| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
 Re: Вадене на звук от микроконтролер.
Абе и PWM и DAC е ОК, ако процесора има време да се занимава, иначе външен кодеке по-добре според мен, тия на ISD имат и усилватели, може и да се докара цената от около 1.3 за 1000 бр.
|
| Вто Апр 16, 2013 7:03 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
С кодек определено е най-читаво... но Цецо май по-скоро гони цена отколкото качество. Та следващият вариант е един клас Д усилвател. Тия на каубойците са на цена 40-50 цента, ако се разтърси сигурно ще намери и по-евтини. Упражнението с транзисторите не е сериозно. Все пак е на батерии, крайното стъпало трябва да е захранено директно от батерията. Тъпо е да e вдига мощността на стабилизаторите си с 1-2W. Освен това при тия ниски напрежения му трябва пълен мост (BTL- bridge tied load) иначе никаква мощност няма да излезе. Не знам какъв му е спийкъра, ама като гледам стария му усилвател е за 8 ома... Според мен схемата трябва да е поне 1W, аз веднъж се излъгах да сложа половин ват и тва като се постави в кутия и ако има малко шум в стаята нищо не се чува... Отделно е добре да има и защита от к.с. и прегрявания щото тия такайски спикърчета като ги изтървеш два пъти няма гаранция дали няма да окъсят. С една дума - усилвател. С транзистори нищо няма да спести... нито пари, нито ядове  А усилвателя с DAC-a на проца (няма смисъл като го има готов да бръмчи с PWM)
|
| Сря Апр 17, 2013 9:42 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Ако имаш DAC с DMA няма какво да го мислиш. Ако ли не, можеш да си направиш. Ако има пинове достатъчно (примерно  и има как през ДМА да се клатят сихнронно, с R-2R DAC ще стане повече от качествено. За говор 8КХз с 8бита семпъл са предостатъчно. Т.е. външния хардуер е 8+8 резистора и един LM386/TDA7050 - ще е тънко, мощно и качествено. Всъщност клас D не ти трябва - предполагам че говоренето ще е кратко и реално малък процент от времето. Просто обърни внимание усилвателя да има стенд бай пин. Не знам какво ти е устройството, но срещу клас D имам следните аргументи: - цена - евентуално изискване за филтри - има и filterless, но някой от тях (няма да цитирам) много "приятно" излъчват навън през жиците към говорителя и него самия; а и от платката ще радиоразпръсква, ще иска добра филтрация и може да се окаже препъни-камък За аудио сигнали логаритмичното преобразуване (в двете посоки - при записа и при възпроизвеждането, uLaw и aLaw) помагам много за динамичния обхват. Ако при възпроизвеждащата част това може да се постигне от стойността на резисторите, ще е супер? Може би ще стане да слезеш на 6 бита. Нямам обаче наблюдение.
|
| Сря Апр 17, 2013 10:36 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Не е така... АБ са евтини само за усилвател за слушалки. И то не много по-евтини (говорим за 5 цента). Като вдигнеш леко мощността и клас Д статват по-евтини по обясними причини. Филтър така или иначе е желателно да се сложи на всяка жичка излизаща от платката. Едно ferrite bead + 1nF си е напълно достатъчно и няма грам шум поне с каубойските усилватели. Сега ако вместо да дадеш 35-40 цента сложиш някакъв боклук и ти шуми - проблемът си е твой  Цецо, отиваш на сайта на каубойците или който производител те кефи и оглеждаш корпусите и футпринтовете. Обикновено има много алтернативи, но нищо не ти пречи да предвидиш и ти повече от един футпринт на платката (те обикновено са въшки не повече от 3-4 mm).
|
| Сря Апр 17, 2013 11:31 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Да де и аз на Мировата дойдох след много ровене. Сега дилемата е дали да сложа външен DAC + D усилвател или само D усилвател. При първото ще мога да си ползвам пълните 16 бита ама дали има смисъл... кой знае....
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Апр 17, 2013 12:11 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
е те това е кодек - DAC + усилвател и екстри...
Смисъл може да има, но за целта трябва да имаш добър спийкър и той да не се мандахерца из кутията... Щото ако дрънчи е все тая колко бита ще му дадеш.
Предполагам се плашиш от кодека щото има регистри и трябва да му баеш. Не е толкова страшно, пък и тия неща са полезни. В смисъл ти като го захраниш от батерията щеш не щеш почваш да зависиш от напрежението... В случая според мен е по-лесно от време на време да си мериш напрежението и да пипнеш volume регистъра, отколкото да променяш данните.
|
| Сря Апр 17, 2013 1:22 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Абе имат отделно DAC+усилвател. И отделно кодек с усилвател. Кодека е двупосочен, а на мен не ми трябва.
Отделно, че всичките им кодеци са стерео. Имат два канала за слушалки и отделен моно за говорител, който може да се превключва към ляв или десен. Ама това което не мога да разбера е мога ли да стримвам само един канал още от процесора. Четох, четох и не го разбрах. Защото ако трябва да му стримвам два канала (единия празен), то става.....
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Апр 17, 2013 1:43 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
трябва да може да се подава само единия канал, няма начин... Сега се сещам за един режим дето гледах и при който моно режима се получаваше от средно аритметичното на двата входа. Демек на единия канал може да подаваш константно ниво и чрез него да управляваш усилването. Но трябва да има и по-Ентелигентен начин 
|
| Сря Апр 17, 2013 2:14 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ами трябва, ама според това дето четох, няма такъв филм. Винаги си иска R и L.
|
| Сря Апр 17, 2013 2:43 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Бе за стримването предполагам няма да ти е проблем да сипваш едно и също в двата канала, ама за единия говор може би най-добре както Никола го е правил, нали е изпитан вариант - и само ключове има да слагаш в крайна сметка. Не съм правил аудио въобще де, не и от времената когато си правех магнитофони а това беше .... мале мила кога беше  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Апр 17, 2013 9:37 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Щом няма да трябва регулиране на усилването директно с DAC-a ти е най читав варианта,няма главобол,не товари много и проца. Евтинки усилватели бол,даже и клас Д.
|
| Сря Апр 17, 2013 9:43 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
wm8524 от фарнел има много неща, дето не ти трябват, дано могат да се изключват - слушалки, микрофони, 3Д... връзваш го на I2S, и би трябвало да забравиш че го има (като ресурс на процесора)
ще го добуташ до $1.5 за 1К
|
| Сря Апр 17, 2013 10:29 pm |
|
|