Микроконтролери и електроника
http://mcu-bg.com/mcu_site/

Fusion CAM
http://mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.php?f=23&t=18538
Страница 1 от 1

Автор:  ToHu [ Чет Сеп 22, 2022 3:25 am ]
Заглавие:  Fusion CAM

Не знам някой изпозлвали фюжъна за CAM.
Занимавам се тук да генерирам CAM файлове с фюжън 360, и нещо много странно работи. Модела не е фюжънски, импортнат степ е, като чета по форумите може би има някаква разлика, като е фюжънски май самият слот като елелмент може да стане баундари на ниво фючърс но случая не е такъв. Но така или иначе това би трябвало да е тривиална операция с оглед на това, че фрезован с ball nose фрезер и реално са няколко интерполации за да фрезова такъв канал но с по-голям диаметър. Да ама много мъки до де нацеля нещо което да става що годе. Единия вариант е с някой процес който фрезова всичко, и след това избирам само повърхностите които да обработи /touch surface/ да но тогава фрезова и част от детайла който не трябва да е фрезован, или поне така изглежда на визуализацията. Последно го докарах с poket операция и настройките които съм показал по-долу, но е чудя защо с другите операции стават каши.
Как генерирате такъв tool path ?

Прикачени файлове:
fuse 2.jpg
fuse 2.jpg [ 77.41 KiB | Прегледано 2532 пъти ]
fus 1.jpg
fus 1.jpg [ 119.91 KiB | Прегледано 2532 пъти ]

Автор:  s7ama7 [ Пет Сеп 23, 2022 9:36 am ]
Заглавие:  Re: Fusion CAM

Тук обсъждат нещо подобно : https://forums.autodesk.com/t5/fusion-3 ... -p/8663986
Също би трябвало да има задаване нанграници които не трябва да излиза инструмента .
Какъв материал е детайла ?
Може първо да го изкопаеш на грубо и после финиш с кръглия . Ако материала не е метал сигурно може и без рампа , макар че пасовете изглеждат с малка стъпка и едва ли инструмента ще се сърди :)

Автор:  ToHu [ Пет Сеп 23, 2022 4:15 pm ]
Заглавие:  Re: Fusion CAM

От зад напред, материала е мек, mdf това е за една фикстура във фабриката.
Да граници задавам, но нещо не беше много както трябва. Друго интересно, трябва да го разгледам защо така се получи, че като го пра их тоя файл беше късно и много не го гледах. Започва да копае много рано, в смисъл там където вече е изкопано. Понеже материала е мек го оставих да копае с този, но реално само дъното което е с закръглените, горната част е изкопана преди това. Гледам, или по скоро видях го, че почва да копае още от стока а там материал реално няма. То и на тук пата се вижда ама ...
Интересното е че на този cam ми го направи не само на тази операция. Не помня да съм му казвал да има такава рампа.
Ще отворя файла да видя какви са сетингите.
Иначе мерси за линка, ще прочета. Аз с САМ на фюжъна не съм се занимавал изобщо, а и като цяло опита ми с cnc е свързан с истински машини не с играчки, където имаш вградени цикли за всякакви операции и много неща съм ги писал на ръка.
Взех тук едно малко 3D рутерче 800х800 , че имам да направя 10-на фикстури и ми писна да търся кой къде, те са 50-на детайла до де се обяснявам ще си ги направя сам :)

Автор:  itso.t [ Пет Сеп 23, 2022 4:25 pm ]
Заглавие:  Re: Fusion CAM

Би трябвало да може да се задава начална височина - откъде да започне да копае. Тоест, ако предишният инструмент е изкопал до Z-4, новият да започне от там.

Автор:  ToHu [ Пет Сеп 23, 2022 4:29 pm ]
Заглавие:  Re: Fusion CAM

Да ръчно може, но то уж го прави автоматично, и точно затова се учудих като го видях да копае от z0, но му врътнах подаването на 200% :) за два детайла не си струваше да му преправям g кода.

Автор:  itso.t [ Пет Сеп 23, 2022 5:11 pm ]
Заглавие:  Re: Fusion CAM

Не се спотайвай ами покажи какво си взел, че разделът за CNC съвсем увехна...

Автор:  ToHu [ Пет Сеп 23, 2022 7:50 pm ]
Заглавие:  Re: Fusion CAM

Ми то не е много за показване, както казах играчка. Малки моторчета NEMA 23, профили с V колелца, винтове с квадратна резба. Не видях нищо в диапазона 3-4-5к което да си струва парите, а аз за толкова ще си направя истинско, но точно в момента нямам време да си играя. Иначе съм започнал да драскам тука нещо, ама не ми остава време да го довърша и доизпипам.
Това е идеално за разните фикстури които ми трябват, реално 90% от тия детайли и на ръка мога да ги направя, но имам в момента такива с 3д контури за които е малко по-зор на ръка. Като цяло за дреболии, някое панелче върши работа перфектна. На мен обаче ми се иска нещо сериозно, с което да мога да копая стомана, единия ми вариант е да взема някоя стара машина с истински чугун, въпросът е че това няма как да го сложа в гаража, а дори и да го сложа ще ме пратят да спя при коня :), друг вариант който съм намислил е да използвам гранитен плоча за основа, измислил съм по-голямата част но трябва да седна да го начертая. Иначе в момента в гаража имам направляващи с танкети по 1700 мм които не са и толкова лоши, вярно мънички 25 мм, но планирам да ги използвам за съвсем други цели малко се престарах с тях, реално и профил с колелца щеше да ми свърши работа, ама ми се видя най-лесно с тях :)

Прикачени файлове:
DSC_2391.JPG
DSC_2391.JPG [ 3.23 MiB | Прегледано 2421 пъти ]
DSC_2378.JPG
DSC_2378.JPG [ 3.17 MiB | Прегледано 2421 пъти ]

Автор:  itso.t [ Пет Сеп 23, 2022 8:28 pm ]
Заглавие:  Re: Fusion CAM

Наскоро гледах по вашите земи HAAS office mill, не помня V1 или V2, добре обзаведен, с четвърта и пета ос.
Машинката е компактна, а цената и е корава...

Автор:  ДедоБоре [ Съб Сеп 24, 2022 5:15 am ]
Заглавие:  Re: Fusion CAM

brother М140 ми се вижда по-компактна, като за гараШ
или като за разширение на конюшня :roll:

тони,
ти удължи ли кучешката колибка?
още миналата година те посъветвах да направиш и топлоизолация, да ти е по-комфортно през зимата.

Автор:  ToHu [ Съб Сеп 24, 2022 5:40 am ]
Заглавие:  Re: Fusion CAM

бау, бау ...

Страница 1 от 1 Часовете са според зоната UTC + 1 час [ DST ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/