Отговори на тема  [ 74 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5
Проблеми със запояването на LQFP 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Проблеми със запояването на LQFP
митак,
то на кондензаторите не дават колко им е термичното съпротивление, ерго -> няма как да ги охлаждаш...
мисля, че на хартията пишат само ЕДНО гранично условие - или температура, или напрежение, или импулсен ток. дори и часовете не са при максимален ток.

но явно при големи импулсни тоци няма как да не грее. и колкото по-грее толкова по-зле става. а пък при 110С нямам идея какво се прави.
може би трябва да сложиш 4 х 150uF, 5 х 100uF и т.н.
всяко магаре ще си дърпа неговата каручка, но остава открит въпроса с балансирането на тоците, изравняващи резистори и прочие гадости.
аз винаги слагам повече от една бройка, стига да се намери място.

спарки,
връщам си думите обратно :oops:
Цитат:
кондензаторите не са това, което бяха

Пон Фев 11, 2013 1:05 am
Профил

Преди време си купих на старо Tektronix 2445B. Имаше лек дефект върху платката с цифровото управление (то-ест там му е процесора, паметта и една шепа логики). Понеже от последните серии, вече SMD, ама и 2 електролитни кондензатрора - и те SMD. Бяха се разтекли и повредили 2 чипа и почти унищожили някоя и друга пътечка около тях. Нормално явление за SMD кондензатори от ония години. Та, чистих аз със спирт, ама полуизсъхналия електролит не рачи да се изчисти качествено, и реших да пробвам с коресилин (то вътре е толуол, ацетон, и още знайни и незнайни гадости). Та, въпросната смес ми изтърка означенията на електролитите, и после трябваше да търся сервизни ръководства и прочие истории за да ги намеря какви са.

Иначе общо взето с други елементи не съм имал проблем. Сега като реша че ще чистя с такова, първо слагам всичко останало, което мога, мия, и най-накрая електролитите или ако има и други елементи, които подозирам в чувствителност към тая гадост. Обаче се светнах на друго - докато запоявам постоянно мия - примерно на всеки 10-ина елемента и 2-3 интегралки. Така не се събира много гадост и изопропиловия спирт се справя прилично. Но пак остава малко под интегралките - като ги духна с духалката започва да излиза. Имах преди време една платка около 20 на 20 сантиметра, с 500-600 елемента върху нея. За почистването и похарчих литър изопропанол, още толкова етанол, няколко пъти я мих на мивката със сапун, преперат за миене на съдове и кво ли оше не, и пак не можах да я измия идеално. Накрая ми идеше да я набутам в съдомиалнята с двойна доза препарат и на 90 градуса. :) ...което всъщност може и да не е много лоша идея.

Пон Фев 11, 2013 1:29 am
Профил ICQ
Аватар

Като се навре флюса под крачетата на lqfp, май само механично въздействие може да го изкара от там.
sparky, изопропанол беше едно от нещата които пробвах, когато имах проблемите с които почнах темата. Резултат - сон шонж'мо
Етанола който взех и той май е гола вода пък макар и 96%. Последно като чистих с него никаква работа не свърши и пак минах на коресилин. А уж тоя флюс го дават алкохолно разтворим. При следващия lqfp смятам да опитам с толуол. Но пак мисля, че без механично въздействие - четка, ултразвук, сгъстен въздух няма да има пълно щастие.
С духалка с горещ въздух резултата не е задоволителен. Флюса се разтапя и разлива и навътре под чипа. Струята въздух на духалката не е достатъчно силна за да го издуха от там. Като изстине платката състоянието е същото.

Пон Фев 11, 2013 2:02 am
Профил

Изопропанола е с една идея по-добре от етанол. Че е по-евтин е още един плюс. Той и толуола е по-евтин от етанола. Не знам дали не беше по-евтин и от изопропанола.

Сега съм си приготвил помпичка от препарат за стъкла. Следващия път ще пръскам злобно, да видим дали това ще помогне. Ако не, бутилката с толуол е в съседство на изопропанола.

В София евтини са химикалите в Химтекс (питайте google - излиза). Аз от тях пазарувам практически всичко, което ми потрябва.

Пон Фев 11, 2013 3:56 am
Профил ICQ
Аватар

Дедо, тя идеята си е точно 5 х 100 да сложа по-нататък, ама проблема е, че сега има едни 5000 платки, дето ги насищат в момента та правим разни гимнастики с каквото можем да съберем в сегашните дупки :D . Отделно при 110С околна температура параметрите на кондензатора нямат много общо с това в дейташита, та май няма идея много много да се гледа в него :D. Иначе платката в кутията е потната (това даже не знам как се казва на български :) ) - т.е. кутията е запълнена със специален материал (пясък и силикон), който помага много при охлаждането и с него температурната разлика между компонента и околната температура пада до едни 30С та нещата се ядват горе долу

Пон Фев 11, 2013 6:17 am
Профил

Dimitar написа:
... кутията е запълнена със специален материал (пясък и силикон), който помага много при охлаждането и с него температурната разлика между компонента и околната температура пада до едни 30С та нещата се ядват горе долу

Издай малко информация за тази смес. вие ли си я правите? в какви съотношения? Какъв точно е силиконя?

