Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Сеп 14, 2024 12:39 am
Автор |
Съобщение |
pipilica
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 12:26 am Мнения: 2665 Местоположение: София
|
Re: Домашно ВиК
Щом искаш постоянно налягане туряш голям разширител, аз турих 50 литров и съм доволен, туряш един регулатор на налягане на изхода към къщата, туряш един флоу сензор на тръбата към къщата така че когато пуснеш вода в къщата да спира поливането, съответно си сложил елклапан на поливането, и не се занимаваш с модерни глупости като инверторен контрол на помпата. Ся мисля че помпата най се товари при максимален дебит, ако я оставиш да работи и спреш крана след нея се разтоварва мотора, тва от наблюдение с моите помпи, сменя звука като на сухо, ма Тони да каже той повечко помпи е монтирал. Доколкото следя темата май си с потопяема пък те май се охлаждат с водата която минава през нея, Това дето го е писал Jack е вярно, имам монофазна помпа Вида с кондензатор и центробежен изключвател имам и само с кондензатор, вярно е и че слагат термобушон в намотките, едната помпа Гардена има такъв, без да искам я пуснах на две фази идея си нямаш какви обороти набра мотора и спря, докат пуша цигара изстина и до сега си работи нормално.
|
Съб Авг 03, 2024 12:54 am |
|
|
Jack
Ранг: Ориентиран
|
Що не ползваш метода за декуплиране на различни консуматори по една платка -> един голям разширителен съд до помпата и по един малък разширителен съд до всеки от консуматорите. Ако пък държиш с инвертор -> един голям разширител до помпата и трифазна помпа която се храни от моно-към три фази инвертор ( VFD ).
|
Съб Авг 03, 2024 7:17 am |
|
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 8:21 pm Мнения: 28503 Местоположение: София
|
Резките преходни процеси винаги са съпроводени с хидравлични удари и преминаване през кавитация. Теоретично работата на празен ход не товари помпата, теоретично защото има някои специфики, за помпа която се охлажда с водата това е вредно може да в прегрееш. Също в определени случаи може да се получи кавитация което не е добре за турбината. Режима на претоварване е по-опасен, при веднъж че претоварваш мотора, но и самата помпа се претоварва, и в един момент стигаш до кавитация. Кавитацията не е нещо страшно докато е по време на преходи, но в някои случаи може да е доста разрушителна, буквално за часове може да унищожи помпата. Та важно е да се избягва претоварване, демек дебита на помпата трябва да е по-голям от възможно най-големият планиран, като обикновенно се гледа дебита да не надвишава 80-90% в най-лошия случай. Единствено пожарните помпи се специфицират при дебити 150% и са разчетени да му гат да работят достатъчно дълго време при такъв дебит. Много неща повреждат помпите, моите наблюдения се свеждат до два основни случая, вода с голямо съдържание на седименти и минерали или неправилно оразмерена система. Честотните и разни недоклатени софстартери си вземат не малко жертви, но рядко са основна причина.
|
Съб Авг 03, 2024 8:19 am |
|
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 5:52 pm Мнения: 10524 Местоположение: Добрич
|
Да, монофазна с пускова намотка и се слага външен кондензатор. Дали има центробежен изключвател - не знам. По-вероятно няма, доколкото знам двигател под киловат обикновено е с постоянно включена намотка. Работа на сухо и тема подобни защити си ги има в инертора. Той мери доста прецизно налягането и при пуск ако не усети промяна изключва след 3-4 секунди. Не чака 10 както е при повечето пресостати. По ток също се настройва, все пак е инвертор и дори да има късо на изхода не би трябвало да има пушеци. Друг е въпросът че настройката е само за работния ток. Пусковият той сам си го определя. Изобщо на тема управление и защити мисля, че всичко е перфектно. По-скоро оразмеряването може да е проблем. И то може би двигателят е твърде слаб като за тая помпа. Казвам го защото като дебит/налягане помпата е ОК и реално аз я ползвам не повече от 50% от капацитета й. Но двигателят си работи почти на пълна мощност. Вероятно без инвертор това е ОК. Но с инвертор когато не е необходим дебит и почне да намаля честотата, до към 35Hz консумираната мощност не пада кой знае колко. Надолу вече пада. Но в диапазона около 40hz товарът на двигателя е под номиналния, а консумацията си стои почти номинална. Това си мисля, че му разказва играта...
