Отговори на тема  [ 50 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
FlexPCB ground 
Автор Съобщение
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение Re: FlexPCB ground
На дисплея даташита препоръчва 50 ома писти.

Терминиращите резистори ще ги преместя колкото се може по-близо до процесора. Ще пробвам и с по-голяма стойност.

Това за дължината на пистите даже не ми е минавали през акъла, че може да е проблем. Те са с еднаква дължина на платката, но на флекса не знам доколко са еднакви.

Намалил съм drive strength & rise time до минимум, но процесора има само high/normal setting за тези параметри. В момента rise time е около 3.5 ns, но пробата на скопа също товари линията.

Закачих скопа от двете страни на резистора, както и от една страна на clock-а - той изглежда добре, има 100 mV overshoot, но пък и общата дължина е около 100 мм.

Прикачени файлове:
clock_wave.png
clock_wave.png [ 22.47 KiB | Прегледано 941 пъти ]

Прикачени файлове:
voltage_across_clock_res.png
voltage_across_clock_res.png [ 21.86 KiB | Прегледано 941 пъти ]

Пон Ное 03, 2025 11:36 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Само да вметна, че за 3наносекунди фронт на сигнала ти тябват добри сонди. Добре е масата да им е с пружинка демек малко разстояние между активният сигнал и нулевият потенциял...
Най добре да са активни сонди...
Защото иначе може да виждаш бози , които не съществуват, същонтака бози които ги има по сигнала, да не може да ги видиш.. дано мериш с такива ;)

Пон Ное 03, 2025 4:32 pm
Профил
Аватар

Меря с пружинка, но сондите не са най-добрите.

Пон Ное 03, 2025 4:51 pm
Профил

Като чуя ригол и ... се хващам за ... химикалката. Ригола са много хубави да показват картинки но не стават за мерене. Те са за софтуеристи - да си видят протокол, клок и толкоз. За мерене си трябва читав скоп. Пък бил той и 40 годишен тектроникс.
Аз какво бих направил:
1. Местя резисторите максимално близо до процесора.
2. Слагам максимално дебели писти за които имам място. Не се съобразявам с 50 ома импеданс.
3. Слагам кондензатор на всеки пин на конектора който е захранване - 10нф, максимално близо до конектора с вая към земя.
4. Слагам ваи на всеки гнд пин на конектора. Максимално близо.
5. Сигналите ги правя да обикалят из далеко без да се съобразявам с дължина.

Ако може да се вярва на осцилоскопа фронтовете са бавни. Може да се търси с хубав скоп къде е зора но ако ще пускаш ревизия - разгледай си плейновете и ваите.

Пон Ное 03, 2025 6:06 pm
Профил

Pif ти беше писал в предишен пост да вдигнеш серийните терминиращи резистори.
Почни с това, че е най-лесно. Най-вероятно имаш ground bounce (не знам как да го преведа)
от бързите фронтове на клока и данните, който се преобразува в common mode шум.
Като увеличиш резисторите, ще намалее общият импулсен ток при превключване на фронтовете
и оттам common mode шумът.
Имал съм подобен проблем с RMII интерфейс на 50 MHz и бях вдигнал резисторите до 270 ома.
От клока беше останала само синусоида и пак работеше.
Намалението на шумовете беше сериозно - към 15dB.
Но разбира се, това трябва да се прави много внимателно, да не скапе данните.
Опитно увеличаваш, докато се скапе комуникацията и връщаш на последно сигурно ниво :D

Пон Ное 03, 2025 7:00 pm
Профил
Аватар

Благодаря за съветите, ще ги имам предвид за следващата ревизия.

Малко офф-топик - какво ползвате за измерване на radiated emissions в канцеларски условия? Явно е, че само с near-field проби не става, така че ще трябва да се пазарува.

Сря Ное 05, 2025 6:52 pm
Профил

Антенка, ако е за нова текбокс като цена май са най добре. И а доста втора ръка проблема е че такава с диск или поне разпечатка е рядко явление, нещо такова https://ebay.us/m/iuSuGk
Но в офис теябва да си голям късметлия по европейско. Това което търсиш ще е загубено в шума, отделно комуникации. Ако си някъде на тихо място може и да стане. Може да се мери навън, на някоя полянка далеч от цивилизацията.

Сря Ное 05, 2025 8:55 pm
Профил

https://www.ebay.com/itm/281089038392

Това не е измервателен уред а индикатор. СДР шарп или ХДСДР. Ако го настроиш правилно се виждат много неща. Само дето лентата му е 2 мхз и трябва на ръка да си търсиш проблемите. Но ако ги знаеш къде са - перфектно се виждат.
Това горе е само пример. Има с тунер на елоникс който е по-добър.

Сря Ное 05, 2025 9:09 pm
Профил

Ами това неговото роде може да свърши работа, ако няма в околността на проблемната честота нещо което да го насити. По скоро е как да елиминира шума и други фактори. Доколкото смущението му е постоянно се предполага да може да се открие по лесно, също може да пробваш да го гейтваш. С колко е над лимита, защото ако е с малко, не знам дали ще го видиш лесно извън камера. При мен примерно е сравнително тихо, ако няма някакъв шум от моята техника е доста тихо, но аз съм кажи речи на село.
С SDR не съм пробвал, колко им е чувствителността на тия играчки?

