Отговори на тема  [ 30 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Малко помощ за един UPS 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Малко помощ за един UPS
Принципно си много прав, ама имам няколко проблема дето не мога да им измисля решение. Двор голям а няма къде да се монтират толкова панели, покрива на къщата е кофти основния дето е двускатен е ЮЗ-СИ тоя дето е на чист Юг е на 3 парчета и е доста стръмен, никви панели не мое да вземе. Трябва да се извадят много пари накуп а ся баш нямам и не на последно място как да убедя жената че е необходимо като и сега й харесва, тя няма проблеми с тока щото винаги има, дали на ЮПС дали на агрегат. Отделно че много ток отива, немам си на идея що е толкова, но и нищо не икономисвам, те извадка от една фактура, ти ми кажи при тоя разход колко панели и батерии трябва да наслагам, лятото e по-малко.

Прикачени файлове:
tok.JPG
tok.JPG [ 33.49 KiB | Прегледано 2020 пъти ]
Нед Апр 26, 2026 2:08 am
Профил
Аватар

Отвсякъде си за соларка. Ама при този разход ти трябва минимум 30-40 да не казвам 50-60 Ако искаш да покриваш основната си част от разходите. Реално съотношението ти дневна/нощна е 2 към 1. 30kW инвертор(и) с 60kW/h батерии ще те покрие почти изцяло освен в 3-те слаби месеца (декември-февруари). Казвам инвертори евентуално защото не знам трифазен ли си или монофазен - толкова големи монофазни няма та ще трябва да са поне 2. Това с изложението не е чак толкова притеснително. Никой не е казал че трябва всичко да е с южно изложение и да е с перфектния градус. Просто се слагат повече панели и се разпределят така че стринговете да са обособени по време кога слънцето ги огрява. Имам един клиент дето половината му стрингове ги пече сутрин, другата половина следобед/привечер. Има една постоянна консумация от 1 - 1.5 kW/h денонощно + консумация за разни други неща като си отидат на вилата (което е всеки ден следобед/привечер). Има два инвертора по 5kW + 20kW/h батерии (по 10 на всеки инвертор). Порива си почти на 100% консумацията. И то като ползва 80% от батериите.

Не мога да ти кажа за този месец как е точно, щото в средата на месеца го направихме на 10+20. Дотогава беше на 5+10. За март месец има 604 kW/h от които 388 са му от слънцето но това е с 5 инв. + 10 батерия. За миналата година е 7.46МW/h от които 4.39 от соларката (това е с 5+10 система)

Другата ти опция е да си я изградиш по-скоро като бекъп, отколкото да разчиташ да си покриваш голяма част от разхода. Така или иначе е желателно да си разделиш ел. инсталацията на две - едната част се слага на бекъп упс извода другата си остава на онгрид - на бекъпа си слагаш осветление, телевизори, контакти дето не се ползват за мощни електроуреди а печки, бойлери и други подобни големи консуматори ги оставяш на онгрид-а. В зависимост колко ти е стабилно захранването, си оставяш някакъв процент резерва в батериите и всичко останало се консумира. Опцията за агрегат също е полезно нещо - отпадат ти всякакви допълнителни АВР-и тъй като го има решено вътре в самия инвертор и агрегата ти няма да пали веднага а чак когато свършат батериите.

Слагането на повече панели не е проблем. Единствено трябва да не се подминава максималното допустимо напрежение на инверторите, което обикновено е 400-500V за монофазни и 700-800V за трифазни. А цената на панелите вече не е чак толкова голям фактор - читав панел 435W е между 60 и 80 евра. Като се избира инвертора се гледа да има повече MPPT-та за да могат да се разпределят стринговете. За трифазен е хубво да се внимава как е разпределена комсумацията по фази, защото Huawey примерно могат до 200% претоварване на фаза при несиметрична работа ама повечето други са до към 120%

Нед Апр 26, 2026 9:12 am
Профил ICQ

Тва 30-40 или по-добре 50-60 бройки панели и са ако да идея си нямам къде ще събера толкова, тва по 2 квадрата всеки 80-120 квадрата нямам подходящо място, дори и да се разхвърлят ще иде много кабел и железа за крапеж. Аз съм с трифазен ток но не е балансиран, само една помпа 1.5kW която почти цяло лято работи и мебелните машини ма тях вече много рядко ги ползвам, два монофазни инвертора ще свършат работа. Да основно е дневна ма тя е до 22 часа и ся в оранжера с разсада бичи 4kW калорифер държи температура ако не съм запалил парно, пък като запаля има към 1000-1200 вата перки и помпи, Та основната консумация зимата е от 17-18 до към 06-07 часа та не знам колко батерии ще трябват ако трябва да карам тия неща на слънце, щото те са основния разход.
И ся неква особено груба сметка
50 панела, два Deye 10KW, батерии 3 по 5.12 kWh, кабели и крепежи, труд щото тва е абсурд аз да го монтирам сам, идва към 13-15 хил. евра, цени гледах от първия линк дето ми излезе, като за кабели, крепежи и труд турих гьотере 4000 не знам дали е вярно. Отделно слагаме разправията с документи и проекти които също са некви пари. Ми не мога тая година да отделя тия пари, но ся кат чета че щели да спират един ТЕЦ мое да се наложи.
Въпреки че ми изглежда изгодно ако се вместя в тия пари системата ще се избие за 4-5 години при тия цени на тока, а те едвали ще са още много време, да не говорим за случаи като в Испания и къде още нямаха ток бая време от тъпотия на управниците.
Много ти благодаря за подробното обяснение.

