Отговори на тема  [ 423 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29  Следваща
Домашен ФЕЦ 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Домашен ФЕЦ
Ами ... то се искат няколко минути вместо да се пишат глупости, ама като ги занм тия в института какъв име капацитета .... Fire safety NPFA 1 11.12 UL 1703 , Electrical NFPA 70, structural ASCE 7-16 ... не иска много търсене, после сядат превеждат си го, драскат нещо и са готови ... сигурно и FM са написали нещо смислено по-въпроса... мда още 2 минути сърч DS 1-15 кратко, ясно, работещо ... FM стандартие като цяло са супер практични и правени само с цел превенция, а не като евродсирективите с цел защит ана сименс, бош или някой друг педал ...

Чет Юли 24, 2025 9:06 pm
Профил
Аватар

Миро - не знам дали са ти приемали централата ама ако бяха идвали най-вероятно нямаше да я приемат. Едно от изискванията е инверторите и конструкцията на панелите да са заземени в отделни заземления - демек трябва да се бият колци два пъти. А ти щом нямаш заземление в инсталацията, значи и другото не ти е заземено.

Тони - пожарите стават заради това че куцо и сакато си мисли че може да си инсталира ФЕЦ. Единственото нещо дето се пали са MC4-ките и те се палят когато инвертора е възможно най-евтиния китайски боклук. Моите индианци в момента търсят разтопена мц4-ка на един хотел в Слънчев Бряг - заради кофти кербовка хуавей-я не работи от известно време - само докато усети дъга и изключва - как я усеща не ме питай - нямам ни най малка представа, ама я хваща преди нещо да се е запалило.

Пет Юли 25, 2025 1:14 pm
Профил ICQ

Chekins, въпрос към теб и всеки който може....

Трябва да вържа моята система с хуйвейче към комшията който си взе Deye... Ние и сега сме на една партида, но само аз имах слънчогледи.

Deye-то има backup изход и целта е къщите ни да са вързани към бакъпа и да не ни спира тока. Въпросът е, че в документацията на Deye няма описан такъв вариант. Това което има като вариант е двата инвертора да са паралелно. В тоя случай и двата могат да захранват консуматори, които са вързани към мрежата. Как ще си разпределят работата не пише, но това не е толкова важно. Проблемът е че в тоя случай аз не мога да ползвам бакъпа.

Аз се изкушавам да се вържа към бакъпа, ама ме притеснява че не е документирано и да не опуша нещо. По принцип Deye-то е достатъчно мощно (25kW) и при спиране на тока моят инвертор няма нужда да бачка. Та едната опция която си мисля е да си вържа силовите кабели към бакъпа, а моето електромерче преди дейето. Така като спре тока хувейчето ми ще остава под напрежение (както и къщата) обаче без електромер и ще спре. Знам, че спира, но не знам колко бързо.
Другата опция е да си сложа електромера след бакъпа. Тогава хуйвейчето ми няма да спира, но дейето трябва да го играе grid forming, което както казах го няма описано като възможност и някак си ми изглежда твърде рисковано. По-скоро се чудя дали да не рискувам с първата опция - силовата ми част да е закачена към бакъпа, а пък електромера ми да е на входа към улицата.

Или да не рискувам изобщо?

Пет Яну 23, 2026 11:06 am
Профил

Cekins написа:
Моите индианци в момента търсят разтопена мц4-ка на един хотел в Слънчев Бряг - заради кофти кербовка хуавей-я не работи от известно време - само докато усети дъга и изключва - как я усеща не ме питай - нямам ни най малка представа, ама я хваща преди нещо да се е запалило.

Сложно но успява да хване дъгата, те ама е на руски
https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A3%D1 ... 0%BE%D0%B5
Те и един дет си пробва такива модули, нагласил съм времето.
https://youtu.be/fPIKJh7e9pg?t=1101

Съб Яну 24, 2026 12:11 am
Профил

Интересно защо има значение начинът на включване (вход/изход) . Ако следят спектъра на тока, би трябвало да работи в двете посоки.

