|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:33 am
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
 Re: Въпроси около CNC
Ами технически погледнато амортисьора има нелинейна функция на съпротивление спрямо скорост на преместване, при ниски скорости оказва едно съпротивление, при високи други. Под демпфер в повечето случаи се разбира линейна характеристика, при тях ако има не линейност тя е единствено като функция на линейното преместване но не и на скоростта. А за газовата пружина е ясно, при класическите газови също има не линейност на усилието но по-малка от тази при стандартна пружина, а в това което този пич е направил тази нелинейност почти изчезва защото има голям резервоар и промяната в налягането ще е минимално. както и да е де, ясно е балансира по оста Z, може би има и тежести както казва Стив не съм го гледал втори път, може и да съм пропуснал. Направи ми впечатление че доста болтове на танкетите по Х са разхлабени, интересно дали нещо не му е паснало ..
|
| Пон Май 18, 2020 2:01 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Добре де! Само за протокола! Не е ли по-елементарно да се постави противотежест с 2 ролки отгоре. Примерно 10-20 тухли като при асансьорите, равни на около 70% от теглото на главата. И после да се използва ACC профила на мотора, за да се неглижира инерционния момент?! Особено ако има хубаво серво, то си изчислява постоянно вектора и трябва да вади много добър вътящ момент?! Или като е с пневматика резултатите са по-добри?
_________________www.elkran.com
|
| Пон Май 18, 2020 2:02 pm |
|
 |
|
ToHu
|
От една страна не добавяш екстра маса, не забравяй че маса!=тегло, и второ така регулирайки налягането може да балансираш, дори и в реално време, докато с чистата противотежест няма как да стане.
п.с. предполагам за CNC-то питаш де, иначе ако е за моя манипулатор няма как защото мен ми трябва да мога да постигам стабилна позиция, вдигане и сваляне и то при различни маси на окачения товар.
|
| Пон Май 18, 2020 2:06 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
За можене, може и с противотежест. Но както е казал и Тони, добавя се маса която трябва да ускоряваш и спираш. За ниски скорости вероятно е не лошо решение.
|
| Пон Май 18, 2020 2:31 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Не разбиран напълно! Искате да ми кажете, че когато се използва пневматика, тя поема целия товар, а моторът само задава ускорението и скоростта. Т. е. пневматиката поема големия товар. Докато при противотежестта, моторът трябва да компенсира разликата - примерно 100кг глава и 70кг противотежест, моторът ще трябва да мести 30кг. Докато иначе само някаква малка остатъчна тежест...
|
| Пон Май 18, 2020 2:46 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Няма значение как е изпълнена компенсацията - с противотежест, с пневматика, с хидро-пневматика или нещо друго. Тя компенсира толкова колкото си я настроил - от нищо, до прекомерна компенсация.
|
| Пон Май 18, 2020 3:12 pm |
|
 |
|
nik
|
пружина/въздух нямат маса ако Z ти тежи 100кг, и за противотежест сложиш още 100кг тухли, при ускорение трябва да приведеш в движение 200кг обща маса ако сложиш пружина или въздух (не амортисьор а само бутало с налягане) тогава ускоряваш само 100кг както е писал ицо този ефект при малко ускорение е малък, но пак зависи, ако шпиндела е 2 киловата китайски е едно, ако е 10 киловата маркова техника нещата отиват съвсем различни
|
| Пон Май 18, 2020 4:17 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Това сериозно не го разбирам! Защо? Нали двете тежести са в противовес -> главата дърпа налоду със сила F=mg(при 100кг и g=10 около 1kN), а противтежестта дърпа нагоре(при 70 кг около 0,7kN). И моторът трябва да преодолее само тези 0,3N, за да придвижи главата. Защо трябва да преодолява общата тежест на главата и противотежестта?! Аз съм виждал добре уравновесени системи от по няколко тона, които се придвижват с помощта на 300-400W моторчета... Тук защо не се получава така?!
|
| Пон Май 18, 2020 6:05 pm |
|
 |
|
nik
|
за по-лесно си представи мноооого дълга пружина, като бънджи въже, на него виси човек - 100кг и е в равновесие ако трябва рязко да залюлееш на някъде ти трябва определена сила, тази сила трябва да засили в някаква посока 100кг маса, сила = маса по ускорение ако системата обаче не е с въже а е люлка за 2ма, от двете страни стоят 2ма човека от по 100 кг всеки, системата пак е в равновесие обаче общата маса вече е 200кг, т.е. ако имаш същата сила максималното ускорение което можеш да постигнеш е наполовина не говорим за скорост, а за ускорение, гравитацията не играе роля, само масата на движещите се обекти, ако имаш няколко тона които трябва да ускориш с 1Г и после да ги спреш на позиция пак -1Г ще имаш, това няма да стане с 400 вата моторче https://www.youtube.com/watch?v=LNLQPei9nUUhttps://www.youtube.com/watch?v=Ac_wI0AFCA4при 6Г дори нямаш гравитация, мотора го засилва надолу по-бързо от колкото е гравитацията  съответно масата трябва да е минимална
Последна промяна nik на Пон Май 18, 2020 6:53 pm, променена общо 1 път
|
| Пон Май 18, 2020 6:41 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Аз не случайно написах тегло!=маса. Малка корекция F=m*a, тия 200 кг са си все 200 кг без значение дали са уравновесени. За да ги мръднеш нагоре с 1G трябва една сила с 10G трябва 10 пъти по-голяма сила, я да видим кой е проспоал часовете по физика 
|
| Пон Май 18, 2020 6:50 pm |
|
 |
|
nik
|
грешката е вярна - поправих го 
|
| Пон Май 18, 2020 6:54 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Значи, както си го представях първоначално - > пневматиката поддържа минимално натоварване в/у мотора, а той само задава скорост. Е то при това положение, защо този тип, във видеото дето Тони го беше дал, използва верига м/у пневматиката и обекта/главата? Като опъва нагоре добре ама надолу няма ли пак да се получи ефекта с пружината? Или просто неговата машина не може надолу толкова бързо?! И за това със 6G си трябва твърда?!
|
| Пон Май 18, 2020 7:07 pm |
|
 |
|
nik
|
веригата ще работи до под 1Г задава скорост НО времето за достигане до зададената скорост му се казва ускорение, когато се бориш с масите при тръгване/спиране нямаш проблем със скоростта, имаш проблем с ускорението
|
| Пон Май 18, 2020 8:25 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Това ускорение кога ще го отменят не знам, ама това Ник от вашата колиба е тръгнало, там някакъв Нютон живеел, тоя човек ми разказва играта с неговите закони, дано след брекзит ги отменят в ЕС...
|
| Пон Май 18, 2020 11:24 pm |
|
 |
|
goose
Ранг: Популярен
|
Да, но ти мърдаш нагоре само 100 от тях, другите 100 ги мърда надолу гравитацията  Така че реално се получава докато ти дърпаш тези 100 нагоре, другите ги дърпа гравитацията надолу с ускорение 9.8 метра в секунда и на теб ти трябва много по-малка сила, за да поддържаш системата в движение при съответните скорости. Да, ако трябва да ги задвижиш с много по-голямо ускорение от това - наистина ще ти трябва по-голяма сила, но аз не знам цнц машина, която да ползва такова. И да, по-голямата сила отива за съответното ускорение, поддържането на линейна скорост след това изисква много минимална такава.
_________________ In God we trust. All others must submit an X.509 Certificate
|
| Вто Май 19, 2020 7:25 am |
|
|