|
Съб Авг 03, 2024 12:11 pm |
|
|
Jack
Ранг: Ориентиран
|
Е, щом помпата е с четирижилен кабел и външна стартерна кутия и кондензатор, можеш да я отвориш тая кутия и да разгледаш по-подробно как се предполага да се активира кабела на стартерната намотка и кондензатора - дали някакъв комбиниран ключ с постоянен и временен контакт тип рига, дали някакво PTC като е студено го вързва тоя кабел и като е горещо го развързва. Щото няма да повярваш какви простотии се правят -> примерно може да е постоянно вързано през контактор и да се предполага че помпата ще бъде вързана към механичен пресостат и няма да работи повече от 15-20 мин. примерно през които да надуе балонния съд и когато PTC-то изстине и отново върже стартовата намотка и кондензатора, помпата вече ще е спряла. Ами ако работи повече, таблетката на PTC- то почва да вързва/развързва при работеща помпа. Ако е такава схемата на стартиране, това прави проблем и при кратко прецъкване на тока. Понякога двигателя си е здрав а таблетката се пука, друг път контактите се окисляват. Ако пък тоя четвърти кабел идва от центробежен ключ, пак има начин да си проличи. Така без да се види и тества само наизуст си говорим.
|
Съб Авг 03, 2024 3:16 pm |
|
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 1:21 am Мнения: 10966 Местоположение: София
|
Едва ли е общовалидно правило. Оригиналния двигател на китайската имитация на струг беше с мощност около 500W, с центробежен изключвател и кондензатор. Та дали не беше с два кондензатора...
|
Съб Авг 03, 2024 4:23 pm |
|
|
miro_atc
|
Таблото е съвсем елементарн. Има ключ и "термичка" на 10А, но са централни. Кондензаторът ако се прекъсва ще е в двигателя. В таблото няма прекъсване. Пак казвам, че не забелязвам спад в консумацията. Не съм 100% сигурен за пусковия ток, понеже електромера опреснява бавно. Но като се пусне с голям дебит и после почна плавно да намалям дебита, консумацията пада много по-бавно. Ако имаше изключване на намотки все си мисля, че щеше да се види по консумацията. Може и аз да се лъжа... Но че консумацията не е пропорционална на дебита се вижда много добре.
|
Съб Авг 03, 2024 5:55 pm |
|
|
ToHu
|
Ама ти искаш хем агнето да изяде вълка хем да е вегетарианец .. не става ... помпата дори и на празен ход си консумира някаква мощност, при нисък дебит КПД клони към нула. Те нещо на първо четене, https://www.mclanahan.com/blog/how-to-r ... urve-chartМоже и да не го четеш, погледни кривата, виж тази за мощността на най-голямата помпа че най-добре се вижда, при нулев дебит имаш 40 kW при и отива до към 150 което ако това е нормална номограма е за поне 120% от номиналния дебит. като и ограничиш мощността не постигаш много, измъчваш я, нищо друго, тя си има нейната консумация, трябва да вдигне някакво налягане за да почне дори и да капе горе при тебе. Помпата ти е преоразмерена за твоите нужди, това само по себе си не е толкова лошо, защото не е ужасно преоразмерена. Но като цяло въпросът е искаш надеждна система, която да ти държи налягане докато поливаш и да нямаш флуктоации или искаш да пестиш ток, двете неща са несъвместими Избора на помпа не е сложен но и не е толкова прост, ако е помпа която е работи 24/7 определено има значение дали не е преоразмерена, и там работната точка трябва да се подбере прецизно за да нямаш преразход на енергия. В твоя случай обаче това не е от такова значение, колко често работи тая помпа ? И както писаха по-горе, хидрофора е важна част особено ако искаш ефективност. Само с инвертор няма как и да се доближиш до тази ефективност. п.с. пак да кажа, разширителен съд е нещо съвсем различно, не е правилен термин за случая. Разширителния съд е съд който поема флуид когато той увеличава обема си, примерно от затопляне. В случая нямаме разширение, имаме хидравличен акумулатор
|
Съб Авг 03, 2024 6:16 pm |
|
|
miro_atc
|
Тони, нищо не искам да пестят, особено тока.. Мощността аз не я определям, само я наблюдавам. Променям дебита на водата, която ползвам, съответно инверторния пресостат променя честотата и от там оборотите, за да поддържа налягането. Това, което ме притеснява че грубо като намаля дебита от 100 до 50%, консумацията пода от 100 на 90% някъде. Демек намалям товара, а консумацията остава висока... И тая енергия отива в топлина. Така че въпреки, че като електрическа мощност съм в норма, заради ниската честота и влошеното код може би термично претоварвам мотора. Поне тая хипотеза ми се струва най-логична. И това е режима в който основно работи досега. Капковото е автоматично 4 часа всяка вечер и ръчно пускам ливадата за по няколко часа, но само през почивните дни. Средно ги сложи 5-6 часа поливане, за битовите нужди е много по-малко и освен това там дебитът е много малък и консумацията също и времето също. Така че колкото и лошо да е кпд-то няма как да прегрее.