Нед Яну 25, 2026 11:37 am
Профил
Аватар

Миро - най-правилния начин е и този дето е свързан с ъпгрейд на хардуера. Твоя инвертор мисля че трябва да може да работи офгрид обаче му трябва "намсикъв" блок беше че му забравих името. То е нещо като АВР ама новия им модел е електронен и (поне с новите инвертори) може буквално веднага да превключи инвертора на офгрид. Старите им бяха релейни и искаха време, новите им дават някви милисекунди време за превключване. Все пак не съм много сигурен твоя инвертор дали може да работи с новите модули. Със старите със сигурност трябва да може но те имаха 3 секунди за превключване.
Следващия момент е синхронизацията на инверторите - 100% е възможно - за Deye протокола би трябвало да е доста дъвкан щото много се ползват. Предполагам че и за хуйвей трябва да има достатъчно инфо. Слага се една малинка и от там на сетне дерзаят програмистите :)
По принцип не би трябвало да стане нищо ако вържеш твоя към оффгрид-а на Deye-то - най-много Deye-то да почне да изключва постоянно ако нещо не го кефи кво има вързано на изхода му. Те и без това са капризни в това отношение.

Пон Яну 26, 2026 3:52 pm
Профил ICQ

Аз вчера не успях да подкарам всичко.. Загубих сума си време с панелите. На моите инсталации аз си ги навързвах още докато ги монтирам и не ми е отнемало нито време, нито съм ги мислил нещо. Но тук не знаехме какъв ще е инвертора и с колко стринга и бяхме ги монтирали без да мисля за връзване. И изобщо не се усетих, че като са нечетен брой ще има проблем кабелите да излязат на едно място. Все пак успях, но се получи много шантаво вързване.
Та както и да е - това е само като съвет ако някой ще си прави инсталация с нечетен брой, да внимава с монтирането. Кабелите винаги стигат ако се вързват съседни панели, независимо по хоризонтал или вертикал. При нечетна бройка се налага вързване и по диагонал. Но единият диагонал е по-дълъг и не става да се ползва.

За Хуйевей има самрт бокс, поддържа се... но е скъп и няма да ми помогне в случая, защото доколкото помня той го играе и електромер едновременно. Няма как да го сложа такъв монофазен бокс преди трифазно Dеye, а електромера ми трябва да е преди, ако искам двете системи да се споделят. Освен ако не пусна експорта на моя, ама тогава наистина отива на писане на софтуер. Твърде сложно!

Cekins написа:
По принцип не би трябвало да стане нищо ако вържеш твоя към оффгрид-а на Deye-то - най-много Deye-то да почне да изключва постоянно ако нещо не го кефи кво има вързано на изхода му. Те и без това са капризни в това отношение.

И аз така мисля, обаче ме е шубе нещо... За начало мисля да не рискувам. Искам да видя първо как ще се държат в паралел. В тоя случай свързването е като на две отделни инсталации и двете вързани в мрежата. Единственото нестандартно е, че токовите трансформатори ще са след точката на свързване. И това е рисково, понеже и двата инвертора ще виждат общата консумация към мрежата... Нормално трябва да е нула, но при някаква промяна и двата ще се пробват да я компенсират. Това може да е проблем, но наблюденията ми върху хуйвей е че имат много дълъг период - до няколко секунди се ослушва, преди да почне да подава ток. И го подава постепенно. С времето май си правят някаква статистика и почва по-бързо да реагира. Но като цяло бавно тръгва, бързо спира. Deye-то не знам как ще се държи, но то по принцип трябва да е много по-бързо. И очакванията ми са то да покрива мрежовата консумация. Но знаеш ли... може да почнат да се конкурират и да се получат осцилации. При всички случаи рискът е значително по-малък, тъй като напрежението в мрежата трудно може да се изкара от норма от който и да е от двата инвертора. Ще видим ;-)

