|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Сря Май 20, 2026 9:29 am
| Автор |
Съобщение |
|
nobodyshadow
Ранг: Почетен член
|
 li-ion към 3волта
Имам един китайски безжичен датчик който е с 2 ААА батерии. Искам да го преправя с литиева (2-3 паралелни 18650) щото ги яде много. Гледам LP2950CZ-3.0 (щото мога да го взема без да разкарвам куриер) , за dc/dc нещо не можах да видя някакво готово модулче? Вие какво бихте ползвали?
_________________ Не мога да знам всичко,а и не искам.Тогава би било прекалено лесно и скучно!
|
| Сря Яну 21, 2026 12:43 pm |
|
 |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11194 Местоположение: Добрич
|
 Re: li-ion към 3волта
Поръчай си от алито/темуто готови батери, струват 3-4лв. Има ги и в АА и ААА формат, имат usb-C и си ги зареждаш. Вътре е с линеен регулатор, тъпичко е... но поне китаеца се е светнал да пипне фийдбака, така че изходното да пада като пада батерията. Има и "нестандартен" вариант с 3V и към него продават "battery eliminator", т.е. шунт във формата на АА/ААА. Като цяло работят, но капацитетът естествено е по-малък и пак трябва да ги зареждаш по-често. Което според мен не е решение. Поне на мен ми писна да се занимавам с глупости. За съжаление и въпросът с дачиците е голям филм 
|
| Сря Яну 21, 2026 4:06 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12647 Местоположение: София
|
За готови батерии - има литиеви, незареждаеми в размети АА и ААА. Виждал съм такива на Варта и Енергайзер. Обаче цените им са киселички...
А за регулатора - ако датчикът подлежи на разглобяване, бих погледнал с какво е направено захранването му и дали може да се захрани директно от Li-ion елемент. Ако се наложи да се използва междинен стабилизатор, има значение каква е консумацията на датчика. Да не се окаже че стабилизатора консумира повече от захранваното устройство...
И за вариант 1 - ако датчикът има детекция за ниско напрежение на батерията, ще трябва да се коригира делителя.
|
| Сря Яну 21, 2026 4:29 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Абе решението според мен е смяна на датчика... Аз в момента търся за температура и за влажност, да е безжично но не wifi или zigbee а доброто старо RF433. В метеостанциите са с такива и издържат с години, но не ми трябва цяла станция просто.
|
| Сря Яну 21, 2026 6:40 pm |
|
 |
|
nobodyshadow
|
Баш за температура и влажност е датчика. това е wifi+cpuсензора е u1-cht8310 dc-dc e u3-pw5100 -boost converter входно 0.7-3.3в ->3.3 С две ААА държеше по спомен към 8 дена. Безжичен сензор с обслужващ персонал  пп. При мене ми е удобно да е wi-fi - да се гледа директно на телефона без допълнителни "кутийки"
_________________ Не мога да знам всичко,а и не искам.Тогава би било прекалено лесно и скучно!
|
| Сря Яну 21, 2026 9:36 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
лаишки да се присламча към темата с тъп въпрос, барем науча нещо - да не би "радиото да е слабо" или нещо друго да не е наред и да се налага на модулчето непрекъснато да предава информация? Това естествено, ще увеличи консумацията. Не мога да преценя дали е критично за дренажа на батерията, но ми звучи правдоподобно...
