Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
Подлъгване на HP BIOS да не пищи заради липсващи вентилатори 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Подлъгване на HP BIOS да не пищи заради липсващи вентилатори
Имам едно малко PC - HP 8000 usdt, което ползвам за сървър. Работи под Убунту, има SSD за сторидж. Останаха да бръмчат само двата вентилатора - размер 60х60х25, с 4 пинови конектори. Искам да модифицирам системата за охлаждане - пробвах тотално пасивно (махнах вентилаторите) и предвид кратките натоварвания докато билдва нещо си е достатъчно хладен. Нагласил съм друг вентилатор, които евентуално да закача ако се наложи, но за момента проблемът е как да елиминирам шума от тия двата (единия е отпред и през канал пуска въздух на процесора, другия е диагонално отзад и смуче навън от цялата кутия). Захранването е външен адаптер 230W, така че вътре няма много за охлаждане.
Основният проблем при махането на вентилаторите е че биос-а не бутва и иска F1, независимо че в настройките му е казано да продължава - само че тая настройка е ако да не спира при промяна на конфигурацията, явно хардуерни проблеми винаги го карат да иска потвърждение с Ф1.
Посоките за работа са няколко:
- подмяна на вентилаторите с нови от същия тертип - само че не се намират на добра цена - по спомен 25-30лв струва единия; втора ръка няма смисъл
- махане на вентилаторите - остава проблема с биос грешката
- модване на старите вентилатори да въртят значително по-бавно - те са с pwm контрол; ако сложа един резистор последователно на тока им не знам дали ще има ефект
- излъгване на дъното че все пак има вентилатори, макар да са откачени - предполагам чака да види импулси от меренето на оборотите, ама да правя "емулатор" за двата ми се вижда дебела работа
- да оставя единия и да вържа пина за измерените импулси на двата конектора - така би трябвало да си мисли че има и на двете места, а то ще има на едното само
- да емулирам F1 при power on - емулатор на клавиатура, пак ми се вижда дебело и несигурно - кога да прати f1?
Не съм сигурен дали тия вентилатори са на 12 или на 5V - имало и на 5, не съм мерил още колко е.
Та някаква идеи?

Edit: сега видях че се продават адаптери с резисторче 47 ома - ще трябва да пробвам, така ще е най-просто.

Последна промяна gicho на Съб Дек 28, 2019 11:07 am, променена общо 1 път

Съб Дек 28, 2019 10:52 am
Профил

Мнение Re: Подлъгване на HP BIOS да не пищи заради липсващи вентила
Виж в bios-а дали няма някаква настройка за стратегията на охлаждането. Ако има може да му кажеш да пуска вентилаторите при по-висока температура.

Съб Дек 28, 2019 11:02 am
Профил

Има само за idle speed и е сложено на най-ниската степен. Принципно не е шумен, но примерно нощем, ако се заслушаш, се хваща шума.
Писах горе че попаднах на следното "решение" да се продава:
https://www.ebay.com/c/1739454163
Чудя се дали чиповете във вентилаторите ползват pwm сигнала цифрово, или го "интегрират" през RC - ако е второто мога да им го "пред-интегрирам" за да сваля оборотите.

Съб Дек 28, 2019 11:09 am
Профил
Аватар

А бе повечето BIOS-и имат настройка при какви грешки да свиркат, за този не знам.
Иначе с резистор съм виждал купешко изпълнение, аз слагам ценер да го намали на 7В, минимумът е над 5В. Това е за 12В фърчилатори, за 5В ннам.
Пък ако ще ги махаш: едно мултивибраторче да дава импулси...

Опа, пак си писал. Ама с колко жици са тези фърчилатори?! Аз с повече от 3 не съм виждал, управляват се по захранване.
При стари вентилатори с резистор е лоша идея - може да не тръгнат, ръгай ценер.

Съб Дек 28, 2019 11:15 am
Профил

Що-годе уважаващите себе си фирми отдавана ползват само 4 пинови вентилатори - губи ми се но някъде около ерата на Pentium 4, или в края му, се мина на тия 4 пинови.
Ето това е идеята:
https://folk.uio.no/kyrrens/diverse/viftekontroller/developer-specs-REV1_2_Public.pdf
Единият пин е pwm контрол от дъното колко % от оборотите на фана иска, другото е импулси (2 на оборот) за тахо.
Измерих ги че се хранят на 12 волта - то така пише и с док-а. Ценер на 7V (ако е само той) не виждам как освен последователно да го вържеш и ще захраниш вентилаторите на 5v. Което се прави и по-лесно - връзваш ги да се хранят от 5-те волта на дъното. С резистора е кофти малко, съгласен - по-скоро ще има подбор докато тръгне като хората.
Решението би било по-смислено, ако можеше да изпълни следните условия:
- при power on (първите 20-тина секунди примерно) не влияе - ако регулира захранването го пуска директно 12v, ако магари pwm контролните импулси ги пуска пак директно
- след изтичането на тия 20сек намалява захранването, или ако е на pwm контролните импулси ги редуцира здраво (тука има една особеност - в документа пише при липса на сигнал фан-а да отива на пълни обороти)
- ако по време на работа дъното поиска висока скорост все пак да пусне нормалното напрежение или импулси - т.е. ако наистина стопли добре да почне да бръмчи яко - на тая машина оборотите са на idle скоростта до около 70 градуса на процесора и после почват да се качват - по-високо от 80 градуса не успях да я дигна и до толкова не се напънаха на максимум - може би разгръщат контрола до 100 градуса, колкото е макса по документ на e8400
Не че не е забавно да се направи такова нещо, ама си отива на контролерче - а евтини и малко са пикчетата, а как не ми се пипат.... Като гледам че се продават тия джавчки с резисторите може да има и пазар за такова, знам ли. Ама то там ще е добре да може няколко фана с един контролер, да може да се управлява от ОС-a... Мисля си че тия работи ги имаше преди 10+ години, сега повечето дъна правят мониторинга и контрола достатъчно смислено и няма кой да купи такова.

Ей го на един китаец:
https://www.banggood.com/12V-10-Way-4pin-Fan-Hub-Speed-Controller-Regulator-For-Computer-Case-With-PWM-Connection-Cable-p-1189057.html?cur_warehouse=CN

Съб Дек 28, 2019 11:36 am
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Със 7555 , включен като тригер на Шмид + резистор, кондензатор
и диод ( катода към пина за следене на оборотите ), генериращ
на 200 - 500 Hz не става ли ? Може и с 4093 .

Вто Яну 07, 2020 7:53 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 6 мнения ]