Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
Stepper Motor Driver като драйвер за импулсно захранване 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Stepper Motor Driver като драйвер за импулсно захранване
Върти ми се идеята за това да използвам някакъв драйвер за стъпков мотор, за да клатя първичната на трансформатор за SMPS.
Захранването мисля да е нерегулирано - т.е. без обратна връзка. С фиксирана честота и ширина на импулсите. Трансформатора ще е нещо от сорта на 1:1:1 (една първична и две вторични с горе-долу еднакви намотки). Мощността ще е нещо от сорта на 2-3W. Напрежението около 12V входно и около +/- 12V изходно.
Някой правил ли го е това упражнение? Не знам до какви честоти би работило. А пък аз искам да е над 100к - ако може дори към 400-500к ще е идеално.

Аз съм ползвал DRV8835 да драйви нагревателя на VFD дисплей на 1-3kHz. Работи си.

Сря Окт 29, 2025 7:30 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: Stepper Motor Driver като драйвер за импулсно захранване
Хм.. пак си отговарям сам - по една случайност видях че китайците са ме изпреварили вече. Предлагат Isolation power transformer driver в корпус SOT23-6.

Сря Окт 29, 2025 7:44 pm
Профил

Я дай да видим тая китайщина. Иначе, няма проблем да направиш такъв траф, няма да е супер стабилно ако товара много мърда но работи. Дали може да го драйваш с драйвер за степер вече е друг въпрос, това не съм го правил. В твоят случай имаш прав преобразувател, поне предполагам това опитваш да постигнеш, основното е да не го наситиш.

Сря Окт 29, 2025 8:19 pm
Профил

velio написа:
Хм.. пак си отговарям сам - по една случайност видях че китайците са ме изпреварили вече. Предлагат Isolation power transformer driver в корпус SOT23-6.

Далеч преди китайците са те изпреварили TI, Nexperia, Analog Devices и една купчина други: :)
https://www.ti.com/product-category/iso ... 35%3B0.35&
https://www.ti.com/product-category/iso ... .25%3B2.5&
Но са за по-ниски напрежения и push-pull трансформатори.
Ето и за по-високо напрежение, но е в по-голям корпус:
https://www.ti.com/product/SN6507
P.S.
6501 и 6505 съм ги използвал за изолирано захранване на галванично разделен RS422.
Държат се добре. Има и варианти за -55 +125 градуса, каквито ни трябваха на нас.

Сря Окт 29, 2025 9:24 pm
Профил

Краварите имат чип който прави точно това, че има и обратна връзка през първичната, ако ти е интересно ще го ровя къде беше, преди две години нейде го гледах за един проект но проекта така и не се реализира.

Сря Окт 29, 2025 11:00 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
На линеар(аналог девайсис) също не са лоши ;) само малко цената на дребно някой път разочарова...
Напоследък има с драйвери за ган транзистори.. кпд-то е ного добро, и доста мощност имаш на изхода...

Чет Окт 30, 2025 12:07 am
Профил
Аватар

Мда, видях ги после и на краварите и на Нексперия и сигурно ако ровя още малко ще намеря и други.
Като цяло не знаех че съществуват такива неща, няколко минути по-късно видях че има и съответните трансформатори на цени дето ще те откажат да си навиваш сам.
Дори още по-тъпото е че на бюрото ми има такъв трансформатор (на Вюрт), попаднал от незнайно къде и го подмятах и се чудех за какво ли ми е... Все пак се оказа че не ми върши работа за контретния случай щото е 1:3.5.

Та Тони, разгледай сайта на тия китайци - Coileasy. Общо взето правят изолационни продукти (трафове, драйвери, цифрови изолатори и т.н.). Точно техен драйвер ми изкочи - работи до 30V. LCSC ги имат... Не само това, ами и готови модули имат (драйвера с трафа и изправителя на платка), пак за малко пари.

Та тъпотията със стъпковия драйвер отпада - измислих я единствено заради това че е интегрирана в един чип.

Моята идея е да прехвърля накакси 12-те волта еднополярно в двуполярно, после ще ги регулирам с линейни регулатори. Ще захранвам операционници. На мен ми изглежда доста примамливо решение. Ще видим след експеримента какви са му недостатъците.

Чипа дето го избрах е CMP6713HV (или CMP6713RE - къде е разликата не можах да видя). Трансформатора CMT78F0N. Имат и SOIC CMP6793 например...
Да добавя само че проекта е хоби и е доста оправдано да се слагат китайски части по него :) . Общо взето ще експериментирам с доста неща върху платката. Хем е интересно, хем забавно.

Чет Окт 30, 2025 12:23 am
Профил
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист
Аватар

velio написа:
Чипа дето го избрах е CMP6713HV (или CMP6713RE - къде е разликата не можах да видя). Трансформатора CMT78F0N. Имат и SOIC CMP6793 например...

RE е два вата, HV- пет вата.

Сря Дек 17, 2025 12:03 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 8 мнения ]