| Автор |
Съобщение |
|
gicho
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
 Re: Custom ECU
Единственото разумно на това ниво от което почваш е да опознаеш "конкуренцията" - освен мегаскуирта има и rusefi: http://rusefi.com/wiki/index.php?title=Main_PageПо-нова концепция и хардуер, в процес на развитие така че ако искаш би могъл да спомогнеш. Мисля че тръгваше директно на дисковери на стм32ф4 така че и експериментите са евтини. Доколко си навътре със спецификата на автомобилната електроника? Не само като защити а и като специфични актуатори - електромагнити най-често? Чувстваш ли се спокоен да разработиш изходен драйвер който от логическото ниво на изхода на микроконтролера ще го докара до жицата към дюзата?
|
| Сря Яну 18, 2017 10:51 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
 |  |  |  | chikoroto написа: Не съм съвсем в час с електрониката но ще се опитам да си задам въпроса максимално адекватно. Знаеме че има свободни ECU-та например megasquirt които до колкото знам ако знаеш какво правиш можеш да си ги направиш и сам. И аз искам да попитам следното колко би било сложна направата направата на управляващ блок по мое желание иначе казано с каква информация да работи и нейното обработване и съответно контролиране. И да бъдем по-точни какво точно ме нитересува направата на газов ECU който да работи с малко повече информация от масовите стандартни например да се добави импулсен сензор (датчик на колянов вал) или сензор за ъгъл (положение дроселова клапа) и др. Не знам дали съм в правилния форум но се надявам та е така  Ако се получи темата ще разкажа по-подробно какво искам да знам Мерси. |  |  |  |  |
По въпроса има изписани гигабайти произведения, налични навсякъде в мрежата. Проблема с газта е, че... е газ.  Тоест, за разлика от течностите, се свива и разширява в много широки граници. При -20 и +20 на улицата, ще имаш тотално различен дебит през дюзите, което си е проблем. Има много опити и идеи да се реши проблема, но най-истинското решение е LPI, тоест система с течна фаза, но там електромеханиката е съвсееем друга бира (много по-скъпа). По отношение на електрониката, тя винаги е стотинки и относително проста.
|
| Сря Яну 18, 2017 11:18 pm |
|
 |
|
jig.tak
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Чет Яну 20, 2005 1:44 am Мнения: 616 Местоположение: Варна
|
Моя rotbox го карам с това http://aemelectronics.com/?q=products/p ... able-ems-4Намерих го за почти без пари от някакъв рацер дето сменяше спонсора от АЕМ на МОТЕК Взе да отеснява откъм I/O (8 само + стандартните инжектори, бобини, датчик за позиция и др) и най вероятно ще мина на инфинити когато дойде време за метанола Човекогодините които са хвърлени за верифициране на подобен дезайн е огромно число и само като отвориш ПЦ интерфейса ти става ясно къде са Мегашит и др тем подобни деривати Навремето когато всеки сам си ги сглобяваше мегашитите бяха доста популярни, но при сегашният пазар е тъпо да разчиташ от ТНТМ да зависи живота и двигателя ти. Сега просто са на почти еднаква цена като сложиш всички драйвери и друг хардуер в сметката. Опроводяването е песен и даже е водоустойчиво така че няма проблеми да се натика в коша при двигателя И понеже в нета няма снимки какво има вътре бързо бързо му счупих гаранцията по коледа когато се чудех какво да правя
|
| Чет Яну 19, 2017 3:06 am |
|
 |
|
Реконструктор
|
То в тая работа много зависи дали държиш на самодиагностиката. Без нея е наистина просто и тнтм-тата си работят екстра.
|
| Чет Яну 19, 2017 1:34 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
А като разгледаш Motec и Pectel (Cosworth) съвсем те заболява главата...
|
| Чет Яну 19, 2017 2:03 pm |
|
 |
|
jig.tak
|
Няма никаква самодиагностика Рек. Това е само за писта. КАН е за връзка с външните инструменти, даталогери и т.н. и няма нищо общо с ОБД на ОЕМ изпълнение Ако под самодиагностика разбираш разни софтуерни "компаратори" и др такива които да следят в реално време за детонации, температури, голямо налягане на турбината или някое налягане на флуид извън нормата то тогава съм съгласен.
Идеята ми по горе беше, че цената на хардуера е нищожна в сравнение със софт/фърм разработката на качествено ЕКУ. Все едно някой да седне да мисли как да направи разни малинки и др темподобни платки от нулата, вместо да се съсредоточи в софтуера който ще работи на тях
|
| Чет Яну 19, 2017 4:19 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
тук съм съгласен 
|
| Чет Яну 19, 2017 7:37 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Без самодиагностика с трабъл кодове и всичките други екстри по CAN интерфейса един такъв добър ECU няма много идея, а със сигурност никой няма да си потроши години от живота да направи пълноценен J1939 стек по всички стандарти и после да го пусне като опън сорс. Така че проекти като мегаскуирта са си само за ентусиасти тнтм-джий, които искат да си побъзикат малко двигателя на старата барака. Аз не съм го гледал от години до къде са стигнали ама предполагам, че не са много напред в тая сфера. Сега като видях че настройките им са през USB-сериен интерфейс и е ясно, че са на светлинни години от това, което трябва да бъдат  .
|
| Пет Яну 20, 2017 2:38 am |
|
 |
|
Реконструктор
|
Митак, повечето контролерчета на газаджиите са на ниво мегаскуирт. Милиони коли се движат с такова.  Няма много смисъл да се преекспонира богатата функционалност и качествената направа - става и с малко. Естествено, нито една автомобилна корпорация не може да си позволи да слага контролери на такова ниво в колите си, но трябва да се отбележи, че качеството там е паднало драстично напоследък.
|
| Пет Яну 20, 2017 4:58 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ужъст, поне при немските е страшно, произвеждат коли убийци, особенно по-малките и евтини, като Поло.
|
| Пет Яну 20, 2017 10:32 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ми те нека са си на ниво мегаскуирт, аз нямам против щото нямам илюзии газаджия да направи нещо съществено. Нямам такива илюзии и за момчето пуснало темата, без значение колко са му /не/ясни двигателите  .
|
| Съб Яну 21, 2017 8:12 am |
|
 |
|
jig.tak
|
Малко офф, но на някой може да е от полза. Сега като погледнах докъде са я докарали Мегасмърт се сетих че имам известно количество нови конектори като този http://www.ms3pro.com/_images/_products ... hoto-1.jpgОригинални сиви Амфенол. Ще са в БГ това лято. Това е 25+ годишен дизайн за ОБД1 автоматик хонда, но пък и мегасмърт не е по адвансно от джапанките преди 25г. Ако някой се интересува да свирка
|
| Съб Яну 21, 2017 4:26 pm |
|
 |
|
andrey2
Ранг: Минаващ
|
(sorry for English, мой болгарский не очень хороший) by the way megasquirt is not свободни ECU - their license require an official board. There are three open source ECUs, one of which is mine - http://www.rusefi.com - thank you for the mention! Other open source ECUs are speeduino.com and diyefi.org
|
| Сря Яну 25, 2017 1:25 am |
|
 |
|
Реконструктор
|
Добро пожаловать на форум.  Твой проект очень интересный, я уверен, что он станет очень популярным в Болгарии.
|
| Сря Яну 25, 2017 1:14 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
welcome on board 
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Сря Яну 25, 2017 3:53 pm |
|
|