|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 12, 2026 6:39 am
| Автор |
Съобщение |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9116 Местоположение: Разград
|
 Re: Домашен ФЕЦ
Това им е високоволтовата батерия. Рак-а е просто една метална стойка с място за един БМС и 12 батерии. Батериите са малко по различни от нисковолтовите. Тези мат само по един плюс и един минус понеже се връзват последователно а не паралелно.
Той шефа в момента е "само за продажба на преференциална цена" обаче сега с новите такси дето ги нашляпаха вече 7-8 месеца от годината даже дължи пари вместо да има да взема и мисли да я обърне или само за собствени нужди или за собствени нужди и продажба на пазарни цени на 15 минутното отчитане.
|
| Вто Юни 02, 2026 9:35 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11240 Местоположение: Добрич
|
Бях чел за тая измишльотина, но не знаех че вече се продават у нас и изобщо не ми хрумна че за нея говориш... Обикновено хората купуват класически 50V батерии и с BMS ги докарват до някакво по-високо напрежение. Deye поддържат широк диапазон, повечето нещо то сорта на 200-700V тъй че може да си сглобиш каквото душа сака в тоя диапазон. Това разбирам аз под "нисковолтови". От друга страна при "високоволтовите" серии директно вързваш една или повече батерии, без шкафове и т.н. Но в случая май става дума за едни 100V батерии, които на мен ми изглеждат много тъпо решение. Също като моите хуйвейски - пак мога да си ги сглобявам от 1 до 3 бр., но само с техния BMS и само с Хуйвей. Жениш се за марката. Всъщност нямам идея дали модулите на Deye са също така затворени, но предполагам че са...
|
| Вто Юни 02, 2026 10:24 am |
|
 |
|
syscop
|
Познат има високоволтова система Deye. Икономисали са системата за балансиране на батериите. След известно време става "манджа с грозде" с всички произтичащи от това екстри. Наложи се да си купи външно устройство, за да си балансира батериите.
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Вто Юни 02, 2026 10:47 am |
|
 |
|
Cekins
|
Ами имаме една такава монтирана на другия шеф - няма никакви проблеми. Вече става повече от половин година. 12 батерии са и денем зарежда нощем продава. Демек всеки ден са на почти пълен цикъл и няма грижи. Иначе те са си високоволтова система - BMS-а пак вдига до DC-то на инвертора. Батериите са 48 волта просто имат само по една букса за плюс и минус.
|
| Вто Юни 02, 2026 3:09 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Чета за трифазен хибриден инвертор Deye SUN-12K-SG05LP3-EU-SM2 и нещо не мога да схвана как е направен. Ако имам схемата му - дори и блоковата - вероятно щях да разбера, но ... да питам: Каква точно е блоковата структура в този инвертор? Има Грид вход, Има и load изход. Има вграден контактор в него, който откача грид входа, когато работи в островен режим. въпроса ми е самия инвертор как е свързан към Load изхода и към грид входа и дали грид входа след вътрешния контактор е директно свързан към Load изхода и силовия изход на инвертора?
Предполагам, че след контактора фазите са директно свързани към load изхода и изхода на инвертория блок. Вероятно има токови трансформатори, които да мерят каква е мощността към Load изхода, Каква е мощността от/към инверторния блок и каква е мощността от/към грида. За да не връща енергия към мрежата има външни токови трансформатори свързани във веригата на грида веднага след домашния електромер.
На прав път ли съм или греша?
Въпроса ми е нощно време, когато няма слънце и не се консумира енергия от батерията "режим Grid First" - грида след вътрешния контактор директно ли есвързан към Load изхода (евентуално само през токовите трансформатори в кутията)? Т.е. транзисторите на инвертора "бездействат" и НЕ прекарват никаква мощност?
|
| Нед Юни 07, 2026 8:05 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Специално при Deye(и Sofar са почти същите) - Load изхода мисля че не е свръзан механично към Grid порт-а. Deye-то има една опция която Миро спомена за кратко за нея - може да балансира консумацията по фази. Имат релета но те са за АВР-а на агрегатния вход. Евентуално може и да имат някаква комутация но си мисля че ще е силициева.
|
| Пон Юни 08, 2026 8:24 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Аз не съм виждал документация. За хардуера изобщо не съм и търсил де, само за софтуера и на всякъде ми излиза Solarman като източник. Без да знам, но предполагам че Solarman са оригинала и пишат някаква платформа, която се ползва от много китайци. Интеграцията за домашния асистент включва хиляди регистри и настройки за какво ли не, а портовете за Дейе ползват едва няколко процента от цялата боза.
