Отговори на тема  [ 120 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща
Домашно ВиК 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Домашно ВиК
Абе това че помпата стартира на 100% няма общо с пуска на АС мотор но е много добре че е така. Това е една от основните грешки при такъв тип помпи, да пробваш да я пуснеш на ниски обороти. Като е нова няма значение, но като поработи малко ще започне да и трябва по-голям въртящ момент за да тръгне, особенно ако не се използва често, то в такива случаи и варовита вода може и изобщо да не тръгне в един момент :)
Този хидравличен удар трябва да се поеме от хидрофора, има и отделно у-ва които правят само това.
За икономията, няма как да стане, тя си има загуби и дори да е на празен ход, т.е. без дебит ще консумира и то не малко.

Вто Юли 02, 2024 3:20 pm
Профил

То не е точно хидравличен удар и не прави поразии. Просто много рязко вдига налягането и това е съвсем нормално. Дори и да не тръгваха с номинална честота, имаш PID регулатор и той така или иначе се стреми да достигне заданието максимално бързо. Но в документацията е изрично описано, че номиналната честота може да се променя (ако двигателя е за 60Hz примерно). Минималната честота също може да се променя в диапазона 0-80% от номиналната. Стартовата честота обаче, казват че е колкото номиналната и не може да се променя.
Въпросът беше, че това е единствената ситуация в която се забелязва промяна на налягането. При надута система, като пуснеш леко водата струята почва бавно да намаля, докато налягането в хидрофора не падне до долната граница. После включва помпата и бързо надува и буквално заковава горната граница. Аз съм го настроил 2.5 бара отгоре и 2 бара отдолу. Та тоя хистерезис от 0.5 бара се усеща като пуснеш водата в мивката. Но се усеща еднократно само при пускането. Демек никакъв проблем за душове и т.н., щото веднъж като се включи помпата я държи включена и дори да отваряш или затваряш други кранове, налягането не мърда. Затова и оставих препоръчителните 0.5 бара хистерезис, да има мегдан да си пуска нормално помпата...

Вто Юли 02, 2024 4:44 pm
Профил

Абе баш хидравличен удар си е, но така или иначе помпата е малка имаш и дълбочина, предполагам си с полипропилен, така че няма нищо опасно освен дискомфорта.

Вто Юли 02, 2024 4:50 pm
Профил

То щеше да е дискомфортно ако не беше с инвертор, щото тогава помпата постоянно щеше да се включва и изключва...
Не знам аз все съм живял в апартаменти с проблеми с налягането и/или инсталацията. Дори и вкъщи още важи правилото да не се мият чинии докато някой се къпе. Затова исках да избегна подобни проблеми на село и за мой късмет се получи добре.

Вто Юли 02, 2024 5:16 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Странична питанка - тез Туи не се ли пробваха да се затворят само към техния облак, като цяло за марката питам, не за конкретните контролери на Миро?

Вто Юли 02, 2024 7:14 pm
Профил

Да, Туя се опитват да налагат комерсиален бизнес модел и аз дълго време ги избягвах. Но за съжаление отворените платформи като sonoff и тема подобни ESP базирани нещо са на умиране и всичкото китаец минава на Туя. И не само китаеца. Примерно Parksidе на Лидъл също е на Туя базиран.
Иначе Туя формално не е затворена. Правиш си девелопъски акаунт и си генерираш ключове за всяко устройство и може да си го достъпваш локално. То и алексата на Гугъл е по същия начин през девелоп акаунт. Иначе е платена по един или друг начин.
А специално за конкретното контролерче понеже е ZigBee казват че директно ставало да се вързват с домашния асистент. Но на село още нямам асистент и не съм го пробвал.

