Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Чет Мар 30, 2023 8:40 pm
Автор |
Съобщение |
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 8:21 pm Мнения: 26554 Местоположение: София
|
 Re: Цени ел. табло
Я пак, каква нова система ? Има някаква фрапантна промяна в счетоводното и данъчното законодателство на ЕС и конкретно България и Германия или ???
|
Пон Яну 23, 2023 8:13 pm |
|
 |
stoyanoff
|
Тя не е нова, но нашите миналата година я въведоха! За това скочиха приходите най-вече от IT фирмите. В момента приходните агенции на страните в ЕС са свързани. Нашият НАП е свързан с ЕС НАП-овете и обменят инфо. Когато установят 2 свързани фирми, започват да им сравняват данъците. Ако примерно ти си в Германия, а аз в БГ и правим аутсорсинг - ти ми прехвърляш работата тук, за да използваш по-евтината работна ръка, вече не може да ми пратиш пари, само колкото за заплати и аз да отчета печалба върху 50ст. Ако ти отчетеш примерно 40%(от оборота) в Германия, на мен в БГ ми нахулват 40% печалба(да платя данъци върху толкова от оборота)...
_________________www.elkran.com
|
Пон Яну 23, 2023 8:31 pm |
|
 |
ToHu
|
Хммм я дай конкретната наредба ако я имаш, да не е обратното, не съм следил но това си е двой о облагане, има смисъл единствено ако печалбата е в страна с по-ниски данъци, но ако благат в страна с по-високи каква е логиката да се таксува и в страната с по-ниските? То аз логиката на бюрократа я разбирам, но реално никой не може да ти каже на каква печалба да работиш в една държава. Създаваш работни места, плащаш заплати,това е повече от достатъчно ...ако са прокарали нещо такова ще ми е много добър интересано как точно е станало, това би било много негативен фискален подход.
|
Пон Яну 23, 2023 10:14 pm |
|
 |
ToHu
|
Като говориш за IT , нали не визираш данък при източника ?
|
Пон Яну 23, 2023 10:31 pm |
|
 |
ДедоБоре
|
прилича. аз не съм го следил закона след първоначалното 'законотворчество' на д-р ментолов, но имаше интересни текстове. примерно, имаше думичката 'лиценз'. контекста беше за лиценз за излъчване, медия и подобни, но според някои данъчни EULA на софтуера също влиза в кюпа. е, шофьорската книжка в някои страни се нарича 'driving license' и настава една каша...
|
Пон Яну 23, 2023 11:14 pm |
|
 |
ToHu
|
Ако се е случило покрай ковида съм го пропуснал, но това си е двойно облагане което само по себе си не би следвало да съществува в рамките на общността, има определени случаи при които може да се получи при физически лица, но са доста ограничени.Ще ми е интересно нтервсно да прочета текста как е формулиран.
|
Пон Яну 23, 2023 11:28 pm |
|
 |
stoyanoff
|
Той текстът не е нов! Просто сега влезе в действие в БГ. И е само за свързани фирми! За да не може толкова лесно да се пренасочва капитал. От една страна фирмите ще трябва да откриват работни места и на запад, а на изток ще трябва да плащат данъци. Защото на практика имахме едни 300-400к хора, които работят тук, но не допринасят за БВП...
|
Вто Яну 24, 2023 7:46 am |
|
 |
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 1:21 am Мнения: 9713 Местоположение: София
|
Тая информация много ми намирисва на "приказки на маса" и как някой не разбрал нещо или друг не го е обяснил добре или ракията е била повечко...