Иначе по това, което съм чел Load изхода звучи едва ли не като галванично изолиран постоянен изход. Може и да не е галванично изолиран, но никъде не споменават за превключвания и освен това честотата може да варира според товара и т.н. Изобщо навсякъде го дават като бакъп изход и към него да се вързват само важни консуматори, въпреки че като мощност си е пълната мощност на инвертора. Ако беше само комутация щеше да е логично всичко да е закачено на load-a. Но не го препоръчват и предполагам че е защото е независим изход (с или без изолация) и винаги има загуби. За съжаление не работи само с панели и затова не го ползваме още. Трябва да закачим батерия и тогава ще го наблюдавам какво точно прави. Между другото има големи загуби и на мрежовия порт, защото постоянно се стреми да балансира фазите. Дори и когато няма слънце, ако включиш еднофазен консуматор онова прехвърля от другите две фази, така че навън от мрежата консумацията винаги да е балансирана. Това е по подразбиране и не знам дали може да се изключва. Но в нашия случай е супер полезно и така си прехвърляме енергия между инверторите. Без софтуер и без комуникация, разбират си се пИрфектно. Та на мрежовия порт очевадно може да черпи енергия от всяка фаза и да прехвърля към всяка. Как точно го правят идея си нямам, но видимо има загуби. Загубите ми правят впечатление щото идвам от света на Хуйвей където има само DC към AC конверсия и само когато има DC и всичко се захранва от DC и тъй като там обикновено не слагаш електромер по принцип не виждаш загуби изобщо. Разбира се има начин да се видят с малко сметки, но не са големи и тъй като са за сметка на слънчогледите или батериите, реално инверторът никога не харчи от мрежата повече от няколко вата и то само ако няма слънце и батериите са празни. Докато Деуето си харчи и то до няколко стотин вата, демек отделно от КПД-то. Което може и да е добро вероятно, но когато имаш двойна конверсия (AC->DC->AC) си изглежда ниско.
|
| Пон Юни 08, 2026 9:37 am |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Разглеждам Deye SUN-12K-SG05LP3-EU-SM2. За това балансиране АИ ми разправя, че работи само при наличие на батерия или енергия от PV. Според него НЕ работи, без батерия и без добив от PV. Но това е само част от въпросите, които ми възникват. Като гледам - май между грида и инвертора няма да имам включени консуматори, освен няколко контакта за електрожена и двора. Всичко ще е след инвертора свързано към LOAD изхода. Дават го че е 12KW и ако искам да зареждам EV когато тока спре през слънчев ден - и той ще трябва да е закачен към изхода на инвертора. Така ще се използва и вътрешния контактор, който отделя инвертора от грида при отпадане на грида без да се слага външен във външно табло. Въпроса по-скоро ми беше дали при наличие на грид, изключени функции за "балансиране на фазите", липса на добив от PV и забрана да се консумира от батериите - силовата електроника на инвертора работи, за да прехвърли енергия от грид входа към LOAD изхода. (Предполагам, че са "паралелно" свързани вътрешно през ампер метри или токови трансформатори)
Заглеждам и батерии Deye SE-G5.1 Pro-B (51.2V 100Ah 5.12 kWh LiFePO₄)
Някой знае ли от къде може да се купят на добра цена?