Сря Ное 05, 2025 9:34 pm
Профил

Горе долу, каквото Тони препоръчва - подходяща за EMI тестове антена. Не съм експерт там, затова не искам да посочвам определени оферти. Трябва да е биконична (дали е така на български, не знам) диполна антена, може се казва още и радиална. Обикновено с широк спектър и достатъчно "малка стъпка", тоест разделителна способност. Вероятно има и такива за по 1MHz. Имаш достъп до добър спектрален анализатор (браво, ако е твой личен). Сега остава да си намериш едно тихо място, като някое мазе, и да тестваш в определени часове, когато шумът е най-нисък. Това се определя опитно. Ако имаш амбициите и нервите, и времето, можеш да си обезшумиш мазето допълнително, като си направиш твой anechoic (не знам как се превежда) кафез. То направо ще трябва да си бъде голям кафез, като стая. Материалите са обикновено тези пяни или други някакви фиброщуротии. Те могат да се намерят, има в Тубата подобни проекти. Ако се направи добре, ще ти пести време и вероятно и средства. Няма да се налага да си закупуваш по-скъпи уреди или антена, например. Но пак казвам, говоря на базата на малкото опит, дето имах извън сертифицираните лаборатории. Правихме подобни тестове преди 10+години, за да видим излъчването на платките преди да ги засилим на официалните тестове.

Сря Ное 05, 2025 10:36 pm
Профил

Желев е общо взето прав, ама с мазето не е толкова лесно. Мазе по нашенско най-вероянто ще ти е проблем защото има много джелязо в него. Хубаво е не само да няма външни сигнали, но и да нямаш отражения. Сега конкретно в твоят случай ... може и да не е чак такава драма но все пак .. Това с абсоржерите вече е малко тегаво. не знам може и да има разни работещи рецепти за направи си сам, но аз не съм срещнал, атова и не съм тръгнал да си правя помещение. Разбира се може да си купиш, но не са никак евтини. open space е доста чет пракика, при мен направо си е екстра. Има доста места на които мога да го правя ако реша, но не съм стигал до там.
Иначе наскоро /то вече почти година/ се оборудвах с приемник на HP сет 85462 / 85460, но не е оставало време да мисля за друго. Хубавото е преселектора, това му е болката на спектралния, за някои по-стари може да вземеш преселектор но за по-новите няма, това помага особенно ако мериш нещо което предава, там доста следно да претовариш входа.

Сря Ное 05, 2025 11:06 pm
Профил

Тони, EMI тест приемниците са съвсем друго ниво. Това са професионални уреди, няма как да ги слагаме до ду ит юрселф или мазетата. Цените на подобни апарати на старо са колкото за средно нова кола.

Чет Ное 06, 2025 12:04 am
Профил

А няма ... мерак да има :) За цените не са чак толкова зле, тия HP-та вървят обикновенномежду $6-7000, но се намират и за по-малко, аз за това доста дебнах.и то не защото ще тръгна сега да си правя камера, но дебна неща на изгодни цени и като се появи купувам. Отделно върши чудесна работа за conducted. Спектралния го оборудвах с квазипик опция и сие, но с ресийвъра си е по-лесно, отделно, че спектралния ми е на голмата маса където се изпзлва и за други цели, и хич не е за местене, а така ресийвъра може да си стои до масата с LISN :) emited е трудно да правиш дори и ориентировъчни като за прелаб мерене, но conducted са си 1:1 с това в лаба. Имаш естествено някой друг dB разлика заради кабели и подобни но като цяло меренето е съвсем актуално, а ако се хванеш да си поиграше няма разлика с това в лаба. Тъкмо съм сложил в количката един синтезатор на нива който покрива точно до 30 Mhz че е минал и калибрация. Тоя за тия цели може да не се калибрира доживонто, дрейфа му е далеч под това нужно за калибрация на EMC ресийвър.... отплеснах се. Въпросът е че ако имаш дадености не е голям зор да мериш па дори и излъчени със задоволителна точност стига да имаш с какво, а спектрален не е много за тая работа въпреки че Тек доста упорито опитват да пробутат риълтайм спектралните си за тия цели.

Чет Ное 06, 2025 12:59 am
Профил

stewie написа:
Благодаря за съветите, ще ги имам предвид за следващата ревизия.

Малко офф-топик - какво ползвате за измерване на radiated emissions в канцеларски условия? Явно е, че само с near-field проби не става, така че ще трябва да се пазарува.

какво не харесваш на тия проби, като мериш с антена се вижада какъв е проблема , после с near-field локализираш.

156 - 165 МХц лимитът е 24 dBuV/m quasi-peak, докато в целия банд 30 МХц - 2 ГХц е 54 dBuV/m - по идя въобще не е кофти лимит линията,това да я минаваш на 3 метра е бая излъчване, аз без да го видя не бих давал съвети но това ЛЦД то да не е закачена на земя дето е другата електроника е голям проблем

Чет Ное 06, 2025 7:31 am
Профил

Колеги, пийте ги тея хапчета. Взехте да халюцинирате повече от чат-а. Човека има тъп елементарен проблем с дисплей а вие тръгнахте да мерите космическия шум и квазарите. И ако има всичките на света супер-дупер мерачки, антени, анекоични камери и извънземни телепортатори какво ще се промени? Апаратурата е за да ти свърши точно определена конкрента работа и то само ако знаеш как да я ползваш. И разбира се ако имаш нужда да свършиш тая работа. Човека няма осцилоскоп вие сте се засилили да го пращате в мазета с незнам си какви марсиянски антени. Какво ще даде марсиянската антена повече от парче жица? А това дето ще го даде трябва ли му? Ще му тръгне ли дисплея като хората ако си нареди всичките антени и анализатори отгоре ?

Чет Ное 06, 2025 10:27 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 50 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща