Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Сеп 13, 2024 11:45 pm
Автор |
Съобщение |
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 5:52 pm Мнения: 10524 Местоположение: Добрич
|
Re: Домашно ВиК
Май намерих каквото търсих... Не е евтино решение, щото към това трябва и интерфейсен модул, който май никой у нас не внася. Ще е интересно дали няма да успея да го подкарам без такъв модул. По документациите които има на сайта на производителя модула си говори по CAN с инвертора, но няма протокол или поне не откривам. От другата страна модула има wifi, ethernet и RS485 MODBUS, като MODBUS-a е документиран! И точно каквото ми трябва, даже и повече. Има налягане, текуща мощност, както и всички настройки могат да се виждат и променят. Ако имам късмет едва ли по CAN-a ще е много различен протокола. А може и да са вкарали нещо, за да си продават интерфейсните модулчета. Засега няма да бързам с модулчето, не е спешно.
|
Пон Май 27, 2024 5:35 pm |
|
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 8:21 pm Мнения: 28503 Местоположение: София
|
Помпа избра ли си ? Виж нещо с по-подходяща крива като за теб, препдолагам знаеш на каква дълбочина ти е помпатра, т.е. колко м трябва да качиш.
|
Пон Май 27, 2024 5:48 pm |
|
|
miro_atc
|
Мисля че избрах - 4WN2-14 Може и още по-мощно, но като че ли тая ще е достатъчна. Единия съсед ползва и по-слаба (4WN2-10) и твърди, че не усеща включването на пръскачки докато се къпе. Той е само с ливада и няма капково, затова вземам по-мощната. А и винаги мога да огранича капковото, щото е всичкото на една тръба и си има централен кран.
|
Пон Май 27, 2024 6:16 pm |
|
|
ToHu
|
А на каква дълбочина е тая помпа ? Доста е стръмна но то е така когато вдигаш налягането за съответният типоразмер. Ако искаш да си в частта с малко изменение трябва да избереш по-голяма. Ти беше споменал разход до 10 куб на час, тая помпа не може да даде толкова по никакъв начин, дори и при много по-малък дебит ще стане неизползваема освен ако не е съвсем плитко. Да речем че е на 10-на м дълбочина, 1 бар е заминал, отделно в хидравлични загуби до душа ще отиде още 1 бар сигурно, и ако си на втория етаж махни още 0.5 бара и то няма да остане ,много. Моя съвет избери помпа при която ще имаш желаното налягане с не повече от 20-30% промяна в диапазона на консумация. Много зависи от дълбочината, щото едно е да си на 10 м и да и падне налягането двойно, друго да си на 30 м ... в единия случай ще имаш 3 бара в другия само 1, та много зависи на каква дълбочина си и естетсвеноп какви са хидравличните загуби. Ако имаш някаква скиц ана това кеото правиш мога да погледна дали на лаптопа имам още инсталиран софтуер, на десктоипа не съм го слагал след преинсталацията, ако имам може да ти го сметна доста точно, но и без него ако дадеш схема мога да ти кажа какво да очакваш.
|
Пон Май 27, 2024 7:11 pm |
|
|
miro_atc
|
Аз ако знаех какво правя Когато почнах да пиша още не бях почнал да пускам капково. Имах една магистрална тръба с бързи връзки и смятах отделно да пусна още 4 магистрали за капково и още 4 за пръскачки. Всичко това от шахтата, евентуално с клапани и т.н. Многото тръби обаче са предпоставка за проблема с налягането и от там тая драма как да следя налягане и спирам нещата с клапани. Както и да е, като почнах с капковото, реших че така и така не съм готов със системата и няма смисъл да опъвам нови магистрали. Ползвам старата, само добавям стартери и кранчета за капково. Тръбата е някъде 70-80м в момента и ако пусна всички кръгове на капковото водата не стига до далечните. Донякъде и защото старата помпа толкова си можеше, но в краен случай леко ще притворя крана в шахтата и няма да има проблеми с къпането. Така няма да ми трябва помпа с 10 куб на час. То било хубаво понеже в жегите често ходя само да полея и колкото по-бързо става толкова по-добре. Иначе за сметките, дълбочината е грубо 20м демек 2 бара. Отгоре си мисля, че 3 бара ще са повече от достатъчни. Ако се ориентирам правилно в графиките това се равнява на 50м. Сондажът е на около 3 метра от душа, няма етажи, т.е. не броя загуби в тръбите.