Пон Апр 27, 2026 1:00 am
Профил
Аватар

Човека казва - имам проблем с веригата на колелото. Ти му казваш - зарежи го това колело, сега е модерно да си купиш ТИР.
Батериите на 1000VA UPS са 100-на лв (50-на евро) и издържат около 5-6 години. Някои и повече.
Колко струва тая система със слънчевите панели и литиевите акумулатори и инвертори?...

Чет Май 28, 2026 5:26 pm
Профил

Въпросът по-скоро беше кое е по-смислено - нова верига или колело. Ниската цена не винаги означава правилна инвестиция.
А по отношение на цените, за да не цапам тая тема, писах в темата за домашния ФЕЦ, че обсъжданите тук мощности са много над разумното. Няма да се повтарям само ще кажа, че инвестицията в слънчогледи трябва да е значително по-малка и съответно с ниска цена. Но по-принцип цената на тия системи не е добър критерий. Цената на батериите и слънчогледите преди време бяха едни, днес са други, утре ще бъдат различни. Тук по-скоро трябва да се мисли за колко време ще се избие и склонен ли е човек да направи такава инвестиция и кога и как.
От друга страна цената не UPS батериите не мисля, че е чак толкова ниска. Но дори да е, няма особен смисъл ако ще се слагат слънчогледи.
Казвам "ако", понеже решението за слънчогледите зависи от доста неща. Не всеки има условия, възможност и т.н. Но ако ги има, според мен е по-разумната инвестиция.

Чет Май 28, 2026 8:21 pm
Профил

Мислех да пиша тука но все викам айде после и забравям.
Та двата други ЮПС-а не ме пускат с тоя кабел и хипертерминала за да проверя дали мога да им сменя напрежението и дали тоя нещо не е наред. Мислих и измислих че ако туря два шотки диода, че имат по-малък пад, вързани паралелно насрещно ще стане.
Даже намерих два подходящи мощния 32А има пад 0.5 волта и по-слабия 10А има пад 0.65 волта, пробвах с крушка от фар 55+50 вата, и така ако ги вържа ще се намали напрежението на зареждане с 0.65 пък като мине на акумулатор ще се намали с 0.5 волта.
Какво ви е мнението по въпроса.
А има ли смисъл само инвертор и батерии, пълниш на нощна в момента и ползваш денем, тия дни слушах някъв "експерт" по енергетика щели да въвеждат 3 тарифи и либеризация на пазара, няква много евтина средна и висока цена та пак мое да се пълни на евтината и да се ползва на високата цена.

Пет Май 29, 2026 12:50 am
Профил

pipilica написа:
тия дни слушах някъв "експерт"

За съжаление никой не може да предвиди бъдещето. Не се знае как ще се развиват технологиите, пазара и какви зелени или кафяви идеолози ще влязат в политиката. Това, което обаче аз мога да кажа на база миналото и се опасявам че ще се случва и в бъдещето е, че прогресът в енергетиката отнема години, а регресът буквално може да се случи за една нощ. Това е така, защото прогресът изисква инвестиции, а инвестициите зависят от много фактори. Дори и няколко фактора да се подобрят, примерно на батериите пада цената, подобряват се параметрите и т.н. Но ако нямаш място и условия, ако нямаш парите и т.н. ще се замислиш. Така че докато се инсталират достатъчно батерии в системата, за да има ефект ще минат доста години. Ако примерно пък се реши да се строи АЕЦ докато го построят и пуснат в експлоатация аз може и да не съм сред живите.
От друга страна глупостите имат незабавен ефект. Примерно това дето говорят, че щели да забранят вноса на китайски слънчоглед може да го направят от днес за утре.
Сега защо го казвам това... Ами защото си мисля, че не е добра идея да се прави дългосрочна инвестиция на базата на "една жена каза". Както казах трябва да вземат много фактори предвид. Пазарът е непредвидим. Ако разчиташ, че утре ще има такава тарифа първо я има, я няма. А и да я има утре, догодина може да е различно. Не може да се избиеш за една година. Но както казах прогреса отнема много време, а регреса не. Затова като инвеститор аз не се притеснявам от пазара и пазарната конкуренция. И обратното, моментната ситуация на пазара не е достатъчен аргумент за инвестиция.
Не знам дали е правилно или не. Всеки си носи глава на раменете. Но аз лично гледам повече другите фактори и най-вече нещо, което постоянно повтарям - баланс, баланс и пак баланс. Естествено говоря за вариант за лична консумация, не да продаваш ток. Та в тоя смисъл е задължително да имаш баланс, без него дори и ситуацията на пазара да стане супер изгодна, ти няма да може да се възползваш. Няма да задълбавам повече, просто искам да кажа че според мен вместо да се задълбава в неща, които не може да предвидиш като пазар и политика. По-добре да мислиш повече върху неща, които зависят от теб като баланса. А веднъж като почнеш да мислиш на тема баланс, ще видиш че въпросът не е само как колко ток ще произвеждаш а и как ще го консумираш. И често по-важни са консуматорите, а не батериите или слънчогледите. Най-малкото излиза много по-евтино и по-разумно да си изместиш консумацията когато има бол енергия, отколкото да се чудиш колко батерии да слагаш. То пак трябва да сложиш, но след като си изясниш картинката с балансирането ще знаеш колко батерии има смисъл да сложиш, ще знаеш как тези батерии ще се ползват и ще може по-добре да си направиш сметката струва ли си или не.

Пет Май 29, 2026 9:57 am
Профил
Аватар

pipilica написа:
Мислех да пиша тука но все викам айде после и забравям.
Та двата други ЮПС-а не ме пускат с тоя кабел и хипертерминала за да проверя дали мога да им сменя напрежението и дали тоя нещо не е наред. Мислих и измислих че ако туря два шотки диода, че имат по-малък пад, вързани паралелно насрещно ще стане.
Даже намерих два подходящи мощния 32А има пад 0.5 волта и по-слабия 10А има пад 0.65 волта, пробвах с крушка от фар 55+50 вата, и така ако ги вържа ще се намали напрежението на зареждане с 0.65 пък като мине на акумулатор ще се намали с 0.5 волта.
Какво ви е мнението по въпроса.
А има ли смисъл само инвертор и батерии, пълниш на нощна в момента и ползваш денем, тия дни слушах някъв "експерт" по енергетика щели да въвеждат 3 тарифи и либеризация на пазара, няква много евтина средна и висока цена та пак мое да се пълни на евтината и да се ползва на високата цена.

За времето което си отделил за рисърч на софтуери, кабели, диоди и кой знае какво, досега поне 1000 пъти щеше да си намерил кой е 'горния резистор" в делителя на ОВ на зареждалката, да си му запоил допълнително един резистор със съпротивление 100к - 300к в паралел, и да си забравил за случая.

Е. и твоят подход не е лош. Има реален шанс след още 10 - 20 г да свършиш работа... :D

Пет Май 29, 2026 11:27 am
Профил

А аз да се повторя, нищо чудно напрежението да си е било ок, зависи много от температурата, по горе нейде писах как и колко мисля, така като мериш не е лошо да казваш и при каква температура е. Съответно може да имаш грижа не с настройката а с терминатора който мери температурата . и др. от сорта.

Съб Май 30, 2026 1:47 am
Профил

Ми принципно може и да си прав, ЮПС-а е в един шкаф затворен и е топличко вътре, не съм мерил температурата но нощем го оставям отворен да се проветрява. И друго интересно забелязах, нали има 5 диода които показват заряда на батерията, та от време на време светят ту 4 ту 5 и мерих няма разлика в напрежението, тоя не знам дали има термистор щото на един голям 2.2kVA има на жица при акумулаторите, на тоя освен да е по платката някъде. Ще премеря температурата и ще прегледам схемата за термистор, отделно че е без кутия и акумулаторите са до него щото са големи по 22Ач
Едит:
Е ся проверих, има термистор и е вързан на същия крак дето е делителя.

Последна промяна pipilica на Съб Май 30, 2026 3:15 am, променена общо 1 път

Съб Май 30, 2026 2:38 am
Профил

Ами и аз не помня има ли и къде, то монаха 20 години от както ги използвах тия. Почти сигурно има, но дали мери самите батерии или околната не знам. При оловните разликата не в голяма, в температурата де.

Съб Май 30, 2026 2:51 am
Профил

Е ся премерих и температурата в шкафа, затворен е, ми 32 градуса, напрежението е 13.98 единя и 13.92 на другия, ми много е за 32 градуса.
Според PDF на акумулаторите
Цитат:
The recommended compensation factor for Genesis NP
batteries is -3mV/ 0C/Cell (stand by)
-4mV/0C/Cell (cyclic use).

Цитат:
Generally, the following voltages are used at 25˚C (77˚F).
For standby (float) use . . . . . . . 2.25 to 2.30 volts per cell
For cyclic use . . . . . . . . . . . . . 2.35 to 2.45 volts per cell

Та излиза че трябва да имам 13.67 на акумулатор за тая температура.
Ще потърся тоя термистор.

Съб Май 30, 2026 3:42 am
Профил

Ами или тврмистора не мери или му е зададено много високо, трябва да е около 13.5 при тая температура

Съб Май 30, 2026 4:42 am
Профил
Аватар

pipilica написа:
...Та излиза че трябва да имам 13.67 на акумулатор за тая температура.
Ще потърся тоя термистор.

Отново тръгна по кривата пътека. Всъщност трябва да вентилираш шкафа...

Съб Май 30, 2026 9:05 am
Профил

При 32 градуса напрежението ти е най-малката грижа.

Съб Май 30, 2026 9:32 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 30 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2