Пон Яну 26, 2026 5:49 pm
Профил
Аватар

За времето за реагиране има настройка. Също и с колко да увеличава на всяка стъпка. Аз ги правя много бързо с много малка стъпка. Те мерят на секунда мисля. Даже оня ден настройвах един map0 - 8 кв. трифазен - и него го направих бързо и с малко. Само че моите индианци като не знаят и не са му подредили фазите - първия ден нямаше много слънце и работеше. На следващия ден като изплю една грешка че мощността не отговаря и беше до там. Че се наложи да му спра небалансираното производство докато му наредят фазите.

Пон Яну 26, 2026 6:20 pm
Профил ICQ

pipilica написа:
Принципно си много прав, ама имам няколко проблема дето не мога да им измисля решение. Двор голям а няма къде да се монтират толкова панели, покрива на къщата е кофти основния дето е двускатен е ЮЗ-СИ тоя дето е на чист Юг е на 3 парчета и е доста стръмен, никви панели не мое да вземе. Трябва да се извадят много пари накуп а ся баш нямам и не на последно място как да убедя жената че е необходимо като и сега й харесва, тя няма проблеми с тока щото винаги има, дали на ЮПС дали на агрегат. Отделно че много ток отива, немам си на идея що е толкова, но и нищо не икономисвам, те извадка от една фактура, ти ми кажи при тоя разход колко панели и батерии трябва да наслагам, лятото e по-малко.

Да не цапам темата с UPS-те ще пиша тук...

Аз постоянно повтарям, че проблемът при ВЕИ е балансът. Няма смисъл да се слагат панели, ако само ще правят сянка. За да се постигне баланс трябват две неща - първо да се осигури или да се управлява консумацията адекватно и второ да се планира добре добива. Обикновено хората си мислят само за второто, демек колко слънчогледа да сложат и колко ще им струват. Но истината е, че слънчогледите се слагат за един ден, а подмяната на електроуредите и управлението на консумацията им отнема години и не по-малко пари.
В случая като гледам тая фактура нещата не са никак добре. Дневната мощност е по-висока от нощната. Това при условие, че има много отопление говори за нещо сбъркано. Нищо да не правиш и нищо да не инсталираш, по естествен път нощно време отоплението харчи повече. Моят съвет е първо да се инвестират едни 100лв за 4-5 електромера на по-мощните консуматори. Аз ползвам 4-5 години едни на Туя няма никакъв проблем. Хем ще може през телефона да включваш/изключваш, да им програмираш графици и т.н., хем ще придобиеш по-реална представа къде и кога ти е основната консумация в къщата.
Втората стъпка е вече да управляваш консумацията където може. Аз примерно си сложих втори бойлер, за да има винаги топла вода. За да ги включвам когато аз искам, а не те когато искат. Зимата ги местя на нощна тарифа, лятото са през деня от панелите. И други консуматори (ако са умни) може да се програмират, примерно климатиците кога през денонощието да работят с 2-3 градуса повече или по-малко. Не можеш цялата консумация да изместиш естествено, но и не е нужно. Достатъчно е да се докара някакъв баланс. Примерно аз зимата слънчогледите ми едва-едва изкарват деня. И това ми е целта, да добутам до нощната тарифа, тогава тръгват и бойлери и коли и всичко, което мога да надуя. Включая и батериите си зареждам до 40%, хем да не стоят празни. Хем хващам сутрешния пик докато изгрее Слънце (ако изгрее - говоря за зимата). И да няма слънце, въпросът е че плащам основно нощна тарифа. Но всичко това може да се почне да се прави още преди да сложиш слънчогледи. Що да плащаш на по-висока цена, ако може на по-ниска? А като сложиш панели просто трябва да го имаш, щото без баланс пак казвам - файда да ти пазят сянка няма.
Иначе по отношение колко слънчогледи трябва да сложиш, моята оценка е по-консервативна от на Cekins. Пак казвам хубаво е да има 1 година измервания предварително, така е малко хвърляне на боб. Но аз мисля, че трудно ще успееш да балансираш повече от 10kw. Няма лошо да сложиш повече, щото апетита идва с яденето и утре я електрички ще си купиш я нещо друго. Но през първите години според мен 10-ка ти е максимумът. По-скоро е добре да го предвидиш като възможност, но да не ги слагаш сега.
За съжаление зимата има 3 мъртви месеца - от декември до февруари. И 100kw да имаш, пак няма да ти стигнат. Проблемът е, че през тия месеци има много дни без грам слънце. Ако има слънце нормално се правят 3 часа, демек от 10kw ще имаш 30kwh енергия за деня. Това при южно изложение, при другите обикновено зимата е малко по-малко, но разликата не е голяма, така че не мисли за изложения толкова. Лятото обаче панелите бачкат по 6-7 часа ефективно, демек ще имаш едни 60-70kwh почти всеки божи ден. Но ще ги имаш само ако имаш консуматори. ако нямаш - ще имаш само сянка и нищо повече. И тъй като лятото при слънчогледите е почти 9 месеца там ти е и основният добив и тогава ти трябва консумация. Не през 3-та месеца когато ти имаш консумация, ама слънчогледите пускат малко.
Целта е общо през годината да направиш поне 1000 часа. демек 10MWh от 10kW панел. Имам две инсталации, вкъщи обикновено правя 800-900 часа просто щото лятото хвърлям много. На село миналата година успях почти 1200 часа, но там захранвам две къщи и няколко електрички и тока изобщо не ни стигаше. Сега инсталирахме още почти 3 пъти по толкова и там ще хвърляме много.

