Отговори на тема  [ 64 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5
Цифров амперметър 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение 
Cekins написа:
Ето един чарджер дето принципно работи. Е има много неща дето сам трябва да се сети как да ги направи. Това си е само за регулиране на зарядния ток. Не и на напрежението на батерията - за там трябва и като рембранд да порисувам.

едит : Транзистора е само като пример. Има и къде по добри варианти.

Мога ли вместо потенциометъра на инв. вход на долния ОУ да сложа един кондензатор и резистор (да разрежда кондензатора) паралелно към маса и да му подам PWM от пик-а? Така ще му задам съответния ток а когато реша да мина в режим постоянно напрежение просто ще меря напрежението и с PWM ще променям тока така че напрежението да остава постоянно.

Нед Мар 21, 2010 11:36 am
Профил WWW
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Амиии пробвай. Аз сега правя един чарджер дето ти искаш - хем ампераж, хем напрежение, само че с един DAC и два компаратора, като включвам единия или другия в зависимост кое искам да регулирам. Като съответно единия компаратор е на напрежението, другия на тока. Аз не бих го правил с PWM, щото не е много линейно. Можеш да ползваш някой МЦУ с компаратори и CVref, обаче ще трябва доста да натаманяваш измерването на U и I така, че да са ти на чалъм за регулиране.

Нед Мар 21, 2010 8:12 pm
Профил ICQ

Мнение 
Аз нямах в предвид да задавам някаква стойност с PWM, а да следя напрежение/ток и да коригирам непрекъснато така че да получа желаните стойности. стига да има резолюция няма значение че не е точно линейно. С ЦАП също не е лоша идея. Малко по-сложничко е от управление на PWM, но и доста по-надеждно.

Аз направих запис на разряд с един акумулатор. Малко старичък, но колкото да погледна реални данни защото в интернет е пълно с някакви "нарисувани" приблизителни графики.
Виж и PDF-то дето съм прикачил. Там пише противно на всички ръководства че заряда при постоянен ток 1/10C завършва при 15.5V. А запечатаните малки акумулаторчета можеш да ги зареждаш и с повечко - графиката за 20%C показва че завършва на 16V. Друг е въпроса, че заряд с константен ток се прави до 70% и след това се подава напрежение.
По-странното е разряда - никъде до сега не видях да пише че при товар 1/3 C на 10 V имаш още 10% от капацитета. В конкретния случай ще харча 0.8А (номинално) от 2.3A/h акумулатор - т.е. около 1/3C. От графиката която съм свалил се вижда че напрежението се връща бързо до >12.3V (12.56 след 4 часа на покой), което според http://www.batteryuniversity.com/partone-13.htm е доста заряд.
Все пак стана ясно, че най-добре е да се свалят кривите на заряд/разряд/дозаряд за конкретния случай за да има по-голяма точност в показанията.

Един добър признак че капацитета привършва е скоростта на понижаване на напрежението. В моята графика се вижда, че ако за 5 мин напрежението падне с 0.5V значи имаш не-повече от още 5 мин. до 0%.

Прикачени файлове:
Коментар на файл: Графики за заряд-разряд
lead_acid_battery_charging_graphs.pdf [79.62 KiB]
109 пъти
Коментар на файл: Запис на разряд
discharge-0.7A.jpg
discharge-0.7A.jpg [ 67.03 KiB | Прегледано 620 пъти ]
Пон Мар 22, 2010 3:10 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
За конкретните числа е най-добре да се гледат данните от производителя. Например по-скоро дето вземах VRLA-та си пишеше на тях всичко - 6V - 4.5A, макс. зарядно напрежение 7,45V, макс. заряден ток 1,45A. Всичко останало просто удължава живота на батерията над това за което гарантират производителя (в повечето случаи това са 5 години). На едно място четох че при точно спазване на всички тия схеми за зареждане се стига до 10 години при режим backup или някакъв голям брой цикли, не помня вече, при режим заряд-разряд. Между другото в режим заряд-разряд акумулатора е подложен на доста по-голям стрес.

Пон Мар 22, 2010 6:42 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 64 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5