Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Триак и Трансформатор ПРОБЛЕМ:)) 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Nikola Kirov написа:
Руските симистори издържаха без проблем 1uF без резистор. Като новобранец съм правил такова изпълнение. Не съм пробвал западен как му понася голям кондензатор без последователен резистор.

Той и кондензаторът не се чувства компфортно при такива пикови тоци. Най-дожре е с резистор, и то в никакъв случай да не е слоен резистор!

Пон Дек 11, 2006 12:33 am
Профил ICQ
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение от HyperMadMax
Благодаря ви момчета , наистина не очаквах такава отзивчивост. Наистина съм новобранец и във форумите и в електрониката , ама нали знаете то си ни е в кръвта:)

Днес е неделя и още утре ще пробвам съветите Ви и задължително ще напиша какви са резултатите.

Бях пощурял и пробвах на хаос с разни кондезатори в диапазона на нано фар. и изплющях :) няколкко триака:),но утре ще видим ......

Преди да премина на 220V работих с 30 докато свикна малко с триаците и да си настроя програмата на PIC-a да е синхронна , и всичко вървеше добре , ама после виждате ......

Пон Дек 11, 2006 1:36 am
Профил
Ранг: Напреднал
Аватар

Мнение 
М/у другото, нали не се опитваш да правиш фазово управление на симистора, за да регулираш напрежението/мощността/ на нещо във вторичната намотка? Ако е така и схемичката не ти работи в двата полупериода симетрично, ще получиш постоянна съставка на тока през трафа, което освен че ще ти го подгрее, няма да ти даде на симистора да се запуши! Освен това има ужасно много хармонични при този метод на реулиране, които ще прекараш през трафа отново под формата на топлинно излъчване.

Пон Дек 11, 2006 2:56 pm
Профил ICQ

Мнение 
evc написа:
М/у другото, нали не се опитваш да правиш фазово управление на симистора, за да регулираш напрежението/мощността/ на нещо във вторичната намотка? Ако е така и схемичката не ти работи в двата полупериода симетрично, ще получиш постоянна съставка на тока през трафа, което освен че ще ти го подгрее, няма да ти даде на симистора да се запуши! Освен това има ужасно много хармонични при този метод на реулиране, които ще прекараш през трафа отново под формата на топлинно излъчване.

Какво му пречи ето виж :
http://www.shema.ru/cgi-bin/rshema.pl?n ... r-us.shtml
Изображение

Пон Дек 11, 2006 4:10 pm
Профил
Аватар

Мнение Какво му пречи, съм написъл.
Въпрос на вкус е разбира се, но аз предпочитам да цепя и да превръщам в смущилки амплитуда от 30V, вместо от 300V. Въпрос на вкус е дали да ти пече трансформатора или симистора, но ако питаш мен въобще не бих ползвал фазово ругулиране, освен ако много не ми се налага (разбирай Колт44 опрян в слепоочието ми). Човекът се чуди защо не му се запушва триака и аз съм му предложил възможен отговор. Това е всичко.

Пон Дек 11, 2006 4:25 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Мнение Re: Какво му пречи, съм написъл.
evc написа:
Въпрос на вкус е разбира се, но аз предпочитам да цепя и да превръщам в смущилки амплитуда от 30V, вместо от 300V. Въпрос на вкус е дали да ти пече трансформатора или симистора, но ако питаш мен въобще не бих ползвал фазово ругулиране, освен ако много не ми се налага (разбирай Колт44 опрян в слепоочието ми). Човекът се чуди защо не му се запушва триака и аз съм му предложил възможен отговор. Това е всичко.

Аз също не бих прибягнал до такава схема. Не всичко което е написано с печатни букви е истина.
За включване и изключване на трансформатора, освен с триак имаше и начин с 4 диода и полеви транзистор в диагонала.

Пон Дек 11, 2006 5:59 pm
Профил

Мнение Re: Какво му пречи, съм написъл.
kasparov написа:
evc написа:

Аз също не бих прибягнал до такава схема. Не всичко което е написано с печатни букви е истина.
За включване и изключване на трансформатора, освен с триак имаше и начин с 4 диода и полеви транзистор в диагонала.

Мда това намерих това пуснах , може и по интелигентно да се направи с доста по малко части , иначе ако става на въпрос и аз не съм фен да се регулира високото ако има траф, но какъв е проблема да е след трафа че то си има симистори ако става на въпрос и за 60А а и надали ще се прави нещо чак толкова мощно но знае ли човек :D

Пон Дек 11, 2006 9:02 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 22 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2