|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Сря Май 20, 2026 10:53 am
Избор на лабораторно захранване.
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30514 Местоположение: София
|
 Re: Избор на лабораторно захранване.
Не да не изпада, то изпада, преди време бях на зор и взех едно такова в мексико, не е лошо но го има тоя проблем. https://youtu.be/mdOauVzY9OU?si=wvYPIYULccTTuhZ2 на 29:35
|
| Пон Мар 23, 2026 10:02 pm |
|
 |
|
nikolay.kolev
Ранг: Популярен
|
Още не съм успял да го вкарам в такъв "режим" но така или иначе си мисля да го сменям с Keysight след време.
_________________ lz2com
|
| Вто Мар 24, 2026 11:07 am |
|
 |
|
velio
|
Всички си мечтаем за това... Но дали наистина има нужда, това е друг въпрос. Имам по-малкия вариант (с по-ниската точност). Ами работи си, има го и въпросния проблем при режим на токо ограничение. Ама не се е случвало скоро. Преди две години си взехме това за офиса https://www.youtube.com/watch?v=Q-gi_jfXhg0Само че варианта с 2 30V и 2 60V канала. Изолирани. Би трябвало да могат да се свързват последователно и паралелно както си искаш. Доста добре е направено (включително и интерфейса). Почти не съм го ползвал.... уви.
|
| Чет Апр 16, 2026 6:19 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30514 Местоположение: София
|
Нови нямам, ако изключим въпросния сиглент който точно в режим на постоянен ток ми прави мизерии с един лед. Имам няколко стари HP-та, работят чудесно, големички са, но не знам как може да с е направи подобно линейно да е малко. В повечето случаи използвам 6653, понякога 6626,имам и едно 6632 ако ми трябва да синква повечко ток. Ако размера/теглото не са проблем тия са железни, а и като параметри са доста по-добре от повечето модерни, освен ако нямаш десетки хиляди за харчлък ....
|
| Пет Апр 17, 2026 3:13 am |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3168 Местоположение: Пловдив
|
С добавяне на импулсен регулатор (пред-регулатор за оригиналния линеен) захранен от най-високоволтовата намотка преди линейния този проблем можеш да го отстраниш или поне минимизираш значително. Като обратна връзка за импулсния използваш пада на напрежение върху линейния регулатор (диференциално вход изход). Задаваш примерно този пад да се поддържа от импулсния на 2 -3 волта примерно. Импулсния го правиш да ти работи на 500КХз - 2МХз, за да реагира бързо на промяната в линейния.
|
| Пет Апр 17, 2026 9:25 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12647 Местоположение: София
|
Идеята да си купиш нов уред който след това да модифицираш основно е меко казано странна...
|
| Пет Апр 17, 2026 9:33 am |
|
 |
|
nikolay.kolev
Ранг: Популярен
|
 |  |  |  | velio написа: Всички си мечтаем за това... Но дали наистина има нужда, това е друг въпрос. Имам по-малкия вариант (с по-ниската точност). Ами работи си, има го и въпросния проблем при режим на токо ограничение. Ама не се е случвало скоро. Преди две години си взехме това за офиса https://www.youtube.com/watch?v=Q-gi_jfXhg0Само че варианта с 2 30V и 2 60V канала. Изолирани. Би трябвало да могат да се свързват последователно и паралелно както си искаш. Доста добре е направено (включително и интерфейса). Почти не съм го ползвал.... уви. |  |  |  |  |
Целта ми е да намаля броя на захранванията на бюрото. В момента има 4 и ако успея да ги сваля до 2 като Keysight-a e 4 канален ще съм много щаслив защото ще се освободи място. Единсвтеното което не ми харесва е, че е импулсно въпреки че има линеен пререгулатор. Лично за мен импулсното няма място е развоя особено като се правят неща които консумират до 2-3А в най-тежките режими.
_________________ lz2com
|
| Сря Апр 22, 2026 10:57 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 11988 Местоположение: Гьотеборг
|
Понеже National Instruments са отскоро собственост на Emerson, колегите в тестовете са решили да използват PXI модули. Аз не съм особено възторзен от идеята, но да видим. Някой имАл ли си е работа с тия чудеса и има ли коментари как се държат - захранвания, ADC-DAC, релейни модули, осцилоскопи и т.н. ? Отсега се готвя психически и емоционално за LabView и производните му...
