|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 6:41 pm
| Автор |
Съобщение |
|
ji4ka
Ранг: Форумен бог
|
Интересно дали още се изучава Химия в основното училище? Спомням си ,че едно време тоя урок с H2-O2 гърмежите беше в 7-ми клас.
|
| Пон Апр 20, 2009 2:06 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
А бирата се отделя от положителния полюс.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пон Апр 20, 2009 4:10 pm |
|
 |
|
wolfshark
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 11:34 pm Мнения: 95 Местоположение: Видин
|
Объркването ми дойде поради това, че направих екперимента вкъщи и мехурчета имаше само на отрицателната плоча. Иначе водород - отрицателна, кислород - положителна, забравил съм го това вече, извинявам се.
По темата - за да се разделят водорода и кислорода електродите трябва да са на сравнително голямо разстояние един от друг, което автоматично означава че цялата установка ще е много по-голяма, ефективността ще е по-малка и дебита съвсем няма да стигне за горелката. Дори и така опасност също има ако не е направено както трябва.
@ji4ka - извинявай, но такъв извод не можеш да си направиш толкова бързо, случва се човек да се обърка, ако не бях направил теста 100% щях да съм на вашето мнение. За протокола - имам доста солидни познания по химия, много от които са се изпарили със времето, странното е че такова елементарно нещо съм забравил, но помня повечето неща от органичната химия, и почти всичко от неорганичната.
@ike - това с бирата е друго  то за това пожълтява водата
edit: Повторих опита - този път между плочите имаше поне 5см разстояние - на отрицателната постоянно се отделяха много балончета а на положителната - абсолютно нищо. Вярно е, че на положителната трябва да се отделят по-малко, но тук нямаше нито едно.
|
| Пон Апр 20, 2009 5:34 pm |
|
 |
|
BONGO
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Сря Ное 10, 2004 1:06 am Мнения: 161 Местоположение: Нова Загора
|
На промишлените генератори за водород във водата слагат калиева основа за по-голяма проводимост,мисля че и сода каустик ще свърши работа ...
|
| Пон Апр 20, 2009 6:48 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
А бе и аз съм учил и затова добре си знам колко "помня". След като си се заел сериозно с практиката не е зле да си осигуриш един-два учебника под ръка, щото така наизуст само си губиш времето. Осен това електрохимията е доста неточна наука, процесите които стават на електродите са много комплексни, има си доста тънкости с настройка на режимите и т.н. Направо си е занаят това, не става за час -два. Иначе освен за електролита във водата както ти казаха по-горе, трябва да се подберат и неактивни електроди, може би графитни.
И все пак попрегледай какво е написал г-н Фарадей по въпроса.
|
| Вто Апр 21, 2009 12:14 am |
|
 |
|
wolfshark
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 11:34 pm Мнения: 95 Местоположение: Видин
|
Няма значение, направих го само за да видя какво количество газ ще се отдели, няма да правя горелка, но останах изненадан че на едината плоча няма нищо. От материалите които имах под ръка използвах плочи от хард диск - оказа се че със тях реакцията е най-ефективна, може тук да е проблема, но и със железни плочи май беше същото. Другия минус е че просто пускам прав ток, около 20V, консумацията е доста ниска - не повече от 100-200mA - но толкова със две плочи
|
| Вто Апр 21, 2009 4:51 pm |
|
 |
|
plameniv
|
 !
Плочите трябва да са от материал който не се разгражда , най добре става от графит !!!
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Сря Апр 22, 2009 1:24 am |
|
 |
|
ka2009
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Съб Яну 03, 2009 1:15 pm Мнения: 107 Местоположение: Пловдив
|
Намери си стар оловен акумулатор и го накарай да "заври" при него със сигурност ще получиш водород
но си е опасна работа.
Говорих с един заварчик с много голям опит в областта относно водородните горелки и той ми сподели че имали в стъкларски завод 3 такива и трите гръмнали с течение на времето. А за обезопасяването на горелката на изхода се поставяло платинена мрежа която периодично се подменяла след определени часове работа но поради липса на пари не ги подменяли и затова ставали авариите.
_________________ Истинските неща са простички но пътят до тях е дълъг.
|
| Пет Май 01, 2009 9:51 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3715 Местоположение: Високо в планината
|
Уаууу! Това, което показват руснаците е много интригуващо. Интересно какво използват, за да направят плазмата- обикновен въздух и електродуга или някакъв газ?
|
| Пет Май 01, 2009 11:21 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Водка dan, водка! 
|
| Съб Май 02, 2009 12:10 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3715 Местоположение: Високо в планината
|
|
| Съб Май 02, 2009 2:45 pm |
|
|