Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
какъв процесор за проект с touch-screen LCD 
Автор Съобщение
Ранг: Напреднал
Аватар

Мнение какъв процесор за проект с touch-screen LCD
Ще се ползва тъч скрийн дисплей към 15 инча максимум и трябва да има USB, Ethernet, RS232. Ще качваме или линукс или виндовс СЕ и съм се спрял за сега на AT91SAM9261 (http://www.atmel.com/dyn/products/Produ ... tributes=1). Дали изборът е удачен и дали има и други подобни решения? Гледам, че има добра поддръжка от към софтуерни библиотеки, примерни проекти и указания кое как става(това ми е доста необходимо, защото до сега не съм се занимавал с линукс особено във вградени системи). Някой занимавал ли се е до сега с такъв проект? Малък екип сме и ни трябва нещо, което да се "сглоби" сравнително лесно, защото ако тръгнем да пишем всички драйвери ще минат години.. :)

Сря Окт 14, 2009 12:25 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
За всеки тъч си има драйвери, както за линукс така и за боза, за СЕ не съм сигурен, но и за него трябва да има. Малко по особенно е ако ще го ползваш в режим мулти тъч, там не всички драйвери работят като свят.
Относно контролера, ако ще е линукс сигурно има готови ядра, друг въпрос е колко и как работят, относо бозата, на сайта на МС пише какво поддържа СЕ версията, аз лично не обичам атмели, не мога нищо да ти кажа конкретно за тоя.

Сря Окт 14, 2009 12:28 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Мнение 
По добре 9263 - има отделна шина за видео РАМа и не прави проблеми при по голям диплей, "вервай ми" - минали сме от там: http://ronetix.at/pm9261.html http://ronetix.at/pm9263.html

Сря Окт 14, 2009 1:41 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение 
На един Intel XScale ще върви и Уин и Линукс - има доста изписано за тази архиректура и за 100-тина евра можеш да си намериш цял компютърен модул.

Сря Окт 14, 2009 2:10 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Колегата над мен нещо май се поувлече с цената.... :D

Сря Окт 14, 2009 4:40 pm
Профил

Мнение 
ммм като така и така се предлагат uP разни решения за сравнително тежка задача - някой има ли впечатления от Cortex-ите (ония по-големичките) ? Че тия LPC23/24/28 май ще почнат да гълтат вода след някоя годинка.

Сори ако това влиза в "офтопик", да не отварям тема за простичак въпрос.

Сря Окт 14, 2009 7:22 pm
Профил WWW

Мнение 
Предложението за Xscale не е решено от смисъл, определено е много добър вариант от към драйвери, може и билдове много да намериш на линукса.

Сря Окт 14, 2009 11:42 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Разгледах какви развойни платки има с XScale, но цените не ме устройват, целта е да се намери по-евтино решение. Като гледам за сега май ще остане на олимекса платката, ако не друго поне ми се струва най-евтина пък и има достатъчно неща. Само пускането на операционна система ми е пълна мъгла за сега...

Чет Окт 15, 2009 8:48 am
Профил

Мнение 
Xscale бяха хубави ама преди 5-10 години, те и сега Марвел правят разни нови неща, ама не мисля че са подходящи за дребни поръчки...

"големичките" Cortex A8 определено са интересни, особено ако покрай видеото има и повечко сметки - примерно OMAP-те на каубойците. Но са също трудни за доставка, ако си дребна риба...

АРМ9 като технология определено не са върха на сладоледа, обаче ги има под път и над път, демек може да си го доставиш на разумна цена и в единични бройки. Специално Атмелските арм-чета предимството им че са сравнително нови и затова имат доста богат набор от периферия. Няма нужда от разни специализирани чипове. Освен това имат вече 3-4 чипа с по две шини, което позволява видео или приложения с по-интензивен трафик. Друго уникално предимство или недостатък (според зависи) е традицията в перифериите... Демек Атмел ползват едни и съши периферии в поне 10 фамилии чипове - от малки до големи... Предимство е ако имаш опит да кажем с малките арм 7-ци - лесно ще можеш да направиш схема с 9-ка или да подкараш софт. А е недостатък щото слагат стари и изтъркани периферии на нови чипове (запазват дори и бъговете ;-) )

Фрискейл също имат много и интересни чипчета, макар че те са повече ориентирани към мрежови приложения отколкото видео, но имат и за видео...

Чет Окт 15, 2009 8:56 am
Профил
Аватар

Мнение 
При мен няма да има кой знае каква видеообработка, от touch screen дисплейя ще се избират някакви менюта, ще се натискат бутони, общо взето трябва да има графична среда и това е, няма да се гледат филмчета или някакви мултимедийни истории.

Чет Окт 15, 2009 9:10 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ми както го описваш - или Atmel или NXP от серията на ARM9 + линукс. Това е най-евтиното и достъпно решение. Т.е. насочил си се перфектно. Сега кой точно дериват ще избереш е въпрос на пазар, технологични възможности за платка и пр...

Чет Окт 15, 2009 10:02 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
NXP ги гледах, но поддръжката от към софтуерни библиотеки нещо не ми харесва - на сайта на филипс няма почти нищо, атмел дават разни библиотеки и примерни проекти и ми изглежда по-достъпно поне за сега.

Чет Окт 15, 2009 10:29 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 12 мнения ]