| Автор |
Съобщение |
|
HIFI
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Сря Ное 12, 2008 9:59 pm Мнения: 512 Местоположение: София
|
 Re: Meханика за CNC
Ако изчакаш да си пусна фрезата имаш една подарък фрезована 
_________________ I'm debugging my software mostly with soldering iron....
|
| Сря Дек 07, 2011 5:14 pm |
|
 |
|
RM
Ранг: Почетен член
|
Пускал съм такъв вид машина, и ми е чудно колко лесно става при вас  . Рабити на 16 микристъпки при ток 6А и 8 А стъпкови, и ми е малко  . Това е от компутера или по скоро от вина . Имах само едно INTEL-ско дъно с P3 което никога не е дънило работата с MACH3+WINDOWS. Просто се подават стъпки с неравномерно отстояние м/у фронтовете 30-40%, и най-лошото е че с различни компютри нещата са много различни. Може би трудностите са при по мощните драйвери. Правя в момента драйвер с поне до 32 микростъпки и токове до 19А (няма избор масата е поне 140кг.) и натоварванията са дзверски. За малки машинки имам само работещи и изпробвани 6-7 платки за LPT-то http://rumenm.hit.bg/PIC/botLPT.JPGhttp://rumenm.hit.bg/PIC/topLPT.JPGНо за големи токове и смущения съм си направил други. A L297 на мен не ми свърши абсолютно никаква работа, на мен ми трябва да се регулира даже и честотата на чопването в зависимоста от нарастването на тока, за да изстискам максимална мощност... много е дълга тая тема, и с вече съжалявам че съм се захващал с това.
_________________ Вниманиене съмвишист....ИЙ.
|
| Чет Дек 15, 2011 2:59 pm |
|
 |
|
siropuch
Ранг: Минаващ
|
Някой да знае проект за драйвер за стъпкови мотори поне 6А до 80 волта и поне 10 микростъпки. Ще се задвижват 6Нм нема34 стъпкови мотори с 4 извода (биполярни) - модела се продава в exoror. Търсих в нета, но не намерих такъв проект за "направи си сам" - имам предвид с готов файл за ецване на платката
_________________www.ivport.com
|
| Сря Дек 21, 2011 11:13 am |
|
 |
|
bongo_x2
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Да не отварям нова тема:
Аз на вас ви имам доверие  Бащата на най-добрия ми приятел се навил да си прави CNC щото преди 50 години бил малко електрончик и искаше да му намеря механика от матричен принтер да си реши проблема  Изискванията му хич не са големи: да реже 1мм пластмаса с размер до 30x30cm. Нямах време да влизам в подробности ама хобито му е дърводелство и музикални инсрументи (изкарва си хляба като музикант) и смятам, че не става дума за рекламни надписи пък и това да е. Рутърът казва е негова грижа. Дайте идея за нещо евтинко готово или поне опън соурс с подобни параметри защото имам чувството, че всичко се пише на моя гъз а аз нямам възможност+време+нерви да запоя два транзистора за собствени нужди... 
|
| Съб Фев 11, 2012 9:46 pm |
|
 |
|
RM
Ранг: Почетен член
|
_________________ Вниманиене съмвишист....ИЙ.
|
| Съб Фев 11, 2012 10:10 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Евтино за CNC
Не се трие 
Последна промяна bongo_x2 на Съб Фев 11, 2012 10:36 pm, променена общо 3 пъти
|
| Съб Фев 11, 2012 10:31 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
 Евтино CNC
То мнооого евтинко ама за механика и дума не става... Ааа, ся зацепих: май това е да бъзикнеш механиката на принтера. Но тя липсва и поне тук е много трудна за намиране. Нещо по-готово?