|
| Сря Яну 21, 2026 11:09 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3168 Местоположение: Пловдив
|
d_jelev +1 И аз не вярвам устройството да е чак толкова смотано, че да смачква батериите за 8 дена ... Освен ако не си му задал някакви криви сетинги - да ти рапортува на всяка секунда през WiFi примерно, или ако е много отдалечено от рутера и предава на максимална мощност. Виж този чип от тексасци. За да не си скапеш батериите ще трябва да се измисли някаква защита от пре-разряд, която да изключва конвертора. Има доста подобни чипове
|
| Чет Яну 22, 2026 10:17 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Вижте параметрите.... според мен тоя модул не е подходящ за батерийно захранване. Не разбирам идеята точно тоя да се преработва, при условие че китайците продават готови датчици които издържат месеци. Единствено Шели май имат датчик с wifi който му "до" година живот. Ако въпросът е за един датчик аз бих взел от тях, въпреки че беше към 40 евра... Но аз ползвам повечко датчици и не ми се дават толкова пари. Освен това не знам дали ще издържат в оранжерия с висока влажност. Шелитата няма добра слава в това отношение. Изобщо от готовите решения, май само към метеостанциите нямам забележка. Но понякога си трябва просто един датчик и поне аз не знам читаво решение. Както казах вече пробвах да заменям нормални със зареждаеми батерии - ми не е решение. Пак си е главоболие. Ако ще се прави преработка аз бих взел от соларните ледове. Има ги всякакви размери - от малки с един диод, до големи. Само трябва да се внимава каква точно батерия ползват. Бях гледал такива с 1 брой 18650 вътре. Трябва само сравнително малък датчик, който да може се захранва директно от батерия и да разкараш светодиодите... Това е решението според мен, когато има поне малко пряка слъчева светлина. Забравяш да сменяш или зареждаш батерии... Ако в помещението няма светлина, то може би нещо на ток, дори и да е на цената на опъване на кабел. За температура/влажност има едни датчици с USB захранване и Infrared. Последното е екстра, иначе мерят сравнително точно.
|
| Чет Яну 22, 2026 11:25 am |
|
 |
|
nobodyshadow
|
Информацията в приложението се обновява на един час. Модула според писанката си дърпа доста при предаване. Ама си мисля, че нещо не се приспива ли незнам за да падат толкова бързо батериите. Довечера ще видя да го измеря колко му е консумацията. @miro_atc ако си ползвал някой по-читав датчик дай линк. За оранжерия ще се ползва дисплей не ми трябва. Това със солара и аз си го мисля, елементи имам чисто нови от тези лидълските батерии 20в големите амперчасове- бмс-а е унищожен от намокряне. Имам и няколко самсунгски нови.
|
| Чет Яну 22, 2026 12:40 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Конкретен датчик не знам, по-скоро първо трябва да си изясниш целта. Горещо ти препоръчвам да не го правиш "на парче" както аз тръгнах и сега се мъча да оправям грешки. Ако целта ти е само да гледаш, значи тия Tuya датчици не са добра идея. Някои не опресняват бързо, но дори и това дето имам на бюрото си и опреснява в реално време, в приложението историята си я съчинява както му дойде. Теб в оражерията ти трябва да видиш примерно колко е паднало предната вечер или колко е вдигнало вчера през деня. Туята не става. Отделно един датчик само също не е достатъчно - разликата във височина може да стигне 20-30 градуса. Може да интересува колко изстива земята или колко се нагрява горе, ако имаш по-високи растения. После гледането хубаво, ама дали няма да ти трябва да отваряш/затваряш, щото това си е проблем. Дали няма да искаш да пускаш поливане? Не знам... ако живееш наблизо може и да не ти трябва, но ако си както мен на 80-90км не става да прескачам всеки ден. Аз имам нужда от автоматизация - за теб не знам. Но ако ще правиш автоматизация wifi не е добра идея. По-добре зигби, с по-малка консумация е. Пък ти пак после пак ще излезеш на wifi с едно хъбче. Ако толкова държиш на туя-та де. На мен туя нещата не ми харесват щото повечето са затворени и ако искаш локално да си направиш автоматизация е проблем. Wifi датчиците не може да ги четеш локално - много е сложно. Комуникацията е защитена и трябва да си девелопърски акунти, сертификати и куп глупости за всяко устройство. Докато при зигби-то комуникацията е отворена и през хъба я имаш. Та моят съвет е помисли кое ще ти е по-важно - гледането или автоматизацията. За гледане бих ти препоръчал метеостанция с 3-4 външни датчика. Сега гледам има някакви по 60-70 евра. Не знам доколко стават, аз преди 5-6 години си взех и беше към 400лв. Но моята е all-in-one т.