|
| Нед Апр 26, 2026 11:07 am |
|
 |
|
nik
|
това е било някога, преди много лета, от как се пенсионираха последните истински инженери и бизнеса се пое от меринджеи с меки китки - всичко иска пипване, и то сериозно... и не само евтината техника... снощи стоях до късно пак... девалт ударен гайковерт, чудесен, повечето време стоеше, но успях да го ползвам няколко пъти, докато вчера не започна да грее в долната част на дръжката където са бутоните, иначе всичко си работи, но грее, само слагаш батерията и до 2 мин започва да подгрява... да ти е топло на ръката.... оказа се, че гаранцията е изтекла преди 15 дни... чисто съвпадение... отварям и що да видя - един отделен модул за бутони и светодиоди, някакъв мижав атмел, захранен с 3.3в стабилизатор 2х2мм корпус, изкарва си точно 3.3, но грее яко, модула не го продават като резервна част, продават цялата електроника заедно с мотора - с 20% по скъпо от колкото купих целия гайковерт, пак чиста случайност... та сега чакам доставка на тоя стабилизатор, и се чудя.... дали ще се решат проблемите или пак ще изгори, както се случи с една светодиодна работна лампа... където имаше лошо опроводени маси около контролера, и новия пак изгаря... докато не оправих масите... колегата пък нали е фен на фестул, купи си поредната скъпа играчка, с поредния фабричен дефект - натискаш спусъка и... я тръгне я не... някакъв бъг във фърмуеъра подозирам... но кой знае... всъщност имам и неща които не са модифицирани - едно голямо гедоре например...
|
| Пон Апр 27, 2026 12:47 am |
|
 |
|
itso.t
|
Много излизаме от темата, но... Уви, ако според теб "белите" инджинерини са се изгейчили, китайските също не стоят на едно място, а са се развили и извисили технически... Зарядно 220 тока към USB ток. От чайника - меката на качествената съвременна техника...  Засега публикувам само снимки, да видим дали някой ще намери нещо нередно в това устройство. Първата ми среща с друго подобно беше миналата година. Тогава останах с впечатление, че това е някакво изключение, а масово продаваните са направени "както си требе". Оказа се че съм грешал, и масово продаваните са като това на снимките, а направени "както си требе" се продават единствено в лачените маркови магазини: в ябълково, в хюлет-пакардско, в леновско и т.н.
|
| Пон Апр 27, 2026 9:18 am |
|
 |
|
itso.t
|
И снимки на още два модела китайски красоти. Да се научите как трябва да се работи! Хамаха...!
|
| Пон Апр 27, 2026 10:10 am |
|
 |
|
velio
|
Почти всичко съвременно се захранва с импулсно захранване. Дори аудио нещата вече са така. Освен ако не гониш точни измервания с 5-6 знака сед запетаята, линейното си е... да речем артистично предпочитание или пуризъм. Има я душевната топлина от това че ползваш линейно, но не вярвам умпулсното да отстъпва особено. Най-вече като се има предвид че може да се регулира и измерва със стъпка 1mV и 1mA. Но предимствата са големи - позволява големи тоци и напрежения и заема по-малко място, което си е допълнителна универсалност. Утре ще ти дойде някоя батерия или ще искаш да стресираш някой товар и няма да можеш. BTW, някои уреди на Agilent/HP (от старата школа) са 2 квадрантни - могат и да консумират ток, освен да дават. Е това вече би било полезно в екзотични ситуации (груба симулация на батерия примерно).
|
| Пон Апр 27, 2026 3:17 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11194 Местоположение: Добрич
|
Е не само старата школа... Просто не се казват PSU а SMU и обикновено са 4 квадрантни и това, което мен най-много ми е харесвало, че мерят много бързо (поне 100ksps a не 100sps) и мерят точно. За съжаление и винаги са били над моя джоб. Та затова много се учудих по-горе на кеисайтовете, щото цените им са като на SMU, a не са шму-та...
|
| Пон Апр 27, 2026 4:32 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5637 Местоположение: София
|
itso.t, тва са жълти 120W. Делиш на 10 и получаваш белите ватове  . Още от първата снимка се вижда. Що ти трябваше да се хабиш да го разглобяваш? Те ти бели 65W https://mysku.club/blog/aliexpress/84864.html
|
| Вто Апр 28, 2026 2:19 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Защото го свих от приятел който си го беше купил за да си зарежда джаджите. Целта е пълно дезинтегриране, за да не може да бъде използвано никога повече. Та го наснимах преди да го унищожа. По-интересното е какво липсва в това изчадние? 1? 2? 3? 4? 5? Още по-интересно е, че за липсващите неща не е предвидено място на платката. Замислено е да бъде електронна скрап. Чудя се дали подобен отпадък може да бъде купен в чайника, за локална употреба, или спазват някаква минимална местна "хигиена"?
|
| Вто Апр 28, 2026 6:11 pm |
|
|