|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Фев 10, 2026 11:59 pm
Тема за бързи и тъпи въпроси
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 8:21 pm Мнения: 30228 Местоположение: София
|
 Re: Тема за бързи и тъпи въпроси
Е локално трудно да ти кажа ... иначе https://www.theruststore.com/collection ... assivationhttps://unicornstainless.com/products/p ... KwQAvD_BwEhttps://caswellplating.com/stainless-st ... oEbMHVHbbHТова CitriStaff77 работи според мен, но аз съм го ползвал за малки детайли след като са били обработени и плазмено почистени. Плазмата прави повърхността доста активна, и не съм ги пръскал ами направо ги топя .. обаче ... май не рбаоти на вскяаква неръждавейка, ако не ме лъже паметта, това коeто пасивирахме беше 430. 316 е по-устойчива, риска да стане петниста хиена е по-малък, но и по-бавно се пасивира. Но за 316 и азотна киселина си е много добър метод.
|
| Чет Яну 22, 2026 4:31 pm |
|
 |
|
ToHu
|
За листом материал е така, но за обработен пасивацията може да е полезна, особенно ако е с малка грапавост.
|
| Чет Яну 22, 2026 4:33 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 1:21 am Мнения: 12436 Местоположение: София
|
Общо взето е така както си го описал, но на неръждавейката и трябва време за да се образува окисен слой. И точно в тоя момент е податлива на "заразяване". Докато при алуминия тоя слой се образува почти моментално. Няма ли някоя бабина рецепта - с оцет, лимонтозу, индийско орехче, дафинов лист? 
|
| Чет Яну 22, 2026 9:41 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 11:02 am Мнения: 9049 Местоположение: Разград
|
Ами аз 8 години докато работих в железарската фирма не съм виждал нищо такова. Единствената химия която се е ползвала е за почистване на заварки. Те са някви гадни киселини - маже се и после се мие обилно с вода.
|
| Пон Яну 26, 2026 1:37 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Между другото все забравям да го напиша - можеш много лесно да провериш каква ти е неръждавейката. На 430 (алпака) магнит лепне все едно е нормално желязо. На 306 неодиомов магнит залепва съвсем леко ама се усеща. На 316 не лепне. Вече за разни по специални не съм си играл - на високотемпературна май пак лепне леко. Вече разните екзотики не ги знам как са.
|
| Пон Яну 26, 2026 3:42 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Че може да се пробва, може, но това е сглобен детайл с неясно какво още вътре в него... Правя една сделания. Велерци са направили някакво разделение на по-малките си човка-нагреватели и дръжките за тях. Най малките (пико) не влизат в дръжката на средните (микро). Еднакви са, но пикото е с 0.5мм по-дебело. Като се пилне тая част, работи безгрижно в дръжката за микро. Частта която се обработва е някаква неръждавейка, неясно каква. Преди време правих подобен експеримент, и се появиха участъци с наченки на ръжда. И понеже се наложи отново да правя подобна сделания, питах за метод за пасивация. Проблемът е, че точно до участъка който трябва да се обработи има гуменоподобна ръкохватка. Затова агресивни химии са неприложими. Както и да е. Направих го, сега ще го следя дали пак ще се опита да ръждяса. Тенекета... 
|
| Пон Яну 26, 2026 4:13 pm |
|
 |
|
BatKoce
Ранг: Новодошъл
|
Алпака е сплав от мед, цинк и никел и не е вид неръждаема стомана. От алпака бяха изработени перата на старите телефонни релета.
|
| Вто Яну 27, 2026 7:48 am |
|
 |
|
Cekins
|
BatKoce - възможно е. Не знам що на 430 и викаха алпака при нас - може и да е било нарицателно нещо.
|
| Вто Яну 27, 2026 9:24 am |
|
 |
|
itso.t
|
Да опитам да счупя тъпомера... Издирвам 2 - 3 бр. LM337, в корпус D2pak, с ясен произход. В Комет нямат, а нямам време да поръчвам от фарнелско и маузерско. А на Он-семи да им го насемят заради боклуците които произвеждат! На два наситени прототипа, 317 са ок, 337 са за в кофата! 
|
| Вто Фев 03, 2026 9:31 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 12:48 pm Мнения: 4828 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Хи хи, ще отида да им кажа, че са надолу по йлицата  Да не си купил фалшиви он-семки?
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Вто Фев 03, 2026 11:57 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ммм имам ама съм ти малко далеч, правих преди време една адаптация на 1142А към 1143А та бях накупил
|
| Сря Фев 04, 2026 2:07 am |
|
 |
|
itso.t
|
Няма как да разбера дали са истински. Произходът им е фарнело-маузеро-диджикийски. 317 и 337 които са монтирани изглеждат сходно като изработка на корпуса, начин и място на маркиране и като общ външен вид.
|
| Сря Фев 04, 2026 9:14 am |
|
 |
|
itso.t
|
Вече не търся. Проблемът е решен.
|