Пон Апр 27, 2026 10:31 am
Профил

Както писах по-горе за баланса се работи в две направления - едното консумацията, другото добива. Демек управление на консуматори и управление на слъчногледи. И обикновено проблемът е, че си мислиш че нещата се управляват по един начин, четейки рекламните брошурки и т.н. А след като почнеш да настройваш.... и се оказва, че това което го пише в рекламите не баш така или ти не си прочел дребния шрифт. За това може да се напише книга, обаче в случая искам да похваля Deye и Huawei за точно обратното - не съм и предполагал, че два инвертора ще се разбират толкова. Напротив, очакванията ми бяха че изобщо няма да се разбират ;-)
Както казах на село аз имам еднофазно хуейче и комшията сега си купи трифазно дейче. На пръв поглед несъвместими отвсякъде. Януари подкарах аз Дейчето и още в началото някои неща почнаха да ме "притесняват". Първо гледам като има консумация по една фаза, онова прехвърля от другите фази. Нали аз очаквах, че дебалансирано означва, че от панелите може да захранва всяка фаза колкото трябва. Но не очаквах да балансира консумацията от мрежата. Даже тръгнах да търся из настройките начин да изключа тоя "фючър", щото енергото нямат отстъпки за балансирана и дебалансиран консумация. А при тоя баланс има загуби. За щастие не намерих начин да го изключа и се оказа по добре така.
Другият "фючър", които първоначално сметнах за бъг беше голямата грешка при нулиране на консумацията. Аз съм свикнал с Хуйвей и там като кажа zero export значи нула. Естествено като ходи консумацията винаги има лека грешка, но бързо я сваля под +/-10W. И не зависи дали има слънце или няма. Докато дейчето ако има слънце и излишна енергия почва да експортира и то експортира едни 500W примерно. Като почнеш да го товариш намаля експорта и в един момент грешката почва от -500 да отива към +500. То не че е фатално, в повечето време е до +/-100W, но ме дразнеше това че видимо не е бъг при меренето, щото мери правилно. Не е и проблем в регулацията, щото регулира, само дето не е баш както очаквах аз.
И третият "фючър" беше на Хуйвечето. Те си имат режим TOU (time of use) който ползвам зимата и в който мога да задавам график кога да зарежда батерията от мрежата, кога да не е зарежда, с колко да я зарежда, до колко да разрежда/зарежда и т.н. Проблемът е, че всичките тия настройки са по време. От толкова до толкова часа. А понякога мен ми се ще да не е обвързано с часа, а примерно с колко е заредена батерията. Но винаги е по часове. А другият режим е maximum self consumption. Това ползвам лятото, но при него няма контрол на батерията. То си решава кога колко и как. Още като избереш режима и всички настройки изчезват и нямаш достъп. И то логически изглежда нормално да е така. Обаче тъй като станаха два инвертора в една система и понякога дайчето има излишна енергия и мога да зареждам батерията на хуйвечето, за да не се хвърля. И първоначално ръчно през телефона пускам аз, става ама то не може да седиш