-0.3 - -0.7V от buck конвертор. Някакви съображения?
Значи, трябват ми от -0.3 до -0.7 волта за захранване на диференциален операционник (съставен от 3 операционника по една от добре познатите схеми - субтрактор с буферирани входове). Налично има 3.3 волтово buck конверторче с LM2576.
Тиквата ми измъдри това:
Генератора и MOSFET-а пунтират въпросния LM в статичен режим, а в стойностите на елементите не съм влагал особен смисъл. Въпроса беше да тествам идеята поне на симулация.
А именно - за диода D1 вместо стандартно използвания Шотки да му сложа обикновен ултрабърз, което ще вдигне малко волтажа на отрицателното напрежение върху него. Това обратно напрежение го прихващам с Шотки диод и го напомпвам в кондензатор, филтрирам, и воала!
Някой да има някакви съображения да не го правя по тоя начин? На симулациите не се случва нищо драматично никъде по схемата, сравнено със стандартното изпълнение за конвертора с шотки диод, и си държи стабилно напрежение на изхода поне 0.4 волта даже при консумация доста повече от нужната. А в същото време изглежда доволно просто, малко, евтино и безпроблемно (диод, дросел и 2 кондензатора в повече).