Вто Юли 02, 2024 7:59 pm
Профил

ToHu написа:
Как да е, всичко е приключило до следващият път. Не очаквай по-дълъг живот от предната, дори може да е по-къс заради инвертора. Мотора на тая помпа е смятан да се охлажда от водата която помпиш, с времето ще се отлага варовик, тоолообмена ще спада и в един момент ще започне да прегрява на ниски обороти. За да сваля на 20 hz това е съвсем никакъв дебит.
За следващата може и да размислиш дали това е най-удачният подход :)

Ей много лошо пророкуваш... Мотора сдаде багажа за има-няма два месеца. Смениха ми го веднага - евала за което, обаче днес ми се падна някакъв сърдит търговец и отказа да коментира причините. Буквално ме разкара с "вземай и бягай". Съответно и аз реших, че няма смисъл да повдигам темата с инвертора...
Та сега хем съм с нов мотор, хем продължава да ме човърка. По начина по който го смениха без въпроси и коментари останах с чувството, че причината може и да не в инвертора...
Това което забелязах при стария двигател е, че китайския електромер отчиташе 40-45mA leakage. Но аз имам и истинска дефектнотокова защита, която не се е задействала досега и затова реших да игнорирам китайските измервателни прибори. Сека като стана белята и тръгнах да меря с уред, действително имаше едни 2ΜΩ между намотките и корпуса. При новия двигател ги няма, може би щото още е сух, не знам... като го пусна ще разбера. Ако и китаеца потвърди, че няма утечка ще ми олекне малко.

Вто Юли 30, 2024 5:57 pm
Профил

Ако занеш колко пвредени помпи съм видял ...то винаги е мотора, въпроса е защо :) Два месеца .... няма да е инвертора . надявам се :)

п.с. лошото е че не е баш пророкуване :)

Вто Юли 30, 2024 8:55 pm
Профил

Мда, въпросът е защо и още по-важно е какво мога да променя за да не изгори и новия след 2 месеца.

Според мен най-вероятно не е само една причина, а комплекс от фактори. Инверторът може би също играе роля, може и той да е капката която препълва чашата. Но се опасявам, че не е еднозначно във всички режими вреден. Пускането не би трябвало да е проблем, щото си тръгва на 50Hz както би си тръгвало и без инвертор. При малък дебит също си мисля, че не би трябвало да е проблем, защото двигателя работи на около 60% от мощността си. Колкото и да е кофти кпд-то при тая мощност не би трябвало да прегрява. От друга страна ако нямаше инвертор помпата постоянно ще тръгва и спира и не мисля, че това е по-добър вариант. Единственото което ме притеснява е да не би двигателя да има центробежен изключвател на пусковата намотка. Аз това мислех да ги питам, ама на тоя търговец не му се говореше особено и като знам другите му колеги как реагираха на идеята за инвертора просто си замълчах...
Та ако има центробежен изключвател може при ниски обороти да става инфекция. Но на 750W мотор досега не съм виждал изключвател...
По-съмнителен ми изглежда режима при който всъщност най-много работи помпата - всяка вечер беше пуснато да полива по 4 часа с дебит малко над 1 кубик/час. Като дебит това е доста под максимума, обаче като консумация отива почти на 100% от номиналната. Изобщо както писах по-горе връзката между дебит и консумация е кофти. Очевадно намаления дебит не води до намалена консумация, демек кпд-то се влошава. А като имам влошено кпд при 100% номинална мощност, значи греенето е над 100% от номиналното.
Лошото е, че ако тая теория е вярна то нямам лесно решение. И да разкарам инвертора ще влезе в режим на постоянно пускане и спиране. При тоя дебит хидрофорът все едно го няма. Ще трябва или да увелича дебита, което не е лесно а и може да доведе до компроментиране на налягането. Или да го намаля, което също не е лесно но е възможно. Въпросът е, че като намаля дебита, консумацията леко ще намалее, евентуално и греенето ще влезе в норма. Обаче влизам в режим на ниски обороти, а тоя режим също не съм убеден доколко е безопасен.
Най-чисто ми се вижда да сложа малко по-мощен мотор... И може би това ще е решението ако след два месеца изгори пак. Просто не виждам какво друго мога да направя.

Сря Юли 31, 2024 8:41 am
Профил

Всъщност хрумна ми, че мога да намаля тока на инвертора ...
По принцип съм го задал колкото е на двигателя, затова и консумацията се върти около номиналната.
Рискувам да не иска да тръгне, но пускането винаги е при по-ниско налягане/товар и има някакъв разрешен по-голям пусков ток, така че надявам се да не е проблем. В крайна сметка пресостатът ако не види промяна в налягането до няколко секунди изключва всичко и ще се разбере лесно и без вълшебни пушеци.
Но се надявам да тръгва без ядове и като цяло двигателя да работи на по-ниска мощност и честота по-близка до 50Hz. Евентуално в някои ситуации липсата на мощност ще води и до клякане на налягането в системата. Но по-добре това, отколкото честа смяна на двигател..