|
| Пон Юни 08, 2026 11:23 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Работи си, но предполагам е въпрос на настройки. Ако имаш място в таблото, предвиди два гребена. Един за мрежовите консуматори (включая и инвертора) и един за нещата от load-a. Предполага се, че токовите кръгови ще ги сложиш директно на кабела, който отива към енергото. От там насетне разликата между мрежовите консуматори и load консуматорите е само дали ще останат захранени като спре тока. Ако имаш възможност не критичните консуматори като бойлери и т.н. може да си ги вържеш като мрежови. Или пък да ги превключваш между зимен и летен режим. Щото зимата по принцип тоя тип консуматори обикновено се захранват от мрежата така или иначе. Не би искал да стопяват батерията. Лятото няма проблем и даже по-добре да са си load-a, така че дори и да ти спрат тока всичко да си бачка. EV-то пак е от тоя тип, но е желателно да е "smart load" както му викат. Демек инвертора да може да си го управлява според наличното слънце и т.н. Не знам конкретния модел, но нашия има 3 входа за CT-a но идва само с 1 CT комплект и се слага към грида. Ако си вземеш повече трансформаторчета може да мериш и още на две места. Вътрешно то си мери тоците през инвертора естествено и към load-a също. Тъй че измервания колкото искаш. А вече кое как се управлява е въпрос на софтуер. Аз както казах не знам как е вързан точно load-a. Има логика както казваш да може директно да се прехвърля към грида. Но аз си мисля, че в тоя режим load-a ще пада моментално като спре тока, а като дойде тока ще се включва след около 30 секунди. Така се държи при нас без батерия. Нашето дейче е високоволтово, може и затова да е така защото доколкото знам ползват доста големи капацитети за високата част. Демек ако си хибернирал инвертора и си разредил кондензаторите после отнема страшно много време. При нисковолтовите може да е по-различно, не ме съмнява. Заглеждам и батерии Deye SE-G5.1 Pro-B (51.2V 100Ah 5.12 kWh LiFePO₄) Някой знае ли от къде може да се купят на добра цена?[/quote]
|
| Пон Юни 08, 2026 1:34 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Аз тия дни разглеждах за точно таква батерия че трябва да допълня с още една моята система. Това е най ниската оферта но тая фирма нещо много несериозна ми изглежда. Няма никъде по сайта им локация. https://shop.sm-energy.bg/bg/bateriya-d ... 3-512-kwh/Предишните ги бях взел от тези - https://www.kameasolar.com/product_info ... cts_id=379Но тогава бяха на промоция
|
| Пон Юни 08, 2026 2:26 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Нещо височки ми се виждат цените. Не бяха ли по около 600 евра?
|
| Пон Юни 08, 2026 2:57 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Аз миналата година към края купувах и бяха вече височки
|
| Пон Юни 08, 2026 3:09 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Явно зависи кой кога прИмоция ще направи... Аз сравнявам с китайците, примерно tewaycell и последно нямаше особен смисъл да купуваш директно вместо от нашенски магазин (уж с гаранция и т.н.) Но сега като гледам за инвертор+батерии ще се получи разлика. Лошото е, че нямам преки наблюдения или отзиви и нямам идея колко им са читави инверторите. Тъй де, това е само като ориентир Емо да сравнява оферти ако иска.
|
| Пон Юни 08, 2026 5:18 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Батериите на Deye (дето са в зоната на 5kWh) по принцип са около 600-650 евра. Само че за толкова ги вземаме ние от Green Energy Solutions. Не знам продават ли директно на крайни клиенти и на каква цена ще са. Има и по-евтини батерии които се поддържат от Deye ама за разширяване на вече налични няма как да се мешат.
За Solarman - да нещо такова е. От тези които ние ползваме Sofar я ползват, Deye преди няколко седмици излязоха от нея и вече са с тяхна си. Тя най-вероятно си е базирана на Solarman ама напоследък бая неща гледам са променили.
Аз съм твърдо против купуване на оборудване директно от Китай - тази "уж" гаранция не я виждам как ще се случи. И дори и да има някакъв вариант да ти пратят нов инвертор - кога ще стане? Купува се от голяма фирма която държи наличности или поне от някой прекувач от голяма фирма. Ние до сега като сме имали проблеми директно са ни сменяли инвертори.
|
| Чет Юни 11, 2026 8:07 am |
|
 |
|
Vasseto
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Нед Мар 15, 2015 11:44 am Мнения: 103 Местоположение: Пловдив
|
Купи си от тези Аненджи инвертор и батерия защото са по евтини. Реших че гаранцията ще е при мен. Склада им в Полша. Инвертора е вече над година, а батерията е от ноември. Цената на батерията падна с 500лв след леки преговори. Инверотр.Батерия.И след това ми зададоха въпроса "Виждал ли си му синасуидата на това?"
|
| Чет Юни 11, 2026 11:51 am |
|
|