Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
Предложение: Форумно wiki 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение Предложение: Форумно wiki
Макар, че много хора получават конкретна помощ от форума и така решават проблемите си форумът като средство за получаване на систематизирана информация си е ... неудобен, дори при наличието на функцията за търсене. Налице са множеството теми от рода на "Програматори за PIC" (макар, че в последно време не се забелязват често) - изобщо информация, която би "живяла" по-добре във вид различен от форумния. Именно - обща, необходима на много хора и бавноизменяща се. Също така има полезни теми, които не предполагат дискусия - повечето от библиотека, например. Верно, в спора се ражда истината, но съгласете се, в тема като "как да подкарам propic 2" оффтопиците не носят полза никому. Един вид, самата форумна структура на http://www.mcu-bg.com обществото ("community") предполага, неорганизираност на информацията (която за някого в даден момент, за някого, може да се окаже безценна), което пък от своя страна я прави все по-малко достъпна, ерго, полезна ("ако е трудно ми е трудно да намеря нещо във форума, защо да не потърся в google. като намеря нещото в google защо да го поствам във форума, след като и на следващия ще му е трудно и той също ще търси в google" ).

Единия вариант е, както до сега, някой пита за нещо вече разисквано, друг се изнервя с "ползвай търсачката", трети отделя време да я използва наистина и поства няколко линка в мъртвородения thread. Другият е някой, на доброволни начала, отделя време и написва една "статия", след което topic-а се лок-ва и... ми това е, "мерси много".

Мисля си, най-удачно би било ако тази обща информация се структурира в нещо имащо wiki формат, където всеки, който има опит може да допринесе. А такава информация във форума има в изобилие: опитът на Цецо и другите с PIC и ARM7, Nikola Kirov с АВР, bate_Az и MSP430, методът за (ре)калибрация на Pt100, just to name a few.

Просто ми хрумна днес, след като си дадох сметка, че във този форум, определено средище на хората занимаващи се с електроника в България (а и извън нея) има заровени много важни и ценни неща (и много скъпоструващо време, отделено, за да бъдат те във форума) , които трудно биха послужили за бъдещ reference, на някой различен от питащия/активно четящия.

С оглед на горното, предлагам да обсъдим някакъв вариант (не задължително wiki) за систематизирането на информацията във форума.

Сря Апр 26, 2006 12:33 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Пьлна подкрепа от моя страна!
Опитьт ми с TWiki показва, че при една добра систематизация на информацията и редовна актуализация, работата на екипа се подпомага значително.
Ако се решим да действаме, давам рамо при инсталацията, подрьжката и пьрвоначалното вьвеждане на информацията, като последното при всяко положение ще тьрпи корекции от знаещите вьв форума :)
Казвайте какво мислите, ако Реконструктора е навит още тази сьбота и неделя "мятаме" Twiki-то.
Ако някой има опит и добри впечатления с друга подобна с-ма да казва.

Сря Апр 26, 2006 12:52 am
Профил WWW
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Страхотна идея!

Сря Апр 26, 2006 10:19 am
Профил ICQ
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
Да наистина идеята e добра :lol: само дане затродни Реконструктора :roll:

И аз съм съгласен че има много добри постове но са заровени на дълбоко :lol:

Сря Апр 26, 2006 11:08 am
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
Не може ли просто да си "направим" раздел за тозифорум тука - http://wikipedia.org/ и да започнем да попълваме информацията? Само дано да няма леймъри които да трият писаното...

Пон Авг 07, 2006 6:40 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
Опреснявам щото не се трае!
Въпреки разводняването във форума има полезни мнения и линкове към други такива на всякаква тематика. Не случайно го следя. Обаче когато ми затрябва нещо видяно преди месеци за по-лесно използвам гугъла.

wiki-mcu-bg може да е трудно за изпълнение ама поне търсачката да се пооправи и/или да има статия с описанието и.

Сря Юли 01, 2009 7:26 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
2. Пишете конкретно заглавие на темата - за да бъде обърнато внимание на темата ви, пишете заглавие даващо възможно най-точна информация за това, което се обсъжда в нея. Пример - не ви работи 3-ти бит от PortB на PIC16F84 микроконтролер, примерно заглавие "Проблем с RB3 на PIC16F84". Избягвайте заглавия от сорта на "Помощ", "Спешно помогнете" или "Не работи".

Как да се намери тема , като .... примерно "на пикльото не бачка кучето, как да го пуща"

Чет Юли 02, 2009 1:04 pm
Профил
Аватар

Мнение 
RM написа:
Как да се намери тема , като .... примерно "на пикльото не бачка кучето, как да го пуща"

еми логично е кат напишеш пикльо да ти излязат теми писани от пикоборци

Чет Юли 02, 2009 2:58 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 8 мнения ]