|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 7:34 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 13 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12118 Местоположение: Гьотеборг
|
 Нагревател 5V
Следната ситуация - имаме Al тръба, външен диаметър 12, вътрешен 10, дължина 200мм, закрепена на щуцер от едната страна, от другата имам микрофонен капсул (част от сагата с SPL метрите). Приблизително 150мм от тръбата се намират на открито (малко в кутията, малко във шапката (писал съм по-долу). На мястото на спойката съм оформил кладенче със каптон, и заливам със топъл силикон. После фиксирам и микрофона към тръбата по същия начин. Може да се направи и с подходящо лепило, или друг вид силикон. След това имаме една или две шапки от пеноуретан, или каквото е там - за да се пазим от вятър, дъжд, сняг и т.н. Птици - евентуално бодилче. В единия случай микрофона сочи надолу, и тогва кутията му се явява като покрив - което всъщност е много полезно. Гадничко е, че по тия ширини и по-крайбрежието почти винаги вали хоризонтално  , но засега микрофона оцелява. Но сложа ли го директно под открито небе, и то в следващите месеци - ще ми трябва отопление, примерно да го поддържам на няколко градуса над нулата, за да не натрупва сняг и да не замръзва. Захранване има, не ме е страх да добавя 50mA или даже повече. Какво ще препоръчате - готов термоелемент закрепен към тръбата, например http://www.ptc-heater.com.tw/flexible-t ... 5V-eng.htmгъвкава печатна платка, изолирана канталова жичка или нещо друго? Май вече един път дискутирахме, но как се изчислява такова нещо? (Майтап - може да му сложа едно малко Пелтие, имам вече опит) Примерно работна (поддържана) температура 5C, да може да топли тръбата и микрофона до околна темп от минус 20. Мога да сложа темп. ключ (Microchip) или подобен, който да изключва отоплението при достигната температура от 3-4 градуса плюс (ще има малко инерция, overshoot или каквото е там). Има разбира се и водоустойчиви микрофони, но май пак се нуждаят от отопление при екстремни ниски температури.
|
| Съб Ное 26, 2016 12:00 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Re: Нагревател 5V
Сложи транзистор по схема генератор на ток
|
| Съб Ное 26, 2016 12:40 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12118 Местоположение: Гьотеборг
|
Съгласен за тока, но за отоплението какво мислиш - да изолирам тръбата с каптонова лента или термошлаух (да прилепне добре), отгоре да навия кантала и пак да изолирам? или нещо друго
|
| Съб Ное 26, 2016 1:38 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Според мен, Бонго имаше предвид транзисторът да е в ролята на нагревателен елемент. Мислил ли си върху варианта за резистор в ролята на печка?
|
| Съб Ное 26, 2016 2:13 am |
|
 |
|
Roumen
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Нед Фев 05, 2012 7:31 am Мнения: 209 Местоположение: гр.София
|
Grubi, Дали алуминиевата тръба може да бъде пластмасова ? Алуминият е с висока топлопроводимост и ще "смуче" студа към микрофона.
Ако не може, помисли дали няма да е вредно да слагаш термошлаух между тръбата и нагревателя от кантал. Не ти трябва да изолираш "топлото" от нагревателя към тръбата, а от него навън.
|
| Съб Ное 26, 2016 6:18 am |
|
 |
|
Grubi
|
Ами може да е пластмасова тръба, кутията и щуцера са ми ABS. Беше по лесно да намеря от алуминий, и изглежда добре. не кородира(упс - близо съм до морето, не е много сигурно). Каптона е много тънък, и е точно за подобни приложения, а кожух задължително ще има. Шлауха е просто вариант, защото алуминия все пак е проводник.
|
| Съб Ное 26, 2016 9:30 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Тънък хромникел за тръбата - примерно AISI316 май се казваше? Има десетина пъти по-лоша проводимост от алумина, отделно ако е примерно 0.2мм имаш още един порядък "подобрение". Откъм солта трябва да е още по-добре. Ако ти трябва нещо лесно и удобно - има такива тръби за разни инсталации, за соларите се ползва гофрирана но качествената е доста гъвкава, другите (за водопровод) са дебелостенни. Но там имаш бонуса от всевъзможни фитинги и преходници, вкл. гилзи за термодатчици, тетки, тапи, капи, редукции. И все са водоплътни Нагряването - както каза Груби, с термоконтрол ще е лесно също. Ако ти трябва и охлаждане слагаш любимите ти пелтиета. Едит: при тия условия (морски) не се ли почва първо от списъка с възможни материали че са колкото пръстите на едната ръка, и тогава да се мисли кое как да се вкара ... 
|
| Съб Ное 26, 2016 11:49 am |
|
 |
|
Grubi
|
Аз съм готов и нещото работи под дъжда и до пристанището, но сега мисля за подобрения, че ще правя между 10 и 50 кутии още. Има и нещо друго - тръбата си има резонасна честота, и усилва здраво когато има вятър или вали по кутията, но това си е и индикатор 
|
| Съб Ное 26, 2016 1:34 pm |
|
 |
|
Pif
|
Нормално е да имаш резонанс. Все пак имаш входен импеданс а това ти е вълновод с дадени параметри. Ако го надупчиш ще получиш насочен микрофон. Защо не помислиш за вариянта микрофона да е в надут балон ?
|
| Съб Ное 26, 2016 3:03 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Казвам че по прицип има, но засега не виждам проблем. А тръбата откъм кутията е отворена, и там целята част е отворена заради въздушния поток. Има възможност там да се събира вода и тогава идеята с дупките ще влезе в работа.
|
| Съб Ное 26, 2016 5:56 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Предният път бях лаконичен защото имах само грамофон под ръка. Не можах да си представя постановката само по описание. Обаче с 0.25Вт няма да стоплиш почти нищо, дори топлопроводимостта на свързващите жици ще е проблем. Ако изолираш добре микрофона и топлиш само него - имаш някакъв шанс. Препоръчах транзистор в ролята на нагревател защото е евтин и се регулира лесно в широки граници - може да се наложи повишена мощност при екстремно размразяване. С други думи: бучиш микрофона и нагревателя (добре термоконтактуващи) в гнезденце от термоизолация (под ламината сега слагат няк'ва много готина сива, почти без мехурчета), тя ще предпазва и от вибрации, слагаш и отпред някаква по-звукопропусклива, и вземаш мерки по жиците да бяга възможно най-малко топлина. Пък за термосиликона забрави като лепило. Ама пусни малко визуализация, де 
|
| Пон Ное 28, 2016 12:33 pm |
|
 |
|
hrpankov
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Вто Ное 04, 2014 3:12 pm Мнения: 114 Местоположение: Станке Лисичково
|
Топлоизолация на микрофон!? Бахмааму, и таквоз нещу ли има? То у Готеборг много бахърба!
_________________А бе много я обичам Наталия Кобилкина, бе !! .. 
|
| Чет Дек 01, 2016 10:43 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Е не само топло, и влаго, и слънце, и сол, и сняг и вятър. Я сложи един микрофон на фара в Балчик, да видим колко време ще издържи зиме и/или лете.
Скоро почваме един проект с водата от шахтите, там ме очакват по интересни решения - ще трябва да вадя неопрена май...
|
| Пет Дек 02, 2016 12:36 am |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 13 мнения ] |
|