|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Апр 19, 2026 5:52 pm
| Автор |
Съобщение |
|
velio
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Ремонт на битова техника
Ъмм, така мислиш щото не следиш модерните тенденции. Епъл са водещи в бранша - оторизират сервизи, след което им се ЗАБРАНЯВА с договор да ремонтират платки - само сменят с нови. Документация може и да имат, но няма за какво да я използват - нямат право да ремонтират, по договор. Нова платка се изпраща на сервиза, само след като производителя е получил старата. Т.е. - едно забавяне от поне две седмици... Сервизите нямат право да държат наличности на склад и т.н. и т.н. Ето това е бъдещето на официалните сервизи. Първоначално бяха само Епъл, после почнаха да ги следват и други. А вие продължавайте да изхвърляте разделно...
|
| Пон Юни 10, 2024 7:22 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9082 Местоположение: Разград
|
Ама и аз вчера я свърших една... Един колега изтървал един винтоверт девалт от 20-тина метра. Уж само корпуса се бил счупил - изглеждал здрав ама като го напънали и се усукал като лиана. Купиха корпус сглобиха го и ... не работи. И аз от спортна злоба реших да видя що. За късмет го намерих - един транзистор станал цял проводник. В този случай сметката излиза щото за два часа го диагностицирах, че даже и вързах някакъв друг да видя ще работи ли. Управлението се продавало заедно с мотора и било 180 лв. Ама и вчера по някаква щастлива случайност нямах никаква работа следобед и имах време да се занимавам с него.
|
| Вто Юни 11, 2024 7:41 am |
|
 |
|
radolin
|
Oпитвам да ремонтирам пералня АЕГ, дава грешка за проблем с инвертора. Достигнах до там, че един диод, предполагам ценеров, е станал цял проводник. Означението е PJ01 OM и под него 746B, но нещо не мога да го намеря като спецификация. Ще се радвам на някакви насоки. Също върху платката има една пластмаса за крепеж, но краката на чипа с IGBT-тата минават през тая пластмаса и за да я махмеш трябва да разпош 100 крака. Имате ли идея защо биха го направили така, освен да направят живота на сервиза по-труден? Има си приличен луфт и се мърда пластмасата, не е за механично да го фиксира нещо. Аз и изрязах със секачките, пък ако стане въобще нещо от ремонта на платката ще го видя.
|
| Чет Фев 19, 2026 12:17 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9082 Местоположение: Разград
|
Сервиза няма проблем - това цялото се сменя ако го има като резервна част. Ако го няма - пералнята на боклука. Аз оня ден купувах нова съдомиялна щото старата давала някаква грешка - въобще не ми се занимава да търся що дава грешка. В магазина и нова. Старата на село и някой ден като нямам какво да правя ще и търся болката - и то само от спортна злоба. Само дето тоя някой ден дето няма да имам какво да правя няма да е скоро. За PJ01 нищо не излиза, за 746B излиза някакъв ценер 18V/1W ама честно казано малко ме съмнява да е ценер. Трябва да се види горе долу какво се случва около него и по може да се прецени.
|
| Чет Фев 19, 2026 1:23 pm |
|
 |
|
radolin
|
Мерси! Точно такъв ще се окаже, ценер на 18V. Намерих този сайт: https://smd.yooneed.one/ където се потвърждава информацията. Не съм го разпоил още, а той е окъсил, та после ще потвърдя как е свързан точно. Но съм почти сигурен, че е ценер, защото означението на платката е DZ, a и 18V има смисъл, защото тази платка се захранва с 16V от една друга над нея. Препдолагам това е сложено на входа на захранването, да предпазва от пренапрежения. Нямаше такъв в Комет, та поръчах от Фарнел, другата седмица ще видим дали ще проработи или ще се окаже, че има и още нещо. Но се надявам да е това, защото предполагам при тази ситуация идващото 16V захранване е изпадало в защита по ток и тази платка, на която е и контролера въобще не може да сработи. Резервна платка има, ама струва 180EUR, съответно по твоята схема хората са си купили нова пералня, а тази щеше да отиде на боклука. А тя е точно на 5 г. и с изтекла гаранция.Та ми я дадоха да я видя преди да се превърне в отпадък. Аз първо открих, че има един нагорял и прекъснат проводник на една от трите фази на мотора, което отговаря на симптомите, че ту е работила, ту не, докато в един момент е спряла съвсем. Предполагам това прекъсване е и причината да се повреди платката с инвертора. Общо взето също за спорта и от интерес евентуално да науча нещо се занимавам, та и затова ми е любопитна схемата с пластмасовият елемент и минаващо през него крака на интергралната схема с IGBT-тата. Предполагам е по-неудобно и кофти за запояване така, та сигурно има някаква механична причина да са го направили така, но не мога да я измисля.
|
| Чет Фев 19, 2026 5:58 pm |
|
 |
|
al_at
Регистриран на: Пет Апр 13, 2018 4:00 pm Мнения: 1601 Местоположение: София
|
Ако смея плахо да попитам страничен въпрос - защо тази тема се оказа в раздел "Администрация"? Не си ли беше по-добре в "Общи приказки"?
|
| Чет Фев 19, 2026 6:28 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8337 Местоположение: София
|
|
| Нед Фев 22, 2026 1:21 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30430 Местоположение: София
|
Мнее
|
| Нед Фев 22, 2026 2:27 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8337 Местоположение: София
|
Мистика. 
|
| Нед Фев 22, 2026 1:03 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30430 Местоположение: София
|
А тя пък сега се оказа в коша, и с това нямам общо ....
|
| Нед Фев 22, 2026 3:29 pm |
|
|