|
Съб Авг 03, 2024 7:15 pm |
|
|
ToHu
|
Да де ама не е ясно дали е точно така. Ти беше купил някакв аинтегрирана бангия нали, предполагам не може да изаключиш пресостата и да го оставиш да върти на празен ход, но може да го направиш без инвертора, и виж каква ще ти е консумацията на 100% и празен ход, т.е. без дебит. Също като имаш дебит каква ти е консумацията, доближава ли се до номиналната на мотора или е далеч ? Не ми се рови сега на зад, но по спомен беше взел май 4 kW или нещо такова. Ето нещо подобно SP30-4. Така като гледаш характеристиката при празен ход имаш 1.8 kW и тая стойност само ще се вдига с времето. Ако черпиш с 10 куб. в час, което е 30% от номинала, ще си около 2.5 kW, т.е. разликата в консумацията между 0 и 30% е само 700 W или ще падне с около 28%. Ако обаче консуматора е къщата едва ли имаш 10 куб за час, съответно разликата ще е още по-нищожна. Те затова потопяемите помпи не е хубаво да работят с инвертори, защото в тази конфигурация те подават малък дебит, но мощността която консумират е висока, и не се охлаждат добре. По добре е да работят на пълна мощност, по-кратко време, да вдигнат високо налягане в хидрофора да речем 5-6 бара, пък ти ако искаш за къщата си сложи един редуцил вентил който да ти го прави на 3 примерно. Забравяш за всякакви инвертори и простоии. Помпата работи по налягане, и ако искаш вече логика да спираш поливането това си е твоя работа, въпрос на имане на вода
|
Нед Авг 04, 2024 1:08 am |
|
|
miro_atc
|
Помпата е 4WN3-11 и по спецификация е 750W само. Отказах се от големите дебити и мощности още в началото. Аз ги мислех много кръгове, но направих само 1 изход за поливане. И тъй като е само един, дори да е напълно отворен не може да смъкне налягането. За да замеря на празен ход трябва да преправя инсталацията, а и то никога не работи на празен ход. Налягането е винаги 2.5 бара и имам едни 18-19м в сондажа значи H винаги ми е 45м. По спецификацията помпата я дават 4.2 куб/час при H=0 и максималния Η e 72m. Като при 45м напор би трябвало да вади малко над 3куб/час. И вероятно ги прави, но тъй като както казах имам само 1 изход за поливане на 3/4 и към къщата е на 1/2 и тръбите не са къси, т.е. физически изходящия дебит е ограничен на около 2, 2 и нещо куб/час. Съответно инвертора само при тръгване и преходни процеси работи на 50Hz, но никога не стабилизира на 50. Максимумът е 40-45Hz и тогава консумацията е над 800W. Но това съм го пускал само за тест. Реално при поливане ползвам 1 -1.5 куб./час, при което консумацията е съответно 700 - 750W. Това е замерено преди инвертора, евентуално към помпата е по-малко, но пак е притеснително близко до мощността на самата помпа. И по-притеснителното е, че това е при 30-35Hz демек оборотите са доста под номиналните, съответно голяма част от консумацията отива в греене вместо да върти ротора. Засега решението е да намаля дебита с който поливам. В момента съм го закрепил така че консумацията е около 600W, но до седмица-две ще изключа още кръгове от капковото и ще го сваля още. Реално кпд-то си става вероятно още по-кофти, но се надявам топлинно да вляза в допустими рамки. Ако не стане и двигателя изгори пак, ще купувам по-як двигател.
|
Пон Авг 05, 2024 9:56 am |
|
|
ToHu
|
Помпата е на празен ход когато няма консумация, т.е. всички кранове са затворени, каква разводка имаш след това няма никакво значение, дебита ти е нула, налягането ще е това на празен ход и мощността ще е минималната която помпата може да консумира.