на телефона постоянно. Викам си дай ще го вкарам в домашния асистент, който досега ползвах само за наблюдение и статистика. Не ми се беше налагало да управлявам инвертора. Почвам да вадя контроли за управление на параметри и кво да видя - мога да си сменям всички параметри без значение в какъв режим съм. И мога да си разреша зареждане на батерията от мрежата, въпреки че съм в другия режим. И то работи. Защо през сайта и техните приложения са скопили така функционалността нямам идея. Та първоначално през настройките пусках, но после забелязах че мога да огранича тока до нула и то пак работи... и работи когато дейчето го прави отрицателен когато има излишна енергия.
Тъй като все още не сме монтирали батерия на Дейчето, сутрин като изгрее слънцето и то почне да прави лек експорт, хувейчето вижда че токът е отрицателен, значи може дърпа и да си зарежда от мрежата. Дейчето вижда че има консумация по едната фаза, но я компенсира докато може. Така излишната енергия от дейчето отива при хуйвечето.
И обратно, когато натоварим дейчето - примерно с едни 10kW да зареждаме някоя кола и ако няма достатъчно слънце, онова тръгва да дърпа от мрежата. Хуйвечето обаче вижда едната фаза и вижда че има консумация по нея и почва да се мъчи да я нулира. Дейчето от своя страна пък не позволява дебалансирана консумация от мрежата и почва да прехвърля от тая фаза към другите две. И така на практика моето еднофазно хувейче захранва трифазен консуматор без да излизаме към енергото ;-)
И доколкото дейчето има склонност към експорт, то с приоритет захранва всички консуматори ако може. А хувечето през повечето не само е без товар, но вижда и експорт и се опитва и него да натъпче в батерията. Резултатът е просто перфектен. Без връзка между инверторите, демек без 485, без нищо си се разбират и се оправят. Единственият проблем който съм забелязал, е когато консумацията е близко до добива на всички слънчогледи, почват да се карат кой инвертор да дава повече. Не че има някакво значение кой ще работи повече или по-малко. Но е малко на случаен принцип, кой ще измери първи и компенсира, щото де-факто електромерите и на двата са паралелно и към мрежата. И при скок в консумацията и двата виждат скока и двата тръгват да вдигат, докато се нулира консумацията. Но кой какъв принос има в това е въпрос на късмет.

Пон Апр 27, 2026 12:03 pm
Профил
Аватар

Аз не казвам да има повече соларка като цяло а само повече панели. Понеже панелите вече не са кой знае колко скъпи и с повече панели може да се компенсира кофти изложение. Единствено трябва да се внимава много как се правят отделните стрингове за да няма стринг дето половината да е на слънце а другата половина на сянка. Също и ако се слагат стрингове в паралел ако ако се вземат малки инвертори. Той както иска 10 + 5 (то 10 Deye няма) ама ще сложи един 5 и един 8. Да ама 5-цата е с 2 MPPT-та а осмицата с 3 или 4 (не поня точно) и реално на 5-цата ще му е голям филм как да разпредели стринговете.

