Отговори на тема  [ 21 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Как да се направи прозрачен свтодиод матов ? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Ами по чисто технически причини - кварцовия пясък не е кой знае колко устойчив на температура - корунда от своя страна е изключително термуостойчив (в пъти). В нагревателите със сигурност. За предпазителите може и кварцов пясък да слагат. Но ако в нагревател някой слага кварцов пясък то това принципно е грешно.

Нед Яну 23, 2011 1:49 am
Профил ICQ

Мнение 
Тука се оказа прав. Не бях се замислил върху това, че кварцът не е термоустойчив. Действително той не си променя химическия състав, но преминава в друга полиморфна форма при 573 градуса, при което си променя обема. За нагреватели, които светят не явно става.

Нед Яну 23, 2011 10:54 am
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Ами и аз не съм се замислял. Но съм правил до сега стотици тръбни нагреватели с кварцов пясък (нагревателната плоча загрява до около 165 градуса). В началото двата извода излизаха от едната страна и доста често дефектираха и то почти винаги около изводите. Даваше на късо и стопяваше част от кварцовия пясък. Може би се е дължало точно на изменение на свойствата му след продължително нагряване. След като промених конструкцията и изводите излизаха в двата края, не съм имал нито един окъсил (повече от година и половина).

P.S. Ако на някой му е нтересно: Минах през различни варианти на материали за запечатване на отвора на тръбата. Накрая най-успешен и евтин вариант се оказа обикновен строителен гипс. Но не знам при температура над 165 градуса как ще се държи.

Нед Яну 23, 2011 12:42 pm
Профил

Мнение 
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%B8%D0%BF%D1%81

Горе-долу там е критичната температура за гипса.
Проблемът при нагревателите е, че температурата на нагряващия проводник може да е значително по-голяма от тази на тръбата.

Нед Яну 23, 2011 1:28 pm
Профил
Аватар

Мнение 
sthx написа:
Zeus написа:
Абе бройките са доста и обработването на всеки един е мъка. Като вариант също става, да намериш някакъв абразивен прах, сипваш го заедно със светодиодите в някакъв съд и го движиш(въртене/вибрация) до постигане на желания резултат.

Успех!

Да конкретизирам този вариант. Намираш един вибробункер, или въртящ се барабан. Слагащ светодиодите с кварцов пясък 8 или 12 микрона и ги въртиш, докато ти хареса матовостта. Такъв пясък се намира при леярите.

Мам..му.... Да си жив и здрав и сто години да живееш поне , как не съм се сетил за този вариант ( то най хубваото на това е че имам и вибробункер де) , така че проблема май е решен .

Закриваме темата .

Благодаря на всички които се отзоваха .

Нед Яну 23, 2011 11:00 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
TheHungry написа:
Мам..му.... Да си жив и здрав и сто години да живееш поне , как не съм се сетил за този вариант ( то най хубваото на това е че имам и вибробункер де) , така че проблема май е решен .

Закриваме темата .

Благодаря на всички които се отзоваха .

Тъкмо ще ги тестваш и колко издържат на вибрации. :D

Чет Яну 27, 2011 11:40 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 21 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2