Отговори на тема  [ 212 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 15  Следваща
CNC рутер - впечатления ... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: CNC рутер - впечатления ...
sparkybg написа:
Относно с това с кой съм спорил - спорил съм с един дето подхвърля подвеждащи изречения, как лагерите в CNC-то нямали нищо общо с учебника и с лагерите на 30 годишния ми струг, мислен преди 80 години. Да те цитирам смятам няма нужда.

Май има нужда, че нещо ми се губи точно тая част.

Когато е мислен 953 годишният ти струг, тая техника е била на едно ниво. Сега е на по-различно. Ако имаш съмнения по въпроса, разгледай какви са били скоростите на подаване и оборотите на шпинделите преди 1369 години и какви са сега. Начините на задвижване, скоростни кутии и т.н. на съвременните машини. Какво се е случило междувременно с "лястовичите опашки" и други сходни конструкции. Разбира се, говорим за CNC. При класическите стругове и фрези кой знае какъв напредък няма - някое инверторче за шпиндела и някоя цифрова отчитаща система.
Ако откриеш някаква разлика в параметрите, се запитай дали това е предизвикало някаква разлика в механиката или е същата като преди 2468 години, надлежно описана в учебника издаден 4096 г. пр.н.е. :mrgreen:

Пет Сеп 20, 2013 10:54 pm
Профил

itso.t не подценявай изобщо големите машини, ще се учудиш ако погледнеш с какви скорости работят. Единствена ралзика може да има в оборотите на шпиндела, но като скорости на рязане не отстъпват на малките CNC-та. А честно казано нещо което няма и 500 кг да се твърди че има точност 5 um е смешно, може ако ръфаш платки, за нищо по сериозно не може да докара таква, нека не бъркаме резолюция с точност. А не знам защо напоследъккато кажеш CNC масово се разбират рутерчета, а те са някакви недоносчета както и да ги погледнеш в сравнение със сериозните CNC машини.

Пет Сеп 20, 2013 11:07 pm
Профил

itso.t написа:
sparkybg написа:
Относно с това с кой съм спорил - спорил съм с един дето подхвърля подвеждащи изречения, как лагерите в CNC-то нямали нищо общо с учебника и с лагерите на 30 годишния ми струг, мислен преди 80 години. Да те цитирам смятам няма нужда.

Май има нужда, че нещо ми се губи точно тая част.

Когато е мислен 953 годишният ти струг, тая техника е била на едно ниво. Сега е на по-различно. Ако имаш съмнения по въпроса, разгледай какви са били скоростите на подаване и оборотите на шпинделите преди 1369 години и какви са сега. Начините на задвижване, скоростни кутии и т.н. на съвременните машини. Какво се е случило междувременно с "лястовичите опашки" и други сходни конструкции. Разбира се, говорим за CNC. При класическите стругове и фрези кой знае какъв напредък няма - някое инверторче за шпиндела и някоя цифрова отчитаща система.
Ако откриеш някаква разлика в параметрите, се запитай дали това е предизвикало някаква разлика в механиката или е същата като преди 2468 години, надлежно описана в учебника издаден 4096 г. пр.н.е. :mrgreen:

Скоростите на подаване и на шпиндела моя струг си ги има налични (2000об щпиндел, и подаване от половин десета до колкото се сетиш). Има и бърз ход. При ръчен струг големи скорости обаче са неприложими - оператора не може да смогне, а освен това инструментите, способни на това, са скъпи и искат сериозен дебит на охлаждането. Тоест, развитието е стигнало до там до където има смисъл от него. СВД няма, и няма и да има - върху ръчен струг от нея смисъла е никакъв, освен оскъпяване на машината. В конструкцията на водещите също на ръчна машина няма смисъл от повече. Само че точно въпросното лагерно тяло със все усилията върху него си е съвсем същото, със съвсем същите лагери и конструкция - и на двете оси на струга ми, и на 2-те оси на фрезата. Разликата е само в големината, според натоварването.

Впрочем, и при CNC-тата от едно 30-40 години механично кой-знае какво развитие няма, освен по отношение на побирането на 2 гардероба ламБи в 3 цигарени кутии съвременна електроника и "някое и друго инверторче" тук-там.

