не съм толкова навътре в рутенето на платки, но от това което съм виждал по фабрични платки - всички варианти съм срещал
- всички отвори са директно към маса - дънни платки на пц-та
- отворите са към маса но през нещо - 0 ома резистор, индуктивност, или нещо друго
- 1 отвор към маса, другите са изолирани
- всички изолирани

изглежда за всяка ситуация си има съответния по-добър вариант

също на една платка срещнах едни спиралки на всички входове-изходи, всеки вход/изход и маса правят една спирала, предполагам разрядник?!? незнам

Пон Окт 07, 2024 12:06 am
Профил

Темата сама си намери отговора. Платката е част от система. Дизайна на цялата система определя дали да се замасяват дупките или не. Може да се окаже, че замасяването им помага за влошаването на ЕМС. Както и обратното. Може да се окаже, че бифилярния дросел на захранването става усилвател на смущенията защото двата му края на земята са вързани на късо през корпуса на устройството и заземената маса. От друга страна може да се окаже, че някой комуникационен кабел дето е заземен от двата края пак се явява хубава антена и язък за всичките филтри или екранирания.
Та отговора е - гледа се конкретния случай и всички кабели влизащи и излизащи от устройството.

Пон Окт 07, 2024 12:42 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 52 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща