|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Сря Май 20, 2026 9:32 am
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30514 Местоположение: София
|
 Re: CM филтър странности
Ами то защо е направено така мога да се досетя, но според мен в много случаи подобно изпълнение създава повече проблеми от колкото решава. Ако с един може да минеш без VNA, слагайки два без VNA е зор да видиш какво ще се случи, съдейки само по спектралният не е достатъчно.
|
| Пон Фев 23, 2026 4:54 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3703 Местоположение: Високо в планината
|
Ядрата на тези дросели по принцип са са много високо мю, съответно трансформаторната връзка между тях ще бъде много слаба.
Така, като нямаш кондензатори към шаси, токът във всеки клон (през плюса и през минуса) ще бъде много различен и магнитопроводът може да се насити. Но това не би трябвало да доведе до влошаване.
Пробвай да натовариш всяко рамо с по един килоом и кажи какво става.
_________________ Хайде де!
|
| Пон Фев 23, 2026 5:14 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Мммм практиката показва, че каквито и да са ядрата, при дизайн винаги имаш връзка ако не я предотвратиш чисто механично, раздалечаване, различни страни на платката допълнителни екрани. Закачи два CM на VNA и гледай какво става с импеданса, като ги раздалечаваш и приближаваш.
|
| Пон Фев 23, 2026 6:02 pm |
|
 |
|
Pif
|
Има окъсяване между двете маси извън тази схема. Комон моуд при батерийни захранвания са нож с 2 остриета.
П.П. Сложи малък кондензатор между двата филтъра.
|
| Пон Фев 23, 2026 8:44 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Може и да не е това, но гледайки диаграмите ми идва на ума нещо като резонансно усилване заради паразитните капацитети и утечните индуктивности на CM дроселите, щом казваш, че са близко разположени по платката. Или нещо като собствен резонанс?... Казваш, че си слагал кондензатори за проба в паралел на индуктивностите им... Това вече си е доста хард! Ти сам каза, че "не става по-добре", няма и да стане, като вкарваш още трептения.
|
| Пон Фев 23, 2026 10:47 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12647 Местоположение: София
|
Станал съм недоскиф... Чак сега видях че двата филтъра са различни като вид.
|
| Пон Фев 23, 2026 11:06 pm |
|
 |
|
Pif
|
Освен това тея филтри не са за тези честоти. Тоя тип филтри се ползват за други работи.
|
| Пон Фев 23, 2026 11:32 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
То всъщност май така се прави, два различни в серия, та да обират различни честоти, увеличена честотна лента. Но съм чел, че трябва да са с различни магнитни ядра, така се предотвратяват резонанси поради голям качествен фактор. Освен това препоръките са при два филтъра да се слагат X/Y кондензатори. Но тук в този случай не знам дали Y има смисъл.
|
| Пон Фев 23, 2026 11:45 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами чел, чел .. и аз съм чел, но понякога едно на книга друго в реалността. Да са еднакви по принцип е зле, да са различни също  Слагат се различни за да покриват различни спектри, това като основна причина, въпроса е че свързани един след друг, и то в близост където са и куплирани електромагнитно води до множество минимуми в импеданса, като добавиш и капацитетите и не само не затихват, ами започват и да резонират на много места. Ако са трухол, мънисто на крачетата понякога помага доста, кондензатор между тях е както полезен така и вреден, още неизвестни резонанси. Най-чистата работа е да го закачиш на VNA-то. Твоя спектрален не беше ли с тракинг ? Не че с тракинга може да измериш директно импеданс, освен ако нямаш под ръка дирекшънъл куплер и приложиш малко трикове ... абе работата си е за VNA, и за тая цел дори и ония китайски VNA измишльотини може и да ти свършат работа. Бях си направил някъде един сетъп да меря лесно такива неща ама .... ако имап VNA дори най-простото мерене ще свърши работа.
|
| Вто Фев 24, 2026 3:41 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4461 Местоположение: Stara Zagora
|
Срещал съм вариант в който точно при тази система с два филтъра, при много плътен монтаж единия да е в метален екран. Значи взаимната връзка между двата филтъра е нещо което се случва в практиката. Аз лично не съм правил нещо което да е имало необходимост от такова схемно решение. Моето предположение беше чисто теоретично.
|
| Вто Фев 24, 2026 10:07 am |
|
 |
|
ToHu
|
Връзка има, аз затова казах за VNA-то, ако ми остане време ще направя няколко снимки, играх си преди време с подобен филтър, схематиката не беше моя, само платка правех и естествено на първата изобщо не помислих за тая връзка, но при мен ефекта от дефекта беше малко по-различен, но също неприятен.