Ето ти типичен CNC струг. Сега чакам да ми покажеш принципните разлики спрямо моя (C11):
Прикачени файлове:
Harrison VS 450 CNC Lathe 1.jpg
Harrison VS 450 CNC Lathe 1.jpg [ 58.69 KiB | Прегледано 5568 пъти ]

Пет Сеп 20, 2013 11:45 pm
Профил ICQ

ToHu написа:
itso.t не подценявай изобщо големите машини, ще се учудиш ако погледнеш с какви скорости работят. Единствена ралзика може да има в оборотите на шпиндела, но като скорости на рязане не отстъпват на малките CNC-та. А честно казано нещо което няма и 500 кг да се твърди че има точност 5 um е смешно, може ако ръфаш платки, за нищо по сериозно не може да докара таква, нека не бъркаме резолюция с точност. А не знам защо напоследъккато кажеш CNC масово се разбират рутерчета, а те са някакви недоносчета както и да ги погледнеш в сравнение със сериозните CNC машини.

Машина за сериозно металообработване, тежаща под 1.5 - 2 тона е смешка. А шпиндел с универсал върху него да речем като моя - 250мм, даже и в CNC-тата рядко се върти с повече от 3000об/мин. Толкова е конструктивния лимит на самия универсал. Щиндела на фрезата с мъничък инструмент върху него може да го въртиш и с 30000об/мин, но това вече е машина със съвсем друго предназначение.

Впрочем - Ицо, не бъркай вертикален център със струг и фреза - съвсем различни класове машини са. И не заради CNC-то - и струга и фрезата ги има и със и без CNC, при това имат доста повече прилики помежду си, пак чисто механично. Чисто механично да се преработи обикновена фреза в CNC такава не е никаква драма. Драмата идва после като трябва да и направиш управлението.

Пет Сеп 20, 2013 11:55 pm
Профил ICQ
Аватар

sparkybg написа:
...
Ето ти типичен CNC струг. Сега чакам да ми покажеш принципните разлики спрямо моя (C11):
...

Пред C11 бих предпочел май само C10 (и то мойто си от едно време, че беше в чудесно
състояние :D ). По-ячък е малко та затова, инак няма предимства но то и ти за това
май говориш.

За малък брой ръчно правени неща програмното управление има смисъл само ако се гонят
фасонни повърхнини, те на ръка бая трудно се докарват, има и неща дето просто не
може човек да направи на ръка. Всичко останало става. Е, за не помня баш кои многоходови ли резби
беше C10 и C11 бяха мъка, налагало ми се е да ръчкам едни лири под капака и беше голямо
мазало; на разните СУ401/2 това беше изведено отвън, май и ставаха неща дето
не можеше на 10/11.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Съб Сеп 21, 2013 12:05 am
Профил WWW
Аватар

ToHu написа:

Аз рутерчетата ги споменавам съвсем мимолетно. Визирам малко "по-железарски" ориентирани машини на които можеш и някое железце да издялаш, а не само алуминий и "перциглас".
@ Спарки

Май говорим за различни неща. Струговете с CNC управление са извън интересите ми и не помня да съм ги коментирал. Говорим за фреза с такова или вертикален център, макар и разликата помежду им да е доста тънка.

Съб Сеп 21, 2013 12:15 am
Профил

За по-ячък - не знам. Ако имаш предвид корпуса нямам идея, ама супортната кутия е съвсем еднаква, а скоростнта и подавателната - почти, поне до колкото ми е известно. Не съм се заглеждал в подробности де. За супортната знам че е еднаква, защото това е единственото, дето трябваше да се отваря по моя като го купих.

Аз нещото, което бих предпочел е C13. Ама вече е големшък. Но много хора, работили по заводите, от бачкатор до началник, са ми казвали че това е струга (C13).

Многоходови резби не съм правил. Учил сум ги в училище, май ни показваха и по практиките, но само толкова. Но лирата на моя има общо взето 3 конфигурации и не е никак страшна работа, предвид че такива резби се правят рядко, а в днешно време на такава машина почти хич.

Съб Сеп 21, 2013 12:17 am
Профил ICQ
Аватар

C11 си е прекрасен струг, няма какво да се говори. С10 е наистина много подобен, но по-як
откъм тяло и паралели (т.е. като го напънеш с по-дебела стружка поддава доста по-малко).
Май и максималният диаметър за него беше по-голям (по-високо му е шпинделът).
С13 е прекалено голям - не съм и работил на такъв но ми е лесно да повярвам, че е най-прецизният
просто защото най-малко би поддавал. Ама за мене С10 е идеалната среда :) . То сигурно и сега
бих го усетил като продължение на ръцете си ако и да не съм пипал от 30-ина години. Колкото
да се увлека и да открия, че нещо съм позабравил за толкова години след като изхвръкне
парчето :D :D :D .

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Съб Сеп 21, 2013 12:29 am
Профил WWW

itso.t написа:
Май говорим за различни неща. Струговете с CNC управление са извън интересите ми и не помня да съм ги коментирал. Говорим за фреза с такова или вертикален център, макар и разликата помежду им да е доста тънка.

Абе тънка е, но я има. Едното много повече прилича и на външен вид и конструктивно на обикновена ръчна фреза, триосно е - за мен поне това е делението. Макар че наистина има голямо размиване.

Това за мен си е чиста фреза например, нищо че на клипчето му викат център:
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... kI5E#t=191

Съб Сеп 21, 2013 12:31 am
Профил ICQ

tgi написа:
C11 си е прекрасен струг, няма какво да се говори. С10 е наистина много подобен, но по-як
откъм тяло и паралели (т.е. като го напънеш с по-дебела стружка поддава доста по-малко).
Май и максималният диаметър за него беше по-голям (по-високо му е шпинделът).
С13 е прекалено голям - не съм и работил на такъв но ми е лесно да повярвам, че е най-прецизният
просто защото най-малко би поддавал. Ама за мене С10 е идеалната среда :) . То сигурно и сега
бих го усетил като продължение на ръцете си ако и да не съм пипал от 30-ина години. Колкото
да се увлека и да открия, че нещо съм позабравил за толкова години след като изхвръкне
парчето :D :D :D .

Възможно е. То обаче и на C10 и на C11 има някакви вариаци по изпълненията (особено на C10), включително и по височината на шпиндела и другите истории. При удобен случай ще сравня, макар че кога ще е тоя удобен случай нямам никаква идея. :)

Съб Сеп 21, 2013 12:38 am
Профил ICQ

нещо не можах да хвана смисъла на последната страница, но ако някой си мисли че цнц струговете не са мръднали от както е мислен Ц10/11/13 явно не е виждал цнц струг.... ако въобще може да се нарече струг вече....
не говорим колко глупако-устойчив може да е и колко претоварване може да понесе като старите стругове, а колко работа може да свърши в ръце на майстор

на скоро един познат си купи ситизен струг... та си опресних малко информацията по темата.... шпинделите отдавна са минали 10 000 оборота, а лагерите са от клас който относително от скоро е постижим (Ц10/11/13 не са чували за такъв) и все още струват майка си и баща си
не знам колко осни се водят но ми е трудно да следя кое на къде се движи, и всичко това с голяма прецизност

https://www.youtube.com/watch?v=tmL1N1x6HR8
http://www.youtube.com/watch?v=17baTGvpl9M
http://www.youtube.com/watch?v=p3gBIixAk48

на ситизен има много демо клипчета в тубата, сега не мога да го намеря но имаше едно където едновременно стругова отвън и навива резба с метчик в същия детайл, двете операции започват и свършват едновременно

Съб Сеп 21, 2013 3:11 am
Профил
Аватар

nik написа:
на скоро един познат си купи ситизен струг...

че това струг ли се води?

питай го приятеля ти дали ще поема външни поръчки и ако да, пусни някакви координати.
такова чудовище не трябва да седи без работа, а е прекалено скъпа играчка за да си го купи човек за отвреме-навреме

като знам колко трудно е да намериш платкаджиница с 0.2мм дупки, 4/4 мила писти и контролиран импеданс в афропата, направо не ми се мисли за железарския еквивалент в технологичен аспект.

Съб Сеп 21, 2013 10:40 am
Профил
Аватар

sparkybg написа:
... Harrison VS 450 CNC Lathe 1.jpg ...

Хаха, управлението прилича на Фанук 0.

Съб Сеп 21, 2013 12:21 pm
Профил
Аватар

woody написа:
sparkybg написа:

Това умишлено не съм го коментирал, защото Харис се продава тук от Полимета. На въпроса "какво производство са?" чистосърдечно си признават, че са оригинални - произвеждат се в Китай... :D
Казано иначе - типичен представител на евтините китайски CNC машини с които човек може да натрупа много опит в механиката и електрониката поддържайки ги ежеминутно... Поправка - ежесекундно. :D

Съб Сеп 21, 2013 12:29 pm
Профил

woody написа:
sparkybg написа:

To E фанук 0.

...само дето струга не е HARRIS.

Съб Сеп 21, 2013 12:52 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 212 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 15  Следваща