|
| Съб Фев 11, 2012 10:33 pm |
|
 |
|
milenjs
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
Абе Бонго, каква механика видя какви принтери? Това 300х300 като работна площ отива веднага като габарити поне на 500х500. От там - линейни лагери, паралели, винтове... Дупе да ти е яко - управлението е лесно, механиката е проблема. Мен ако питаш - казваш - направете механично машината, от мен управлението и софта 
|
| Нед Фев 12, 2012 12:29 am |
|
 |
|
petko_sz
Ранг: Напреднал
|
http://napravisam.bg/forum/viewtopic.ph ... start=2960Разгледай темата - има писано много - и аз си направих малка СНС машинка - можеш да видиш снимките й там. Таблото е мое дело също - уплавлява степери до 10-ина ампера - трафа е вече към киловат а IRF-та са на солиден радиатор с мощно обдухване. Ника ми е както и тукашният.
_________________ Първата жертва на войната пада ... Истината !
|
| Пон Фев 13, 2012 7:28 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
 Евтино CNC
Разбрах му болката на човека: искал върху инструментите да лепи няк'ви орнаменти от ефектна пластмаса за да изглеждат по-джиджани. Трийсетте сантиметра на дължина може и да дотрябват (става и с по-малки парчета) а ширината е в пъти по-малка. Точност почти не е нужна. Дайте идея за нещо евтинко готово че да ми се махне това яйце от г*за 
|
| Пон Фев 13, 2012 11:34 pm |
|
 |
|
HIFI
|
Бонго, за тази работа не е нужно да е от пластмаса и да я "кове по китарите" да си вземе най-евтиния режещ плотер без следяща глава и да ги прави от цветно залепващо се фолио. Това да не се счита за реклама, ама за под 1000лв решението не е лошо...
|
| Вто Фев 14, 2012 9:34 am |
|
 |
|
bongo_x2
|
К'ви лепенки - инструментите не са китайски  Все пак трябва да изглеждат добре в ръцете на купувача - ръчна изработка а не гаражна.
|
| Вто Фев 14, 2012 11:19 pm |
|
 |
|
HIFI
|
Не случайно ти предложих този вариант. Имам познати, които режат фолиа с такъв и ги вкарват под лака (боята) на колите. Виждал съм техни работи и мога да ти кажа, че след полиране, пастиране не изглежда никак гаражно. Ако се слагат по инструментите и после се лакира дървото, след това полира и т.н. за да няма релеф мога да ти кажа, че ще изглежда много добре. Ако е само до орнаментите по инструментите де... стига да не иска да дялка и самите тях - да им прави легла. Лично за мен да има 3,4мм пластмаса отгоре ще ми стой по-гаражно!
|
| Сря Фев 15, 2012 10:16 am |
|
 |
|
crazy
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пет Авг 26, 2011 3:33 pm Мнения: 37 Местоположение: Враца
|
Здравейте и аз съм започнал да правя механиката на една малка фрезичка за пробиване на отвори в печатни платки ще ползвам матч3 + триосна система базирана върху механика от стар плотер пазарувам от тук http://www.sirius-pcb.com/index.php?mod=catalog&show=11като режещ инструмент ще ползвам 12в борче запънато на каретата
_________________ skype :crazy_fj1200
|
| Пон Мар 05, 2012 10:51 am |
|
 |
|
Пушека
Ранг: Новодошъл
|
Изглежда страхотно машинарията. Аз запънах в чисто стругарски проблеми. Примерно купувам си винт, но необработен и намирам стругарин да ми обработи краищата за лагерни опори. И изниква проблем с несъосие на винта с новостругованите повърхности. И при това бях обърнал внимание на стругарина за евентулния ефект. Биенето е голямо и нищо не става. Само ми съсипаха материала. Предната машина я правих с готови месингови шпилки М6 и огъването поемаше несъосието. Но онова беше за стиропорени неща - никакви усилия и никаква точност. Ама сега ми се иска нещо за чегъртане на меки метали и дърво. Та ако твоя човек прави такива неща за хобаджии ще съм благодарен, ако дадеш координати
|
| Чет Апр 19, 2012 6:01 pm |
|
|