|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Сря Май 20, 2026 10:39 am
| Автор |
Съобщение |
|
itso.t
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12647 Местоположение: София
|
 Re: Почистване
Толуолът е гадна химия която ползвам само в краен случай.
|
| Вто Авг 26, 2025 4:32 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5637 Местоположение: София
|
Не става въпрос за поливане с толуол, а за почистване с топче памук, натопено в толуол и щипнато с пинсетата. За поливане и четкане има 95% етилов алкохол по аптеките. Изопропиловия ми причинява главоболие. 
|
| Вто Авг 26, 2025 5:39 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12647 Местоположение: София
|
Хайде оправдания... Всички тия химии през 99.5% от времето ги използвам до вентилацията, и не дишам почти нищо от тях. Да, знам, язък за ацетона и спирта, ама това е положението. 
|
| Вто Авг 26, 2025 7:27 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30514 Местоположение: София
|
Eeee не бъди нетактичен, може би има и други приложения за етиловия ... за масаж .. външен и вътрешен, ся кво очакваш да ти кажат ... ако е слаба ракийката я подсилвам с етилов 
|
| Вто Авг 26, 2025 8:32 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Тоя продукт тука го няма, но взех подобни за проба: https://www.ebay.com/itm/277287171284https://www.ebay.com/itm/206062923407Няма съществена разлика между двете, не попиват и толкова агресивно като тия от линка на Груби, но всъщност работят доста добре. За разлика от PEC PAD които използвам, или домакинска хартия, попиват по-добре, в резултат на което остават много по-малко следи. Хартията е ясна, но дори PEC остават малки власинки, особено ако имаш по-ръбати компоненти. С тия не остава нищо, и друго предимство, понеже са като гъбички, позволява да натискаш доста силно и влизат около, под крачета където може, поемат всички форми и ги почистват по-добре. Нямам още много практика с тях но направих няколко теста и съм доволен. Недостатък, много са дребни, т.е. удобно е или за много малка платка, или за ремонти, ако трябва да почистваш нещо голямо може би ще е малко изнервящо.
|
| Вто Фев 24, 2026 9:16 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4461 Местоположение: Stara Zagora
|
Ползвам на два различни китайски производителя. Няма разлика. Добро е и не оставя власинки.
Да споделя един хак как се чисти прегрят припой по платките. Особено някои припой като стегнат и нищо не ги мие лесно. Но ако е локално може да се приложи следния трик. Нагряваш с духалката до 100-150 градуса и с точно такава гъбичка, напоена с обикновен етилов спирт почваш да почистваш мястото. Спирта направо кипва като го притиснеш към горещата платка. Ако е дебела мръсотията може да се наложи няколко пъти да подгяваш и да слагаш ново памуче. Но нищо досега не ми се е опряло по този начин. Отктих го като се борих да чистя един много гаден no-clean флюс. Може да съм открил топлата вода и да се ползва от много хора, но не е стигнало до мен.
|
| Вто Фев 24, 2026 9:34 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Да това работи, но трябва да се внимава, термалния шок не понася на някои компоненти. А ей сега поя една плитчица малка, с те тоя фото диод, и фото диода явно е с някаква органика отгоре. Видях два проблема. Забелязах го на първата, там просто се втечни но после кристализира и си изглежда ОК. Втория викам дай ще го поя с нискотемпературен, да ама не, аз го запоих, да ама тая органика се втечни частично и остана ... абе не е мехурче защото въздух няма, но явно една част се е стопила друга не , и оптично изглежда различно, та сложих духалото на 260 и го нагрях хубаво, стопи си се като на първото, кристализира и сега изглежда ОК. Но .. трябва да се внимава, ако тръгнеш да чистиш докато е топло лошо, поема спирт или не знам какво става, но се матира  А преди година .. две май , поих някакви светодиоди ... осрам ли не помня вече, те не само че не носят на топло, ами флюса ги разтваря, не знам от какво бяха корпусите но до де им хвана чалъма що светодиоди унищожих ...
|
| Вто Фев 24, 2026 9:48 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 11988 Местоположение: Гьотеборг
|
Я кажете за малки четки за почистване - fiberglass ги водят, ако са по-твърди може би правят повече бели отколкото помагат?
|
| Вто Фев 24, 2026 11:38 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Аз не съм имал проблем с по-твърди четки, стига да не са метални. Сега има разни специфични ситуации ... е оня ден докато чистих един edge конектор се оказа, че не го почистих ами направо го изтрих  Това един flow cell, и всичко се оказа някаква много тънка метализация, която успях да наруша с PEC PADS и IPA  но той и самия сензор е недодялан, първия се разпадна докато го вкарвах в конектора, на втория му се изтриха контактите ... днес успях да монтирам един, залях го със DP270 да не се разпадне и той ... Изпозлвам те такива, https://www.amazon.com/dp/B0BVLX6X89?re ... title&th=1вършат добра работа, не пускат власинки, и чистят добре.
|
| Сря Фев 25, 2026 12:16 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4461 Местоположение: Stara Zagora
|
https://www.aliexpress.com/item/1005008 ... 1802wOpOHk Тези са колкото нормална четка за зъби. Аз съм доволен от тях. Фини косъмчета и не се скапват от разстворители.
|
| Сря Фев 25, 2026 1:00 am |
|
|