|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Май 08, 2026 11:16 am
| Автор |
Съобщение |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
 току да с дъх на ба деми
наложи ми се да посетя спешното гръдна болка с не особено изразени съпътстващи симптоми. но ако имаш съмнения - не би трябвало да имаш съмнения. ти неща никога не оправят от самосебе си. как да е...
неприятния момент дойде накрая 198 афро за 'услугата' кардиограма, кръвни изследвания, преглед и един кетонал (да не те боли) в епикризата пише, че нищо не са разбрали, да си ходиш на специалист, сиреч- ние нямаме такива компетенции но пък дай кинтите. но пък фактурата я написаха по-бързо, отколкото сестрата сложи системата. докторицата ми беше кака. от 2 години била в пенсия, и сега била на щат и половина. каза 'не знам и аз кога ще легна на тая койка като пациент' да, кръвните изследвания са малко по-разширени - ензими, електролити, но нищо свръх обичайното в такива случаи.
---
оказа се, че имало вече и детско спешно дочух странни неща - нямаме детски травматолог, нямаме детски хирург появи се и някакъв юнак, целия червен, с обриви. били на китайски, и изведнъж почнал да не може да диша и да става на петна. взеха го, ама след малко подбели очите и почнаха спешно да търсят друго спешно, което се справя с алергии. то е същото за алкохол, наркотици и въобще всякакви интоксикации. нямали и такъв специалист.
че какво спешно са тогава? спешно прибират пари и препращат другаде? и от кога вече не работят с касата в спешни случаи...
пиша го да ви информирам, макар че е малко като хленчене в стил бгмама току да от както ги поръсиха с ба деми е по-скоро са току не с ба дай ми японеца не случайно вдигна ръце
|
| Нед Апр 19, 2026 8:24 am |
|
 |
|
TheWizard
|
 Re: току да с дъх на ба деми
кетонал !?! Светна ти иконката "Check Engine" и ти лепнаха черно тиксо на таблото да не виждаш ярката светлина Тиксо за едни 198 афро... 
_________________ main[-1u]={1};
|
| Нед Апр 19, 2026 9:04 am |
|
 |
|
Pif
|
Откак едни путински протежета мафиоти превзеха всички болници - това е положението. Те са машини за пари. Основно източване на касата. Току някой заблуден се мерне за да го преджобят. От Токуда избягаха всички свестни доктори в момента в който тоя мафиот я превзе и я преименува с турското име. С турската аджибадем общото е само името. Нищо друго. При наличие на Пирогов е пълна глупост да се ходи на друго място. Имат страхотни доктори, денонощна кръвна лаборатория, скенер, операционни, хирурзи... всичко на куп и то постоянно. А за 200 евро можеха поне едно ехо кардио да направят. Ако ще тръгваш по изследвания си направи ЯМР на сърцето или електрон бийм КТ. Диагностиката на сърдечно-съдеовите заболявания е напреднала страшно много в последно време. П.П. Не давай да ти правят стентове преди консултация с поне още 2-ма доктори. И първо коронарография и ЕхоКГ с натоварване. Че кинтите са много апетитни и веднага някой да се появи и му слагат 5 стента и 2 пейсмейкъра да вземат парите от здравната каса без даже да разбереш.
|
| Нед Апр 19, 2026 1:26 pm |
|
 |
|
HCL
|
Преди 2 години с подобни симптоми и мен ме гледаха странно лекарите в Мюнхен. След два дена обрив на едната ръка и болки като от изгаряне. Оказа се някакъв херпес. Уж ходил по възрастни хора основно, но при мен се обади по-рано. https://en.wikipedia.org/wiki/Varicella_zoster_virusДано да е нещо по-леко и успех в търсенето на причината. Сестра ми вика, има една приказка. В спешното кърпят, не лекуват, нито диагностицират. Някаква медицинска шега ще да е, трудноразбираема за инженери.