Пон Фев 11, 2013 8:43 am
Профил
Аватар

Сигурен ли си че е пясък (SiO2) а не е корунд (Al2O3)?

Щото пясъка е добър термоизолатор а корунда има над 30 пъти (по спомен) по добра топлопроводимост от пясъка и понеже на външен вид много често си приличат, та често се бъркат двата щата.

Пон Фев 11, 2013 10:51 am
Профил ICQ
Аватар

Ами тук му викаме просто пясък, какво е точно не ме интерисува много, но ето това в прикрепената картинка са му съставките - както се вижда е 99.8% чист пясък :) . А силикона е Daw Corning Dielectric Gel Type EG4240. Доколкото знам тоя силикон го правят специално за нас и не съм съвсем сигурен дали друг може да го купи. С предния, който ползвахме имаше грижи, че се овъгляваше над определена температура и ставаше лесно запалим, та се наложи да ни направят тоя. Та първо пълнят кутията с едрия пясък, после отгоре слагат ситния и след това заливат със силикона и после пекат около 2 часа на 60-70 градуса Целзии. И накрая се получава нещо, което е топлопроводимо и изолира платката от влага, вода и разни други влияния.

Прикачени файлове:
sand.JPG
sand.JPG [ 44.18 KiB | Прегледано 1775 пъти ]
Пон Фев 11, 2013 4:46 pm
Профил
Аватар

Аве питам щото ние тука се чудим кво да слагаме като добавка в епоксидна смола, за да и увеличим топлопроводимостта. Само дето нямаме в момента условя да си правим тестове. Освен това пясъка като пълнеж дава здравина на отливката. Колегата изнамери отнякъде две кила корунд, ама той съвсем на прах (химически чист, за анлиз) и нещо не можахме да направим никви проби. А това вашето си е баш пясък.

Значи на пясъка му дават средно 1.4W/mK термална проводимост а на корунда е 18... Не е баш 30 пъти ама е над 10 пъти по топлопроводим. Много ми е интересно от къде идва идеята пясъка (SiO2) да се ползва за топлопроводник, като той е повече изолатор отколкото проводник...

едит : чистия корунд бил с 35 W/mK термопроводимост ...

Пон Фев 11, 2013 5:38 pm
Профил ICQ
Аватар

Незнам, това е което ние ползваме, а не е като да не са правени стотици тестове. Епоксидна смола има и термопроводяща, но ние от доста време не ползваме смоли, защото при високи температури стават опасни - овъгляват се и се палят.

Пон Фев 11, 2013 7:05 pm
Профил

абе този пясък би трябвало да има сравнително голям епсилон (>4). Не се ли вдигат много паразитните капацитети?

Пон Фев 11, 2013 8:56 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Cekins написа:
Аве питам щото ние тука се чудим кво да слагаме като добавка в епоксидна смола, за да и увеличим топлопроводимостта. Само дето нямаме в момента условя да си правим тестове. Освен това пясъка като пълнеж дава здравина на отливката. Колегата изнамери отнякъде две кила корунд, ама той съвсем на прах (химически чист, за анлиз) и нещо не можахме да направим никви проби. А това вашето си е баш пясък.

Значи на пясъка му дават средно 1.4W/mK термална проводимост а на корунда е 18... Не е баш 30 пъти ама е над 10 пъти по топлопроводим. Много ми е интересно от къде идва идеята пясъка (SiO2) да се ползва за топлопроводник, като той е повече изолатор отколкото проводник...

едит : чистия корунд бил с 35 W/mK термопроводимост ...

Абе може идиотски да звучи , но не може ли да се сложи магнезиев окис , с който се пълнят тръбните нагреватели, поне така са ни учили , пък кой знае какво слагат .45-60 топлопроводност го гледам сега и е електрически изолатор.

Пон Фев 11, 2013 9:18 pm
Профил
Аватар

dan написа:
абе този пясък би трябвало да има сравнително голям епсилон (>4). Не се ли вдигат много паразитните капацитети?

Ами не съм забелязъл да имаме проблем с паризитни капацитети. Пък и платката преди това е покрита с "clear coating".

Пон Фев 11, 2013 9:37 pm
Профил
Аватар

За магнезиев окис не знам, ама за алуминиев (корунд) съм сигурен че го ползват в тръбните нагреватели. А и не само там.

Ей тука има характеристкики на пясък, корунд и други подобни материали. Включително и електрически : http://accuratus.com/fused.html

Вто Фев 12, 2013 9:22 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 74 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5