|
Пон Май 27, 2024 9:10 pm |
|
|
miro_atc
|
Вчера инсталирах нещата и всичко работи. Никакъв проблем с налягания и дебити. Вярно взех и помпа с още по-голям дебит. Но тия с помпите така ме нахраниха за тоя инвертор, че още ме сърби отзад... И като се замислих, прави са... монофазен двигател с пускова намотка и честотно регулиране май не беше много добра идея. Хем си го зная това, ама все си мислих че ще е повече за мек старт/стоп. Но поне със заводските настройки си е баш истинско честото регулиране. Ако е пуснато поливане си наглася оборотите така че помпата да не се изключва. От една страна е добре, стои си на 3 бара, колкото съм го настроил и не мърда. Но в зависимост от дебита сваля честотата и до 20Hz, което не мисля че ще е много здравословно за двигателя. Другата седмица ще си поиграя с настройките и се надявам да го поогранича. Иначе помпата кърти мифки... почти в буквалния смисъл. Ако системата е под налягане няма проблем, но при първоначално пускане изобщо никакъв плавен старт не се усеща. По-скоро изглежда като хидравличен удар и тръбите подскачат. Както и да е, проектирането приключи за мен... Може би леко недоклатено... времето ще покаже. Ако не изгори двигателя всичко останало е ОК
|
Пон Юни 03, 2024 10:12 am |
|
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 7:44 pm Мнения: 2928 Местоположение: Пловдив
|
И в крайна сметка какви компоненти реши да използваш в системата?
|
Пон Юни 03, 2024 10:31 am |
|
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 1:21 am Мнения: 10966 Местоположение: София
|
За много хора инверторът все още е черна магия. И да не забравяме, че човек все още го е страх от гръмотевиците и нещата които не разбира...
|
Пон Юни 03, 2024 10:33 am |
|
|
miro_atc
|
Е това което писах - DAB Active Driver Plus М/М 1.1 и помпата е 4WN3-11 Те хората си разбираха от работата... само с помпи се занимават. И като чуха за инвертора не искаха да ми продадат помпа, щото човека вика досега колкото пъти сме монтирали с инвертор, толкова пъти е изгарял двигател. Аз обаче ги излъгах, че инверторът дето съм взел не е като другите и има настройки и ще го ползвам само за плавен пуск и стоп. В интерес на истината аз си вярвах, че след като DAB правят помпи и инвертори за тях, би трябвало да знаят какво правят. Никъде в документацията на инвертора няма изискване за вид двигател. Както и помпите им, никъде не се споменава нищо за типа двигателя и дали може да се ползва с инвертор. Демек изглеждат си като класически асинхронни двигателчета. И ако имаше ядове, трябва някъде да напишат еди коя си помпа става за инвертор, еди коя си не става. Най-малкото за да ти откажат гаранция, както пичовете от Варна. Та викам си след като не са посочили ограничения, явно инверторът е наясно с какви честоти трябва да храни двигателя. Изобщо не съм очаквал да държи 20-30Hz постоянно. Той ако свали още малко и отивам на правотоков двигател ;–)
|
Пон Юни 03, 2024 12:12 pm |
|
|
ToHu
|
Ами може да не е настроен за плавен старт, или времето да е много малко, т.е.рампата много стръмна. Но все пак монофазен двигател, това е като цяло проблем. Едно от предимствата да сложиш инвертор е че може да клатиш трифазен двигател с монофазно захранване. Как да е, всичко е приключило до следващият път. Не очаквай по-дълъг живот от предната, дори може да е по-къс заради инвертора. Мотора на тая помпа е смятан да се охлажда от водата която помпиш, с времето ще се отлага варовик, тоолообмена ще спада и в един момент ще започне да прегрява на ниски обороти. За да сваля на 20 hz това е съвсем никакъв дебит. За следващата може и да размислиш дали това е най-удачният подход
