Отговори на тема  [ 25 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
контролер за ламбда сонда 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: контролер за ламбда сонда
HSB написа:
На много коли алгоритъма е -ако се прецака първата сонда -ЕЦУ намалява горивото до някаква степен ,демек сместа е бедна..

хмм... не съм запознат с контролерите, обаче от термодинамична гледна точка трябва да е точно обратното. Бедната смес води до детонации, което е опасно за двигателя. При богата смес просто има повече гориво, отколкото кислород и единственият проблем е че излишното гориво изтича през аспуха.

Сря Авг 28, 2013 10:03 am
Профил

miro_atc написа:
При богата смес просто има повече гориво, отколкото кислород и единственият проблем е че излишното гориво изтича през аспуха.

Ако има много излишно гориво, май не е много добре за катализатора. Сигурно затова го намалят.

Сря Авг 28, 2013 10:08 am
Профил
Аватар

Ами той катализатора доизгаря (колкото може) недоизгорелите газове. Понеже в микса има най-различни гадости и доизгарянето им ги понамалява малко. Естествено не може кой-знае колко много да е. Съвременните коли, когато нещо не е в ред с датчиците, почват да преобогатяват сместа в рамките на приемливото. Аз имам опит с мойта бричка - богатата смес ми доведе до почти двойно увеличение на разхода. Другото което съм чувал (но не мога да го твърдя със 100% сигурност) е че ламбда сондата само докоригира сместа и то в статичните режими. Основната регулировка се прави на база постъпил въздух. С други думи прецакан дебитомер е мноого по зле от прецакана ламбда сонда. Всъщност това последното го знам от личен опит...

Сря Авг 28, 2013 7:28 pm
Профил ICQ
Ранг: Новодошъл

сложих си купешки. колата върви бедна :(.

Имам грандиозни планове за подмяна на ЕКУ

Вто Сеп 10, 2013 11:49 pm
Профил

dexterJr написа:

Ами не си нито първия - нито ще си последния с тия идеи...
Но по добре си намери читав маистор за да ти оправи колата отколкото да набеждаваш едикои си компонент и да си правиш ново ЕКУ.....

Сря Сеп 11, 2013 5:09 pm
Профил

Е естествено че ламбдата е само за корекция, там информацията е индиректна, дебита е много по точен критерий. Но при някои коли примерно баба алфа, първите две ламбди които са ми преди катализаторите играят не малка роля, и като се прецакат и тъпото еку прави какви ли не глупости, вкл.в момента пак ми намалява предварението, същото става и при прецакан дебитомер, та ми се струва че влиза в сервизен режим в който кара само по таблици, и то доста консервативни. Само дето като сепрецака дебитомера изпреварване над 16-17 градуса не видях да сетва, докато сега май стига до към 20-22, ама на 5500 оборота това е малко.

Чет Сеп 12, 2013 2:51 am
Профил
Аватар

HSB написа:
dexterJr написа:

Но по добре си намери читав маистор за да ти оправи колата отколкото да набеждаваш едикои си компонент и да си правиш ново ЕКУ.....

Ако не е за спорта, ами за резултати, най-добре си поръчай едно такова китайче и си реши проблема. :)

Чет Сеп 12, 2013 3:17 pm
Профил

Реконструктор написа:
HSB написа:
dexterJr написа:

Ако не е за спорта, ами за резултати, най-добре си поръчай едно такова китайче и си реши проблема. :)

OOO човеко за такова мога статия да напиша.... преди година с взех марково :) течеше като лейка още на тестовете с вода. след ѝ опита за уплътнение се закрепи. тъкмо сглобих системата и пак се разтече.. оказа се нитовете се разхлабили. виско се оля с бензин и ми разтвори стъклоро на манометъра сега се вижда много трудно, замених нитовете с винтове и работа се подобри. за протокола колата работи с 4 бара, като дойде време за бууст дига на 6 - новаат ламбда си показва 15,2-16...

Чет Сеп 12, 2013 11:24 pm
Профил

Добре де какво у е специалното на тоя регулатор, по нашенско има много читави, аз имам за вода но сигурно ина масло ще работят, но си има точно хидравлични, е .. май не са по 20 пари, ама нямаш транспорт.

Съб Сеп 14, 2013 1:28 am
Профил
Аватар

dexterJr написа:
OOO човеко за такова мога статия да напиша.... преди година с взех марково :) течеше като лейка още на тестовете с вода. след ѝ опита за уплътнение се закрепи. тъкмо сглобих системата и пак се разтече.. оказа се нитовете се разхлабили. виско се оля с бензин и ми разтвори стъклоро на манометъра сега се вижда много трудно, замених нитовете с винтове и работа се подобри. за протокола колата работи с 4 бара, като дойде време за бууст дига на 6 - новаат ламбда си показва 15,2-16...

Ами не знам какъв е конкретния случай. :) Но 4 бара е много и няма как да дига 6, освен, ако бууста не ти е 2 бара. :) Манометъра май ти е преебан (не само стъклото).

Сря Сеп 18, 2013 12:41 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 25 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2