Отговори на тема  [ 5 мнения ] 
Конфигуриране на Лантроникс Xport с телнет скрипт 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Конфигуриране на Лантроникс Xport с телнет скрипт
Целта е да конфигурирам Лантроникс Xport без да използвам DeviceInstaller средата им(от която може да стане през хттп или телнет), а чрез обикновен телнет и съоветно единствен файл където е описано какво и как трябва да е настроено - скорост на порта, вид на връзката, режим на контролера и т.н. Тоест потребителя да кликне и да не сяда тепърва да чете как и защо. Това обикновенно се прави чрез текстово им меню или чрез Command Mode режима им. Проблема е че аз никога не съм писал телнет скриптове.

Опитах с прост batch файл, но явно не става така. Логва се, но оттам нататък не мога да продължа, т.е. приема ми следващите команди едва след като връзката с модула даде таймоут и прекъсне.

Някой писал ли е подобно нещо или може ли да подскаже добро място където да видя примерни batch или скрипт файлове за подбни цели?

Нед Авг 03, 2008 5:13 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
Нямам Х-Порт под дъка но ето как става с УДС-100 и 200 индустриялни версии на сходена кутия:

Прави се текст фаила с отговорите на команд моде, парола, и всички други конфигурации за порта, сървера и състема. После този текст фаил се изпраща с нет кат към кутията и това е.

Пример за 200 серия:

Код:
cat uds100.txt | nc 172.31.2.201 10001

Порта се случи да е 10001 а nc е командата нет кат която прашта файла

Това е вградено в баш скрипт който след като изпрати фаил на Лантроникс после изпраща съответен фаил на сериалното нещо което е сварзано към сериалния порт. Доста изглежда като практика "водопроводчик" но работи

Има сложни телнет среди където един може да кодира логика базирана на отговорите от УДС но в този случай отговорите не ме интересуват защото няма решения които се правят върху отговорите - в един вид комуникацията е само в една посока - от текст фаил към устроиство.

Понеже нет кат използва ТЦП, бързината на орговорите на Лантроних ОС не е фактор - тоест не е възможно да "изпусне" команда порави бавност. Това ми беше на ум (ако изтрелям командите бързо, сигурно половината няма да се видят от Лантроних) но в практика не е проблем.

Нед Авг 03, 2008 9:17 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Благодаря за отговора. Ще го разгледам тоя нет кат - доста съм бос в това признавам си. Предполагам че ще стане. Аз ползвам UDP за сериен тунел, но конфигурирането си е TCP.
В случая при мен се свързваш с
telnet x.x.x.x 9999 (конфигурирането му е сетнато на порт 9999)

след което ти казва здрасти и излиза хардуерния адрес на Хпорта. Ако натиснеш ентер, влизаш в текстова среда, ако пък натиснеш М влизаш в Команден режим. Но това не можах да го направя от BAT файл, или поне при менюто на Лантроникса. Ако можех конфигурирането е абсолютно линейно - просто задаваш скорости, режими, адреси и накрая даваш команда за запис и изход.

Друго - например ако дадеш в команден режим GC(get configuration) ти излиза
:xxxxx
:xxxxx
в хекс, което е текущата конфигурация от няколкото флаш банки. Въпроса е как тая информация да се запише в текстов файл, и после с SC (set configuration) да се запише обратно когато е нужно.

Ако правиш същото нещо в графичната им среда DeviceInstallera-a, записваш всички или само флаш банката която ти трябва в някакъв измислен rec формат, след което можеш от тоя файл да заредиш само конфигурацията със или без да пипаш фърмуера. Като ти казва кога всяка банка е записана успешно и кога модула се е ребутнал успешно или не. Та си мисля, че трябва да има лесен начин, но съпорта им е малко бавен, иначе е полезен. И повечето неща ги има във FAQ то за разлика от даташитовете, където много неща пише, но после се оказва че не са точно така.

Продължавам да копая.

Пон Авг 04, 2008 12:22 am
Профил
Аватар

Мнение 
На прав път си, само това ребоотване ме плаши защото ще разруши ТЦП сессиата и в този слуяай моя медот ще екслподира. Аз не ребоотвам кутията по време на нет кат а само на края последната команда е да ребоот-не.

Тяхния съппорт е много добър - Не е оут сорснат и вместо чинглиш се разбираш на рационално ниво с истински слуйител. За високите мулти-порт продукти има манагемент платформа от типа на къстом-ДХСП катедо автоматично може да се конфигурират голям номер на портове в плант-като съседство базирабо на МАК аддрессите им. Така че техника само трябва да сканира кутията преди инсталиране с бар код сцаннера и да уточни локацията и т/н после програмирането е лесно... Но това са мулти-порт индустриалните шкафове. За малките "любителски и прототипни" разработки е на ръка :)

Друг начин който ми мислеш беше обратен (но много работа та ехх) тоест да се атакува проблмема от сериалната страна - контролера пържоначално говори дефаулт настройки, сварзва се с централния сервер (атдт172.х.х.х) и взима специялните настройки. После от сериалниа интерфейс ги залага в Х-Порта и този път имаш пълен контрол върху Лантроникса защото комуникацията не е по ТЦП ИП ами си е локална сериална... Но разбира се всеки метод си има лесни и не-толкова лесни аспекти...

Пон Авг 04, 2008 1:00 am
Профил
Аватар

Мнение 
ребутва се само накрая. вероятно съм го написал грешно.
по време на командния режим няма ребутване, това става чак след като си презаписал всички банки
ако имаш DHCP или фиксиран адрес, IP то си остава същото, обаче ако си на ауто IP, обикновенно си сменя адреса след всеки ребуут. това е засега

Пон Авг 04, 2008 9:17 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 5 мнения ]