Пет Май 01, 2026 1:59 pm
Профил ICQ
Аватар

То като е трифазно, според мен е по-добре с трифазна 20-ка. Само че с 20-ката не съм сигурен дали ще може с друга марка батерия щото тя е вече с външен BMS с 4 до 12 батерийни модула по 5kWh и модулите не са като тия за малките инвертори. При тях се закачат вече последователно а не паралелно. 20-ката ще се оправи с небалансирания товар.

Пет Май 01, 2026 3:33 pm
Профил ICQ

Cekins написа:
Аз не казвам да има повече соларка като цяло а само повече панели.

хе-хе, и аз така бих го посъветвал, ама ако правеше централа с връзка към енергото ;-)

За домашна система както обичам да повтарям номерът е баланс, баланс и пак баланс.
Това значи задължително батерии. Значи ако примерно сложи 10kWp панели, инверторът ако е еднофазен трябва да е 16-ка. Казвам щото Дейе най-големите им еднофазни мисля бяха 16kw. С три тракера и са нисковолтови, демек нисковолтови батерии и къси стрингове. Може да се видят и други производители, но и при Хуйевей мисля еднофазните са максимум 8kw ли бяха, не помня.
Та защо инверторът трябва да е 16+ при 10 панели. Ми защото ако си направил баланса като хората, то тия 10 панели лятото ще правят 8 примерно и ти си включил всичко което може да се включи, даже батериите си заредил до обяд и не хвърляш и всичко е 6. Жената обаче решава да те изненада с нещо печено на фурна, естествено пуска и котлона за гарнитурата и що не е и пералнята. И какво се оказва, че ти си натоварил панелите до дупка, но се появяват едни 5-6kw консумация, която ако си с <10 инвертор ще излезе на улицата. Язък ти за баланса ;-)
Та затова мощността на инвертора трябва да покрива панели ПЛЮС батериите. Та 16-ка в случая е минимумът. Но ако е трифазна система бих препоръчал 25-ца, защото освен гореспоменатия проблем консумацията най-вероятно няма да е балансирана. По закона на Мърфи непредвидената консумация винаги е по една фаза, за да ти е гадно ;-)
Иначе трифазните Дейета май са все високоволтови... И като стрингове минималното напрежение е по-високо, съответно на тая мощност са само 2 стринга. И батериите трябва да са високоволтови или с допълнителен BMS както казваш и да си ги сглобява.

Пет Май 01, 2026 5:36 pm
Профил
Аватар

Значи прясна информация, макар и малко вътрешна : доставна цена без ДДС (това е реално дистрибуторска цена ама няма значение) :

Инвертор Deye 30kW трифазен хибрид : 2290 евро
Фрейм рак за до 12 батерии : 250 евро
Батерия Deye 5.12kWh : 660 евро
BMS Deye за до 16 батерийни модула : 590 евро.

На този BMS има минимум по спомен нещо като 5-6-7 батерии.

Панелите въобще не ги броя вече за нещо.

Малкия шеф се кани да смени Huawey-а (3 фазен 30kW) с една такава схема. И вероятно ще го направи.

Както искате ги смятайте, каквито и надценки да има и ДДС.

Нед Май 31, 2026 12:59 pm
Профил ICQ

Е твоят шеф явно му трябват батерии, че през деня тока няма цена...
Ако не продаваш тока, обаче 30 kW са безумно много. Едно нисковолтово инверторче, хем ще е по-евтино, хем и няма да има нужда от BMS.
То между другото Дее май имат и високоволтови батерии на прилични цени. Не знам точно колко струват, но мисля че е по-добре да си вземеш готова вместо да сглобяваш ракове, BMS и т.н.

Пон Юни 01, 2026 10:59 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 423 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29  Следваща