|
| Вто Фев 24, 2026 3:54 pm |
|
 |
|
Мъдуро
Ранг: Минаващ
|
Значи днес ми идва едно приателче на гости, голям електрончик за мен е най-големия прави чудеса с колите. Викам му абе Насе я виж тука едни умници си чешат главите с една схема да я погледнеж и той мми вика абе това е голяма глупост. Първата част била симетрична а втората не и каквото успявало да мине през симетричната част се усилвало в несиметричната. Значи вика ако масата е обща симетричната част правела едно голямо нищо и да се махнела. Ако масата не е обща да се окъси намотката Л1. Също да се махнат феритните пръстени на изхода. Вика леле много индуктичност много нещо тоз е бил късметлия ако това е било работело някога. Само предавам какво ми каза дано да помогне
_________________ Туй трънзистора го знаeм - MOSFET, JFET ... BOBA FETT
|
| Сря Фев 25, 2026 7:20 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами само да ти кажа че точно така се прави, това което му казва симетрична, е common mode filter, той бори едни конкретни проблеми. След това имаш diferential mode filter който бори съвсем други проблеми. Това нещо го има в 99% от всичко, особено при колите е задължително за да минеш какъв да е EMI / EMC тест.
Тук може да се отвори една скоба, втората част която твоят приятел е нарекъл несиметрична, при определени условия може да се поеме от "симетричната" това става когато имаш ... "дефект" който се използва за ефект. За да е по-ясно, говоря за индуктивност с достатъчно висока leackager inductance, която играе ролята на индуктивността в диференциалният филтър.
Това, което е по-специфично за тая схема са двата common mode филтъра, това не е толкова често срещана практика поради ред причини, една от която е именно проблеми като този. Това не е някакво чудо или голям проблем, ако имаш добър ибис модел, и отчетеш взаимна индукция това може да се види на ниво симуилация и да се заобиколи. Другият по-надежден вариант е да го пуснеш на VNA-то като така ще видиш реално и къде и колко затихва, къде импеданса става много малък и т.н. Ако си с един CM филтър това не е нужно, ако имаш два последователно както е тук, особено разположение близо един до друг, това според мен е първото нещо което трябва да направиш за да откриеш точно такъв проблем.
Тук вече има и други специфики свързани с това къде аджеба е масата, и какво се случва с нея, дали входната и изходната маса не се окъсяват и т.н.
|
| Сря Фев 25, 2026 7:49 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Днес ми е ден за филтри, та се сетих за твоя, не знам какви са ти изходните данни, но нещата изглеждат доста странни. 2.2 uH и 100 nF са 350 khz, това ми се вижда доста високо за диференциален шум, високо като с порядък два. Аз смятам диференциалните на 1/100 честотата на импулсното. Второто нещо което ми се види странно, доста ти е голям кондензатора в RC веригата за компенсация на отскока, при 100 nF на диференциалния тоя няма смисъл да е повече от 1 uF, то не е и добре. Резистора ти е сметнат да компенсира отскока, но тоя кондензатор е голям и ще се получи малко по-странна картинка с компенсацията. Третото нещо, но това е малко на гадаене, струва ми се доста висок импеданса, според теорията на милдбрук трябва да целиш 1/10 от този на захранването, при теб се получава импедан 4.5 Ом, т.е. захранването ти трябва да е 45 Ом импеданс, ако това не е спазено при определени товари няма да имаш запас по фаза и усилване. СМ филтъра с тия параметри ще е 23 khz, което пък е малко ниско но лошо няма, но другото странно импеданса му е доста нисък, 1.3 Ом. Та като сложим и това, че са близко и имат връзка, и отделно тоя 4.7 nF на входа ми е малко съмнителен че не отговаря на критериите за стабилност. Тоя филтър смятан ли е, симулиран ли е или да е мерен ? Като цяло това си е един ден работа, аз днес вече 4-5 часа с такова се занимавам, хем имам и номограми и направен маткад, и това само да го докарам на сметки, дори симулация още не съм правил, най-вече избирайки компоненти, 3-ти чок сменям щото все нещо не ми пасва като размер ... мож еби щото е 12 през ноща и мозъка ми е спрял да интерпретира цифрите ... ама трети чок избирам и все ми голям иде за платката, или ще е широк, или дълъг, или висок ...
|
| Съб Фев 28, 2026 8:32 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
или платката ти е къса, тясна, малка...
|
| Съб Фев 28, 2026 9:28 am |