Автор |
Съобщение |
amdatlon
Ранг: Почетен член
|
Основна конструкция на фрезовите машини ?
Имам една неяснота относно конструкцията на фрезите за метал. И по конкретно за координатните маси. Като конструкция фабричните и самоделните съм ги виждал така: -Най от долу е линейното движение по "Y" (напред-назад") -върху него е цялата маса за оста "Х" (наляво-надясно) Какво е предимството пред това да е обратно? Т.е. най-долу да е "Х" и в/у него да е ос Y и върху нея масата за детайла? Питам защото имам някакви намерения да сглобя нещо домашно с линейни блокчета и релси като основно да е струг: А да има и ос Z от страна и да работи и като фреза. Като изискването е за домашно ползване няма да има производство в големи количества За сега с ръчно задвижване , с опция за CNC някога Питането ми е като конструкция на масата?
|
Нед Май 22, 2022 2:20 pm |
|
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 8:21 pm Мнения: 28746 Местоположение: София
|
Re: Основна конструкция на фрезовите машини ?
Чисто технологично, ако по У движиш 300 мм а по Х 700, няма смисъл Х да е отдолу, защото така стават два големи детайла, веднъж винт и направляващи по Х и след това маса, щото да има движение от 700 пък масата да е 400 някак няма смисъл. Също когато работиш на ръка обикновенно гледаш повечето ти движения да са по дългата страна, съответно по-лесно е да движиш когато тя е от горе, защо Ото си спестяваш теглото на У. На нормалните фрези имаш Z, на нея е захвата Y и върху нея е Х.
|
Нед Май 22, 2022 2:53 pm |
|
|
amdatlon
|
Ясно( поне така си мисля значи няма нещо тънкост в стабилността на конструкцията. Т.е няма да е проблем дългите направляващи релси да са както за струг, ( мисля към 1000мм да са ) и ножодържача да е от горе в/у маса( по Y ). И да може да се маха, за да остане само масата.
|
Нед Май 22, 2022 8:41 pm |
|
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 1:21 am Мнения: 11218 Местоположение: София
|
Има и още една подробност. При конструкциите показани на първата и втората снимка имаш не малка разлика в размера на плота, в полза на първата снимка. А какво те привлича в концепцията на втората?
|
Нед Май 22, 2022 8:45 pm |
|
|
amdatlon
|
Ами като основно да се ползва като струг и по рядко като фреза. 2 в едно поради липса на място за две машини и по $ причини. Иначе рамера на плота не ме притеснява , не смятам да е голям. Т.е. не мисля да хваща по дълги детайли по Х.
|
Нед Май 22, 2022 8:54 pm |
|
|
s7ama7
|
Прието оста която се движи по аксиално на шпиндела да e Z Искаш да си направиш нещо подобно : https://youtu.be/GcHGW7tJIn0
|
Нед Май 22, 2022 9:17 pm |
|
|
amdatlon
|
[quote="s7ama7"]Прието оста която се движи по аксиално на шпиндела да e Z Може , аз не съм много навътре с терминологията Нещо такова мисля : https://www.machineryhouse.com.au/k149Направляващите мисля с линейни блокчета и релси. нещо подобно с блокчета: Ще имат ли що годе стабилност с/о конструкция с лястовичи опашки и традиционната констукция на струг .
|
Пон Май 23, 2022 7:26 am |
|
|
s7ama7
|
Зависи от състоянието на лястовичните направляващи. Ако визираме танкетите които се продават в ехорор и подобните сайтове си идват фабрично с хлабина тъй като са предвидени за криви конструкции .
|
Пон Май 23, 2022 8:01 am |
|
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 1:21 am Мнения: 11218 Местоположение: София
|
Според мен конструкцията е по-важна от вида на използваните направляващи.
|
Пон Май 23, 2022 8:09 am |
|
|
ДедоБоре
|
има дисциплина "Рязане на металите" в нея, освен всичко друго, на първите странички се дефинира понятието "режещ ръб" и съответно (вектора на) силите, които ве появяват в него, в зависимост от режима на рязане (опростено казано)
когато правиш компановка на металорежеща машина, трябва да осигуриш "затварянето" на този вектор относително обработвания детайл. поне чисто теоретично... после почва чесане по тиквата, защото в реалния свят всичко се огъва, усуква, резонира и т.н. но, ако дори статично не ти излиза, няма смисъл да продължаваш с тази компановка.
и отиваме до първа точка: - какъв резултат (какъв клас на точност) очакваш да постигнеш (размерен и геометричен) - за какви материали и с какви режещи инструменти ще се работи
нататък ще вървим към търсене на отговори с прогреса върху отговорите на горното.
|
Пон Май 23, 2022 12:18 pm |
|
|
amdatlon
|
Да заглеждам такива на вид танкети : HGH_20CA https://www.vallder.com/bg/c-bg/linear- ... -bg-detailT.e да не очаквам кой знае каква стабилност и точност, така ли?
|
Пон Май 23, 2022 3:23 pm |
|
|
amdatlon
|
Да абсолютно си прав, иска се теория и много мислене Но както казах, всичко е за домашно ползване, за мазето за метал . Като изискване за точност не мога да дам точно дефиниция , защото не знам с какво да го сравня. В момента си дялкам на едно мини стругче, което като точност ме задоволява.
|
Пон Май 23, 2022 3:30 pm |
|
|
s7ama7
|
Точно с тези няма какво да очакваш ... това са някакви китайски боклуци с дизайн на hiwin Ако конструкцията е читава аз бих заложил на ролкови с максимален натяг от някой от официалните дистрибутори.
|
Пон Май 23, 2022 5:13 pm |
|
|
amdatlon
|
Благодаря за уточнението, а може ли да пунеш линк към такива които що годе стават за целта. Че не мога да се ориентирам.
|
Пон Май 23, 2022 7:38 pm |
|
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 8:21 pm Мнения: 28746 Местоположение: София
|
Малко от зад напред тръгва проекта, на мен все още не ми е ясна компановката, ясно тръгваш от струг, но го започваш от нула, тръгваш от нещо, имаш нещо в предвид ... А за точността, въпроса е какво очакваш като точност в размера и отклонения в геометрия, примерно целиш 200 микрона или 100, на какъв ход какво отклонение по различните оси ? Какви инструменти очакваш да използваш, мен това с фрезовата част малко ми се изгуби. Ако тръгваш от струг къде я тая маса за която говориш, инструмента ще е в шпиндела на струга или ще имаш отделен шпиндел ? Не ми е съвсем ясно.
|
Пон Май 23, 2022 9:05 pm |
|
|