П.с. сега погледнах пдф-я, няма дадена графика за общността имаш само кпд, при малки дебити е доста ниско, при 10 л/м е 25%. Максимално е при 45 л/м. Aкo речем че консумираш 10 л/Мин и държиш 6.5 бара /4.5 стълб +2/ на водата ще си около 450 W а при същото налягане и 40 л/м ще си около 750W ... Но тя тая помпа не може да даде такъв дебит при такова налягане .... но предполагам схващаш идеята, и това е съвсем прост калкулатор който взема в предвид само КПД но не и други загуби свързани с конструкция и обороти.
|
Пон Авг 05, 2024 1:49 pm |
|
|
miro_atc
|
Е това не знам как мога да го постигна. Първо пресостата изключва, а дори да не изключваше тя помпата ще продължи да надува балона... То аз имам кран преди това, обаче го затварям само като вадя помпата. Не ми се ще да пускам помпата срещу затворен кран. Помпата работи на 4.5 бара (2.5 в системата + 20м стълб), но да кпд-то е ниско... И това което те дават се предполага да е мерено на 50Hz. При мен кпд-то е още по-ниско заради честотата. Както и да е, може да залагаме след колко време ще изгори. Много ми се ще поне гаранцията да издържи, поне да не набутвам хората...
|
Пон Авг 05, 2024 2:40 pm |
|
|
ToHu
|
Най-безопасният начин за пуска е на помпа е срещу затворен кран, т.е. нулев дебит, единствено трябва да си сигурен че има вода в нея, което в твоят случай е гарантирано. Така помпата и двигателя се товарят най-малко, и така се правят всички първоначални тестове. Представи си го като захранване, как пускаш ново захранване, веднага под товар или предпочиташ да го пуснеш на празен ход да видиш какво става ? Помпа със затворен кран е еквивалент на захранване без товар.
|
Пон Авг 05, 2024 5:15 pm |
|
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 11:02 am Мнения: 8993 Местоположение: Разград
|
Миро - ти сигурен ли си че това нещо дето му викаш инвертор е инвертор? Аз все още не съм виждал на живо монофазен инвертор. Не е проблем да се направи. Проблема е да се захранва монофазен мотор с него - и то точно заради кондензатора - той е сметнат да отмества фазат към едната намотка с определен ъгъл ама само при определена честота - нали се сещаш че като промениш честотата и този ъгъл става друг. Имам много силни съмнения че твоя "инвертор" е малко по-мощен димер със фенси управление. Ако никъде по настройките не виждаш честота и имаш само настройка в проценти (до 100% само) значи това не е никакъв инвертор.
И няма значение дали променя честотата или реже фаза - монофазен мотор винаги ще е изнасилен в такъв режим - в единия случай кондезаторната намотка няма да работи когато трябва (заради неправилния ъгъл от кондезатора) в другия ще и паднат оборотите защото ще има твърде голямо плъзгане. И в двата случая ротора и статора го играят като печка.
Още в самото начало ти казах да не се занимаваш с глупости и да си вземеш един читав 220 волта инвертор и нормален трифазен електромотор. Повтарям се - има инвертори с които можеш да направиш пресостата чрез подходящо програмиране вътре в мозъка на инвертора. Ама и не е чак толкова сложно да се направи едно малко конролерче което да го играе управление и да се мине с по глупав инвертор. Във всички случаи мотори предвидени да работят продължително време на обороти под номиналните, винаги им се слага нормален допълнителен вентилатор. Даже от белите производителни на мотори, като го специфицираш за работа с инвертор и мотора идва с външен вентилатор, като от задната страна лагера си е затворен (няма дупка за ос на задната капачка).
|
Вто Авг 06, 2024 8:50 am |
|
|