|
| Вто Апр 21, 2026 1:53 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
е, и някаква диагностика закачиха ама нямали плъгин баш за моя VIN (ЕГН), и да съм си търсил друг сервиз дискретно ми намекнаха, че в централните софийски надини имали плъгини за всички... или по-скоро въобще не се интересували от това. каката нещо се спече, като излязоха картинките дръпнах листа, гледам, гледам... какво? не виждам да тече маркуч. ми пулса ви е много нисък, обикновено вадим 20 от показанията. да ми долеела някаква течност. викам и споко - нито ми е за първи път да влизам в бокса, надявам се да не е и за последен, но не виждам нищо на тези картинки. не се юркай да доливаш. да изчакаме ензимите и да си ходя. тя - ма вие колега ли сте? не, инженер съм. цял живот гледам осцилограми. и чета книжки. кръвното ми го вдигнаха на касата, не в шокова зала --- HCL, всяка професия си има специфичен (черен) хумор. зъбарите, например, казват на ченетата 'арт инсталация' ние пък се шегуваме с 'холи смоук' на чиповете
|
| Сря Апр 22, 2026 5:35 am |
|
 |
|
Pif
|
То текне ли маркуча много бързо ще спреш да виждаш. Ако е позапушен малко ще го видиш. Малка СТ елевацийка, бързо стентче и си като нов (рециклиран). Спешния кабинет третира спешни състояния. Той не лекува. Целта е да те закрепи докато стигнеш до нормални доктори. Те и нормалните доктори не лекуват много. Гледат да те закрепят докато стигнеш до Орландовци. Ако ти се занимава - има много нови методи за диагностика и лечение. Ама докато не станеш критичен докторите няма да се захванат сериозно с тебе. По скоро сам се захвани ако искаш да отдалечиш Орландовци във времето.
|
| Сря Апр 22, 2026 8:24 am |
|
 |
|
al_at
Регистриран на: Пет Апр 13, 2018 4:00 pm Мнения: 1606 Местоположение: София
|
Нисък, колко да е нисък. Моят пулс сутрин в леглото е около 42-48. Иначе нормално около 60. При тренирани спортисти също е много нисък. ДедоБоре, да не си от тях  ?
|
| Сря Апр 22, 2026 9:12 am |
|
 |
|
bobihot
|
И аз като малък ми го мерят 45/60. И ме питат ти как си жив? А аз припкам и ми е добре. Сега на двойно повече с двойно повече, уж перфектно, не ми е толкова добре?
|
| Сря Апр 22, 2026 11:53 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 11958 Местоположение: Гьотеборг
|
Дедо, спирай папиросите и се мести на високо, тихо и дълги пътища за разходки. Троян, Сандански? Преди 4 седмици се чувам с един познат на обяд-всичко наред, в 18 ми звъни - болят ме гърдите, не мога да дишам, дори телефона на сина си не може да ми каже. 80+, професор в завидна форма, не пуши и почти не пие. Хубавото че мед. академия е до тях - 3 седмици в болница, 1-2 рехабилитация и сега планувам да го разхождам. Не ми каза какво точно, но каза че били почистили и трите артерии, каквото и да значи.
Полза от шепи с хапчета...знаеш каква е. Оправяй се и остави на другите да си вдигат кръвното!
|
| Сря Апр 22, 2026 12:17 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30472 Местоположение: София
|
....Гуадалахара, 1600 м , слънце, птички ...
|
| Сря Апр 22, 2026 1:10 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
Дали са ти Кетонал - първи тест за проблеми със сърдечно-съдови болежки ( Сърцето не реагира на Кетонал ) и след "чисти" изследвания ... пролетна невралгия .... Гуадалахара, 1600 м , слънце, пички ... 
_________________ main[-1u]={1};
|
| Сря Апр 22, 2026 1:56 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8342 Местоположение: София
|
Не съществува безплатна (или много евтина) медицина, която и да е качествена. Същото важи и за образованието.
|
| Сря Апр 22, 2026 2:44 pm |
|
 |
|
HCL
|
Че Токуда или както сега я наричат, не бих я категоризирал към много евтините...
|
| Сря Апр 22, 2026 5:06 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Помня, че през 2006 или 2007 година един колега ми разказваше, как бил там за изследвания. Вече не помня какво, но говорим за здрав млад човек. Нещо със стомашни болки, ако не се лъжа. Тогава и двамата бяхме в края на 20-те си години, никакви оплаквания преди това. 7 часа, три кабинета, не знам си колко тестове включае рентген, и накрая на рецепцията - сметка над 160-180лв. Говорим за 2006 година нейде. И накрая излязъл от болницата БЕЗ ДИАГНОЗА. Ходи някъде другаде след това да му кажат от какво го е боляло. Там се справили само за 20лв, някакви хапове да пие за седмица и спряло да го боли. Жив и здрав си е и до днес, живее си в София. Разбираемо - не посещава вече Токуда, доколкото знам.
Последна промяна d_jelev на Сря Апр 22, 2026 5:51 pm, променена общо 1 път
|
| Сря Апр 22, 2026 5:51 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8342 Местоположение: София
|
в БГ няма скъпа медицина.  Сравнено с ЕС съотношението цена-качество е потресаващо, мен като цяло ме удивлява, че все още съществува.
|
| Сря Апр 22, 2026 5:51 pm |
|
|