Сря Юли 31, 2024 11:52 am
Профил

Що не си направиш помпата да тръгва при ниско налягане и да спира при нулев дебит, така ще избегнеш честото вкл/изкл при малък дебит.
Каква е целта, да икономисаш ток ли или е няква друга.

Чет Авг 01, 2024 8:12 pm
Профил

Защото се опитва да решава хардуерни проблеми със софтуерни методи :)

Пет Авг 02, 2024 12:30 am
Профил

pipilica написа:
Що не си направиш помпата да тръгва при ниско налягане и да спира при нулев дебит, така ще избегнеш честото вкл/изкл при малък дебит.
Каква е целта, да икономисаш ток ли или е няква друга.

Целта беше поддържане на постоянно налягане. И инверторния пресостат се справя чудесно. Регулира оборотите така, че налягането в системата спи.
Проблемът е че помпата изгоря на втория месец. Смениха двигателя гаранционно, но идеята да сменям двигател на всеки два месеца не ме кефи.
С новия двигател утечката падна малки до към 34-37мА, но пак не е малко според мен. Възможно е китайския електромер да ме лъже, ама ме съмнява. Иначе намалих тока на инвертира, но няма голям ефект.
Освен да отида до църквата да запаля свещичка...

Пет Авг 02, 2024 8:03 pm
Профил

Значи свещичка няма да помогне, това си е за жертвоприношение .. на агнетата сезаона им мина, но чувам че церомониалното дране на педал или друг неопределен се приемало доста добре и можело да замени 100 свещички и 20 курбана ...

Пет Авг 02, 2024 10:46 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Ама помпата ти 'монофазна с пускова намотка' ли е? Щото както един колега отбеляза тук преди време,
почти никой не произвежда вече класически монофазни мотори. Произвеждат трифазни, едните от които ги продават като
трифазни, а при другите слагат един или два кондензатора за дефазиране на втората от трите намотки и ги задвижват като двуфазни, а продават
като монофазни. Тея дето тръгват срещу ниско съпротивление слагат на втората намотка само работен кондензатор (постоянно свързан), а тея дето
тръгват срещу високо съпротивление на втората намотка слагат или само пусков, или над определени киловати два -> един пусков и един работен.
И тука работния е постоянно свързан, а пусковия се закача и откача само в началото при пуск. Методите да се прави това са или с центробежен
ключ, който ще се задейства при падане на оборотите, или с PTC позистор по голям ток , или токово реле. Така че не виждам как няма да имаш
някой от тея варианти с центробежния ключ или позистора, който да закача и откача пусков кондензатор към втората намотка (освен ако няма
вътре в мотора скрито миниатюрно китайско джудже което да натиска ключ Рига), или алтернативно - постоянно свързан кондензатор към тая втора намотка.
Центробежен ключ и сваляне на оборотите на мотора-> това ясно какво става.
Или постоянно вързани кондензатори към системата и промяна на честотата -> имаше там една формулка за реактънса Xc= 1 / 2pi*f*C. Не знам аз съм ги позабравил,
вие ще кажете дали инвертора няма да го играе и като фазов шифтър на изкуствено генерираната 'V фаза' спрямо 'U фазата'?

И да се завърши картинката на Алиса в страната на чудесата -> най-новата от новите моди при моторите е да слагат вградени позистори по намотките за
"защита и за наше добро" На скоро имахме един случай -> оператора загасил контура, спрял крановете откъм цеха за водоподготовка и си тръгнал, но
забравил да прехвърли помпите от автомат на ръчно. Водата паднала, помпата включила и след два дена следващия оператор я заварва работеща на сухо
и нито е изгоряла, нито токовата защита на токаджиите в таблото е изключила. Нормало защитата в таблото изключва след 10-15-тина минути работа на сухо.
Тука вградените позистори включвали, изключвали и помпата работила два дена в режим на "ротационна печка с терморегулатор" ,
така че не разчитай на твоите външни токови защити.

Пет Авг 02, 2024 11:08 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 120 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща