Случайно попаднах на тая статия:
https://resources.altium.com/p/design-your-own-usb-microsd-card-reader-pcbНа кратко - уж е даден пример за проект на SD картов четец. Автора - Zachariah Peterson. Тубата е пълна с негови къси и дълги "обучителни" видеа от името на Алтиум.
Само че.....
Гледам аз схемата и виждам две съмнителни неща - ЕЕПРОМ-а завъртян по такъв начин че връзването му няма смисъл. Липсващ пул-ъп на клока (може пък и да не е необходим), и ферити на линиите за захранване че и на някои маси. Айде да речем че епрома е грешка - станало е нещо и компонента е станал огледален. Ама тоя орева целия ютуб как не бива да се слагат ферити по захранването (най-вече на GND) и в следващия момент в неговия проект е наслагал навсякъде. Почнах да се съмнявам вече и в гурутата на high speed опроводяването...
В едно друго видео обяснява как трябва много внимателно да се сметне диференциалния и синфанзния импеданс на USB линиите. В същото време една друга "школа" твърди че диференциалния импеданс на линии върху платка за USB си е чисто губене на време - и без това свързаността на + и - линията била почти никаква върху платката. Отделно че референса на + и - линиите в предавателя и приемника си е GND плейна. И дава пример как опроводил едно USB напук на схематичния дизайнер с раздалечени D линии обикалящи по различни пътища по платката (все пак с равни дължини).
А и аз съм виждал развойна платка на ST, където D+ и D- дори бяха опроводени на различни слоеве, при това USB High Speed. И работеше.
Да се чудиш на кого да вярваш вече.
Припомних си началото на 21 век, когато се разпространяваха разни руски схеми из нета (тогава още млад и неопетнен от инфлуенсъри), 90% от които бяха нарочно объркани...