|
Пон Юни 03, 2024 2:04 pm |
|
|
miro_atc
|
Абе учим се... Между другото научих се и как се вади нещо паднало в сондажа. Щото аз нали съм с две леви и разбира се много умен, та затова почнах да меря какви парчета тръба ще ми трябва за инсталацията. И взех филтър с някакво парче тръба, което с коляно трябваше да се върже към сондажа. И си меря... но коляното само сложено леко без да е хванато. И естествено то се откачи и цопна в сондажа. А пък коляно на 1 цол си е така големичко и някак си не ми се щеше да го оставя вътре. А и без друго нямах и друго резервно. Както да е... как се вадят неща - една 10л. туба от вода се реже през средата. Взема се горната част и за да влиза лесно в сондажа се нарязва на лентички до гърлото. С една тежест си влиза надолу без никакъв проблем. Когато тръгнеш да дърпаш нагоре, обаче лентичките обаче се разтварят като чадър и улавят всичко по пътя си. Номерът е изпуснатите неща да са по-леки от водата, щото ако паднат на дъното ще е по-сложно
|
Пон Юни 03, 2024 4:08 pm |
|
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 1:21 am Мнения: 10966 Местоположение: София
|
За железни джаджи магнитче не върши ли работа?
|
Пон Юни 03, 2024 4:25 pm |
|
|
miro_atc
|
Вероятно ще стане, но мисля да поотложа теста поне за известно време
|
Пон Юни 03, 2024 4:48 pm |
|
|
ToHu
|
То вече в желязото няма желязо .... та може и да не стане
|
Пон Юни 03, 2024 7:41 pm |
|
|
miro_atc
|
Вече понатрупах наблюдения... инверторчето и помпата бачкат супер. Много по-добре от очакванията ми. Опасенията ми за проблеми с налягането се оказаха неоснователни. Единственото колебание в налягането се усеща само при пускане. Инверторът винаги стартира с 50Hz т.е. помпата за кратко работи на номинална мощност и от там се получава нещо като първоначален удар. Всичкото това е няколко секунди и предполагам неизбежно поради особеностите на пускане на асинхронния двигател. След това вече си регулира оборотите точно колкото му трябват. Регулирането е страшно бързо, т.е. дори да пускаш/спираш кранове налягането не кляка, не скача. Другите ми опасения бяха, че сваля много оборотите и дали това няма да прецака помпата. Затова сложих специален електромер да след консумацията в реално време. При малък дебит мощността е между 350 и 450W, демек 50% от номиналната. Така че очевидно няма причина помпата да прегрява или да се претоварва нещо. От гледна точка на кпд картинката не е добра. В смисъл че ако дебитът се променя от 100% до 1%, консумацията не пада на 1% а си стои на 40-50%. Казвам го щото обикновено очакванията са, че като сложиш инвертор би трябвало да пестиш ток. Очевидно не е баш така. При малък дебит кпд-то е почти отрицателно. Сега естествено мога да сложа минимални обороти и да държа кпд-то високо. Но няма смисъл, защото целта ми не е да пестя ток. Стабилното налягане ме кефи много повече. Друго нещо дето си поръчах и съм доволен са тия контролерчета. Ся като всяко китайско нещо не знам колко ще издържат, но изглеждат много истински. Говоря на външен вид, на качество на пластмаса, на резби на уплътнения и т.н. Вързва се лесно, няма течове и т.н. Все пак не съм ги разглобявал и не знам как изглеждат отвътре. Но на тая цена нямам и намерение да ги разглеждам отвътре Остава и ливадата да направя, вече съм си харесал пръскачките... но имам много работа по заравняване и кво ли не, та няма да стане тая година със сигурност.
|
Вто Юли 02, 2024 9:21 am |
|
|