|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Сря Май 20, 2026 9:22 am
| Автор |
Съобщение |
|
stewie
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Фев 20, 2013 5:18 pm Мнения: 374 Местоположение: България
|
 Re: CM филтър странности
LC филъра е смятан със C2 (10 UF) & L1 (2.2 uH), симулиран е и дава -48.1 dB @ 500 kHz. Платката е не много голяма, не е и малка, но е с компоненти от двете страни и доста нагъсто разположени. LC филъра работи доста добре - като захраня платката след него емисиите са огромни, по-рано в темата бях сложил скрийншот. Аз VNA нямам в работата... само на картинка съм виждал  edit: Махнах C1 & C4, няма никаква промяна.
|
| Чет Мар 05, 2026 6:15 pm |
|
 |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30514 Местоположение: София
|
Ооо 10-те u съм ги пропуснал За самият филтър, има няколко критерия за стабилност, но те са свързани със захранването след него. Самият филтър може да е ОК като честотна лента, но може да води до проблеми със захранването след него, особено ако компенсациите на захранването не са реално тествани и не знаеш какви са реалните запас по фаза и усилване. Това го казвам чисто теоретични, това не значи че имаш подобен проблем, не бях видял 10 u, и затова писах че ми е странно.
|
| Чет Мар 05, 2026 8:23 pm |
|
 |
|
stewie
|
Измерване на CM & DM токове с RF probe: https://incompliancemag.com/measuring-c ... emissions/В зелено е common-mode.
|
| Пет Мар 06, 2026 7:06 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами CM не изглежда зле. Между другото като каза, че нямате VNA, за такива цели и някоя играчка ще свърши работа като NanoVNA, пък ако има пари за харчене ....  Да ти кажа дълги години нямах под ръка, ползвах спектралния с тракинг, но не е същото, на моя HP му бях взел тяхната си приставка с техни си куполери, суитове и как си требе, но това е SNA, полезно е за много неща, но невъзможността да мериш фаза. И ако се фокусираме на захранвания, нещо от сорта на Bode 100 и може би най-удачния избор, и ценово, и като функционалност, не става за нищо RF, но пък е лесно за употреба със захранвания, филтри и подобни. Абе козата си сака пръч, може да го позлваш веднъж в годината, ама спестява чесане по главата като се наложи 
|
| Пет Мар 06, 2026 8:36 pm |
|
 |
|
stewie
|
Тони, закачих филтъра на тракинг генератор и спектрален анализатор. В жълто е измерването с CM1 във веригата, а в червено е CM1 шунтиран. CM1 доста разваля работата на целия филтър, като разликата е 22 dB @ 1.35 MHz. Благодаря за съветите!
|
| Пет Мар 13, 2026 4:52 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Мдаа точно там дето не трябва ... кофтито е че това трудно се симулира та проба-грешка е единствения начин. Много често на сметки излиза едно, симулацията уж е подобна а на живо като жираф и северен елен ..  Причините са доста, факт е че има доста неопределеност, и колкото повече ги наслагваш толкова повече елена става на жираф .. кокетирането на CM филтри е доста рисково особено когато са близо, това , че са екранирани не е достатъчно, аз затова избягвам да каскадирам. Може да си имал една конфигурация която е работила, но смяната на един от тях и променя нещата доста, но не е само магнитната връзка. Мурата ми харесват защото може да свалиш модели на филтрите, естествено няма как да симулираш магнитната връзка, то има разбира се, но каква ще е е малко гадаене. Може да правиш AC суип плюс суип на магнитната връзка, ама и това не е от голяма помощ, и вместо да изгубиш 2 дена в симулации и маткад или каквото там използваш, по лесно е да го сглобиш и да го закачиш дали на VNA или LNA няма особена разлика ако се интересуваш само от качествата му като филтър, а като цяло спецификите на CM не влияят особено запаса ти по фаза, в смисъл веднъж изчислен, неопределеността и магнитната връзка няма да повлияят много на стабилността. Друго с което трябва да си внимателен с СМ е leakage inductance, на повечето е сравнително малка стойност но ако СМ е с голяма индуктивност, макар и малка, стойността може да стане съизмерима с DF индуктивността, и тогава картинката се променя неприятно и там вече може да имаш изненади със стабилността. .. всичко иска място ... аз до този извод стигнах, от към техника имам всичко нужно, но тествам филтри само ако е нещо наистина отговорно, иначе разчитам на маткада и симулациите, проблема е, че за такива мерения ако нямаш подготвен сетъп и да имаш всичко нужно не ги правиш .. сега в новото лаб съм предвидил едно помещение точно за такива неща, 20 кв. е но пак по добре от нищо, мога да подредя няколко маси с конкретни постановки ... а един GTEM съм планирал, ама 3 м ... та още е само планиране ... Дедо хубаво ми казваше да си купя направо офис и да си направя колибка за живеене в него ... а аз обратното купих колибка и в нея правя офис ...
|
| Пет Мар 13, 2026 8:17 pm |
|
|