Отговори на тема  [ 29 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Реле регулатор мотоциклет 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Реле регулатор мотоциклет
То след греца има ли значение какви са намотките :D

Може би факта че се опитвам да пусна 200-300 волта DC (че има и 1300uF кондензатори) през 1.6 ома (първоначално - 3kW кварцови лампи) товар се оказаха фатални за релето. На 3-тото включване и контакта вече е изпарен, пък пластината е станала мека като кренвирш

Сря Авг 10, 2011 9:25 pm
Профил ICQ
Аватар

Цитат:
То след греца има ли значение какви са намотките

Ти как мислиш - да кажем, че имаш товар равен на 90% от мощността на генератора. Изведнъж след греца прекъсваш веригата на товара и какво става според теб с тока, дето си е течал през намотките на генератора?
Ей, уж сме все инженери тук, не се излагайте с незнание на основните закони в електротехниката :) .

Чет Авг 11, 2011 8:50 pm
Профил
Аватар

Ааа Димитре, пак си в грешка: той човекът превключвал суперкондензатор зареден до 300 В към 1.6 Ома товар :)
Мии случило се лампите да са по-инертни от релето...

Чет Авг 11, 2011 9:47 pm
Профил
Аватар

Не е супер кондензатор - обикновен електролит си е. Целта беше от време на време да се удря спирачка на генератора че да не вземе да се разпадне - експериментален ветрогенератор - обаче май не трябваше да удрям спирачка с лампи :) Аз за отварянето под товар ми е ясна работата - по е интересен е въпроса със затварянето с DC :) Както и да е. Току що ми простигнаха що годе евтини лач релета (до тука излязаха на по 45лв.) с 16А контакти - ама вече ще са на АС страната и ще е с реотани ...

Пет Авг 12, 2011 9:20 pm
Профил ICQ
Аватар

К'вой туй лач реле не се сещам в момента ама ако е малко на размери - карай си на контактор. Пък ако превключването е често направо минавай на симистори ама с включване около нулата.
Аз вече съм само по ремонтите и точно това прави мнението ми важно в случая :)

Пет Авг 12, 2011 10:36 pm
Профил
Аватар

Реле дето му трябва само кратък импулс на една от двете бобини (всъщност има и с една бобина и в различни конфигурации) за да превключи в някоя посока. Идеята е че това трябва да седи включено в която и да е посока без да има нужда от какъвто и да било ток. Едно за икономия на енергия и второ за "аварийна" спирачка независима от каквото и да било - просто техниката като спре с един кондензатор се превключва и толкова. Симисторите са решение ако ми трявбат само НО контакти - ама ми трябва НО+НЗ.

Пет Авг 12, 2011 11:26 pm
Профил ICQ
Аватар

Преди време в Унител имаха 2 вида такива релета. По спомен, 75 и 100+ ампера при променливо напрежение. Не помня и точна цена, но ми се върти нещо за 10 - 15 лв. за по-малкия модел.

Съб Авг 13, 2011 12:58 am
Профил
Аватар

Преди време; някъде; имаха ...

В момента; Фарнел; Имат ...

Какво да се прави ...

Твърде много са ми изискванията - да е малко; да е на 12 право; да има 2/3 контактни групи НО/НЗ. Да го има на магазина и да не е много скъпо.

Току що ги пробвах и 470uF кондензатор успява да го превключи - освен всички останали изисквания и това ми е важно.

Съб Авг 13, 2011 12:36 pm
Профил ICQ
Аватар

Cekins написа:
Преди време; някъде; имаха ...

В момента; Фарнел; Имат ...

За неразбралите - превод в ефир:
Когато ми трябваха подобни релета, имаха. Предполагам, че още имат, но сега не ми трябват за да проверявам. Ако на теб ти трябват, провери сам...

Така по-разбираемо ли е? :D

Съб Авг 13, 2011 1:00 pm
Профил
Аватар

Ми то и предното го разбрах - няма гаранция че имат. Няма гаранция и че когато пак ми потрябват след година две ще имат. После не ми трябват такива амперажи чак. А и за 75А предполагам че ще е поне няколко килограма и ще иска сериозно захранване и т.н. По принцип даже и по магазините за ел материали има на Schnider еднополюсни, ама са за DIN шина и пак не върши работа - това ще е забодено на платка.

Освен всичко останало ако наистина са били по 10-15 лв то това е някакъв скрап. Не че не бих ги сложил ама клиента не би се съгласил. Тия дето ги купихме са на 16Е без ДДС и без транспорта от US. Между другото ако някой се интересува, Комет слагат някаква твърда цена или процент за доставките от Newark - специално тук надценката беше по 3Е на бройка, без значение от бройката.

Съб Авг 13, 2011 2:45 pm
Профил ICQ
Аватар

Когато съм ги използвал съм взел документация за тях. Малко под килограм са - единият модел е 33 а другият е 82 грама. За монтаж на платка са.

По другите въпроси, дали ще имат такива след години и т.н., смятам, че е редно да се обърнеш към търговеца...

Не те агитирам да използваш въпросните релета. Споделих някакви впечатления за нещо което съм откривал по нашите магазини, при това на поносима цена...

Прикачени файлове:
NE720.pdf [91.17 KiB]
162 пъти

Прикачени файлове:
JMX-94F.pdf [555.52 KiB]
367 пъти

Нед Авг 14, 2011 2:19 pm
Профил
Аватар

Да - тези са вариантите които отхвърлих - има ги във Фарнел подобни на цени около 13-18 евро. Аз се спрях на тези : http://bg.farnell.com/magnecraft/785xbx ... 5XBXCD-12D

Даже ми трябваха и с 3 контаткни групи ама и това ще свърши работата.

Ама като ми каза цена 10-15 лева направо си помислих, че са някакви дървета - за което се извинявам - изглеждат си съвсем прилично - лошото е, че не е добра идея да товаря от към DC страната (всъщност с един контакт само там мога) щото може и греца да ошетам. А и едва ли ще устискат на 200-300 волта DC и същия ампераж :)

Та къде имат магазин тези - като пуснах търсене ми излязоха някакви дето се занимават с телефони и повече не съм търсил.

Нед Авг 14, 2011 7:51 pm
Профил ICQ
Аватар

Това им е "сайта".
http://www.unitelcoms.com/
За съжаление, така и не го довършиха, за да може онлайн да се вижда какво предлагат и какви наличности имат. Иначе предлагат интересни неща...

За цената на релетата - дадох я като ориентир. Купувани са преди време, та нямам съвсем ясен спомен. Възможно е към днешна дата да е различна.

Нед Авг 14, 2011 11:56 pm
Профил
Аватар

Мда... Все съм казвал че "Провинцията кучетата я яли". Като си в София лесно - отиваш, пипваш, купуваш. Другите поне на снимка мога да ги видя, че и документация бази бази имат по сайтовете си. Затова и предпочитам да дам някой лев в повече ама да ми е лесно. Знам, че ако завържем един разговор с мейли ще се разберем ама някак си не е готино, в световното село, нещата да стават толкова тромаво.

То какво не е завършен, той направо само е почнат този сайт :)

Пон Авг 15, 2011 8:47 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 29 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2