|
Вто Яну 24, 2023 10:54 am |
|
 |
ToHu
|
Такъв закон не е имало никога преди, ако сега има е нещо ново, и то не знам как точно би могло да се напише. В БГ има закон за подоходно корпоративно облагане, който обаче и срещу офшорните зони не може да направи много, а да обложи двойно корпорация от страна членка съвсем не може. Ако говорим за работната ръка да, в Германия приеха закон, че ако фирма извън страната командирова работници, то тя трябва да плаща осигуровки като за германски такива, мисля имаше и изискване за възнаграждението. Това е изцяло лобистки закон за да се борят с конкурентни фирми от източна Европа които командироваха там строители и електротехници. Това обаче няма много общо. Свързани или не, няма как да имаш свой облагане, или поне а, не съм виждал такъв текст и ще ми е интересно да го видя, ако го има е нов. Ако някой отвори фабрика в БГ, няма значение на каква цена си изнася стоката, ефекта за БВП е не толкова самия данък колкото платените заплати и осигуровки. Представи си Язаки, прави кабелна форма която им струва 100 лв единия вариант да я продаде на компанията майка за 110 и в БГ да плати 1 лв печалба. Другия да я продаде за 130 на крайния клиент като плати 2 лв печалба. ...разликата за бюджета не е голяма ако го сравниш със заплатите които плащат. Счетоводно не можеш да работиш на загуба, т.е.всички тия фирми реализират някаква печалба в БГ, въпросът е дали тя е 5-6-8% или 20%. Това са корпорации, това производство не е самостоятелно, и в някои случаи при липса на двустранни спогодби да се генерира печалбата в страната е финансово проблемно. В случая с ЕС обаче това няма никакво значение, какво като са свързани? Чисто теоретически, те би трябвало да се радват да плащат данъците в БГ, и след това да разпределят останалата печалба като дивидент което е по-изгодно като данъци, но това създава други пречки. Отделно нашата държава няма как да налага данък който не е законово определен, а определеният такъв все още е 10%. Да не си чул обратното нещо, че Германия начислява 30% на приходи реализирани в БГ, защото в случая България се явява "данъчен рай" и точно тук са възможни врътки така че да не се плащат данъци в Германия да речем.
|
Вто Яну 24, 2023 3:23 pm |
|
 |
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 1:21 am Мнения: 9713 Местоположение: София
|
Идеята за изчисляване на данък "печалба" на база оборот е достатъчно... странна, казано по-тактично...
|
Вто Яну 24, 2023 4:28 pm |
|
 |
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 5:52 pm Мнения: 9904 Местоположение: Добрич
|
Те и компенсациите за тока на база средно борсова цена са тактично казано странни, ама ги приеха... Така че нищо вече не бива да ни учудва.
|
Вто Яну 24, 2023 4:37 pm |
|
 |
stoyanoff
|
Ами питайте някоя фирма край вас, където майката е някъде из ЕС! Да ви кажат защо миналата година всички преравяха счетоводството да няма някъде да са писали по-малко. Че то данъчните могат 3 години назад да ровят!
|
Вто Яну 24, 2023 4:59 pm |
|
 |
ToHu
|
Да не се укаже, че ти имаш наблюдение над конкретна фирма, която се изхитрила и е писала всичко на ишлеме и е с офшорна регистрация. Аз работя с няколко фирми които имат фабрики в БГ и не съм чул оплаквания да имат за промени в законодателството, та затова питам и ми е интересно. От преди ковида няма нищо което да налага такива данъци, но ако фирмата е работила на загуба или без печалба това е друг въпрос. И тук не трябва да се бъркат загуба или липса на печалба като цяло, а конкретно за изделие. Например Лидъл, Кауфланд и др. те плащат сравнително малко печалба като фирми, но това е съвсем законно. Те са инвестирали в магазини и складови бази, това са направени инвестиции, които в края на годината им генерират амортизации, съответно те се приспадат от реализираната печалба и е съвсем нормално години на ред да плащат много малки или никакви данъци, дори е нормално да са на загуба, това е така по цял свят и в това няма нищо незаконно или странно, въпреки, че е добра дъвка за медиите. Ако обаче произвеждаш изделие Х и то ти излиза 100 лв но го продаваш на 80 лв това вече е проблем, и ако това става между свързани фирми е още по-голям проблем. Като цяло 8-10% са минимална печалба която не буди подозрения в сектор производство когато има сделки между свързани фирми. Това естествено много зависи от бранша, при компютърните продукти например не е така, имаше време когато маржа на търговеца беше 5-6%, та законово няма определена мин.печалба, и 0.5% да е си ОК. Та ако някой намери/прочете нещо по тоя въпрос да пише, лично за мен това е интересно.
|
Вто Яну 24, 2023 8:43 pm |
|
|