е. само един външен датчик или датчици щото мери всичко. Батерии не съм сменял, въпреки че не са зареждаеми през деня предполагам PV-то помага. Тия по-евтините с датчици само температура/влажност предполагам ще издържат 1-2 години на батерии, защото са RF. Гледаш само станцията да е wi-fi и гледай да поддържа ecowitt. Аз съм пробвал и други сървъри, но ecowitt е много много по-добър от всичко останало. А повечко датчици защото в оранжерията може да сложиш 1-2, не е лошо да виждаш и външна температура/влажност. И няма лошо да имаш 1 резерва, щото е аз сега искам още един да виждам и оранжерията ама станцията не поддържа повече. За автоматизация датчици дето да издържат много не знам. Най-много издържат зигбитата както казах. И общо взето ако мериш и влажност на пръстта и ако слагаш индивидуални клапани а не поливна система, то зигбито не ти е никакъв проблем. Хъба не струва нищо, а и може да е "подарък" даже. Моя май така се водеше като взех комплект от клапани и сензори за пръст. И последния вариант да си правиш сам... ако не си мързел като мен  Е примерно това (по-скъпия вариант) идва с кутийка и 18650 на слот. Ако не те кефи "оригиналната" батерия слагаш лидълски елемент. Трябва да успява да захрани даже и твоя датчик, но ако ще опреснява на 1 час по-добре друг.
|
| Чет Яну 22, 2026 3:06 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
тъй като ми влезе мухата.... проверих станцията кога съм я купил - 10 януари 2021, демек точно 5 години бачка без да съм сменял батерии. Това е Misol WS2320 и още се продава но както казах няма възможност за добавяне на нови датчици. И за да се убедя, че не поддържа датчици му отворих документацията - не поддържа. Но открих нещо полезно. Не знаех, че може да праща до два ековит сървъра едновременно. Знаех че може да праща до няколко едновременно, но мислех че трябва да са различни облаци. Това поне на мен ми решава проблема между зяпането и автоматизацията. Домашният асистент има ековит сървър, но не го ползвам защото не исках да се откачам от облака на ековит, където зяпането е много добре направено. Сега просто ще сложа да праща и до облака и до домашния асистент едновременно. Другият проблем с броя на датчиците се решава просто с друг модели на Misol като да кажем HP2550. Към него може до 8 датчика да се вързват допълнително. Ако трябва да купувам сега това бих си взел. Не са никак евтини тия Misol, но съм доволен. Между другото ето защо батериите издържат: edit: ето и евтино решение (2 датчика 50лв, 10 датчика -100лв). Въпросът е, че датчиците са с RF и евентуално с дълъг живот на батерията (пише 3 години, ама и 1 да е добре)
Последна промяна miro_atc на Чет Яну 22, 2026 7:10 pm, променена общо 1 път
|
| Чет Яну 22, 2026 6:37 pm |
|
 |
|
radolin
|
Аз наслагах такива по стаите https://www.citytel.bg/p/xiaomi-mi-temp ... monitor-2/ - с BLE, кара поне година с 2032 батерия. Има и алтернативни firmwar-и и може да се преправи и на zigbee. От Али-то може и за 7-8лв бройката да се вземат. Имам и на Шели пак BLE без дисплей, не съм им сменял батериите още - https://www.shelly.com/products/shelly-blu-h-t-mocha
|
| Чет Яну 22, 2026 7:07 pm |
|
 |
|
michev
|
При мен дори повече от година избутва с 1 батерия. Със Zigbee датчиците (sonoff/ikea) които имам не успявам да изкарам повече от година.
|
| Чет Яну 22, 2026 7:48 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Ми и аз вкъщи имах доста от тоя тип и не съм засичал точно, но не издържат година. Не знам дали заради зигбито или разстоянията. При мен обхвата е проблем, не успявам да покрият целия апартамент с един хъб. Трябва да сложа втори ама...
|
| Чет Яну 22, 2026 9:07 pm |
|
 |
|
nik
|
първо виж тоя датчик какво ги прави тия 3 волта, много често съм попадал на устройства които си работят спокойно с литиева батерия
|
| Чет Яну 22, 2026 9:13 pm |
|
|