|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Фев 10, 2026 11:38 am
| Автор |
Съобщение |
|
nik
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Така не се прави!
относно скорости и договори - не съм чел още договор за оптика, но за моя интернет по кабел нещата стоят по следния начин: реклама - up to 75mbit (ключовата дума е up to) договор - аз в момента съм близо, но ако живея далеч от тяхната улична кутия, правят някакви тестове и казват - можем да ти осигурим да речем Up to 50mbit, и ако системно е под 20mbit имаш право да си прекратиш договора (срещу съответните нерви и разправии) реалност - който е близо до уличната кутия има относително добър интернет. но пак има проблеми тъй като се доставя по неусукана двойка (стар телефонен кабел) апаратурата е настроена за 80up 20down по тези 2 жички. VDSL. и всеки метър отгоре бута скоростта. при мен обаче скоротта се бута от шум по линията, но реално 99% от времето си имам обещаната скорост
а за 1гбит опика - докато съм бил на гости на приятел с такъв интрнет сме си правили разни тестове, връзката е наистина 1гбит, но реално няма кой да осигури такъв трафик. пускам 1 даунлоуд, дърпа със 100мбит и толкоз, но ако пусна втори даунлоуд от някъде другаде и той си търпа с някаква скорост без да намаля първия. та за 1 обикновен потребител почти няма разлика от моя по телефонната жица, оптиката цъка страниците малко по-бързо, но не е нещо кой знае какво. разликата с оптиката е когато са много маймунки наведнъж. моя веднага се задръства ако пусна торенти, а на оптиката почти не влияе на останалите потребители.
другото интересно е кой всъщност е доставчика, щото има няколко мрежи и много доставчици които препродават, например Plusnet използва мрежата на BTopenreach. което ще рече, че ако си бил до сега към BT и си недоволен от услугата, напълно безпредметно е да минеш на Plusnet
|
| Нед Окт 05, 2025 7:29 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
Ами не е точно така, аз го написах в началото - провайдърите продават повече отколкото могат да осигурят с надеждата ако на някого му потрябва скорост да вземат от друг който не ползва. Много зависи кой как ти врътва кранчето, демек как ти огрничава скоростта, Водафон се оляха, при БТ нещата бяха по-добре, а в договора на Плюснет има клауза за минимална гарантирана скорост, т.е. там нещата ще са много лесни ако се издънят. Спорът с Водафон го спечелих и се откачам без неустойки. Преди време водих подобни битки с TalkTalk и Sky, при Sky дори стигнах до омбудсман, но винаги съм се откачал без да плащам неустойки. С водафон дори съм на далавера, защото получих гифткард за 110 паунда, които похарчих в Асда, Към Водафон съм от Юли, т.е. 4 месеца, таксата ми е 35 паунда на месец, т.е. излиза че почти съм ползвал интернет без пари. Към Плюснет също ще имам гифткард, така че е в техен интерес да не се правят на тарикати, поне не в началото. пп ако имаш 5G покритие не се колебай ами вземай GSM рутер на тройката, сега дори имат оферта за 18 паунда на месец. Осигуряват над 75 мегабита и в ненатоварени дни стигат то 150. Помня ги дните със старите телефонни линии, това си е кошмар да се занимаваш с тия изгнили жици и суичбоксове.
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Нед Окт 05, 2025 10:54 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
Хахаха, сега я прочетох тая простотия, как не те досрамя да ме цитираш цели два пъти за едно и също нещо. Всъщност ако си суеверен трябва да ме цитираш още веднъш, да станат 3 пъти за щастие, иначе ще те преследват 8 години лош късмет. Що не си гледаш живота и не се занимаваш с нещо по-смислено за теб, да речем участието ти в предстоящите прайдове?
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Нед Окт 05, 2025 11:54 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 1:21 am Мнения: 12436 Местоположение: София
|
Много ти благодаря че ме информира за графика на прайдовете. Не следя кога се провеждат и не знаех, че предстоят. Ти явно ги следиш, запознат си, и затова имам още една молба. Когато ги посетиш и те ощастливят, моля недей да информиращ общността във форума. Съвсем обобщено може да се каже, че тук ни е през поялниците за гейщините които те вълнуват. Гигабитова неукост (нов термин)... 
|
| Пон Окт 06, 2025 8:57 am |
|
 |
|
Bai Ui
|
|
| Пон Окт 06, 2025 10:00 am |
|
 |
|
itso.t
|
Гигабитова нукост, така и не уточни защо според супер-квалифицираната ти глава, по кабел категория 6 не може да мине гигабитов етернет? И това при условие, че в останалата част на света гигабитов етернет работи безгрижно с кабел категория 5, а по кабел категория 6 минават 10 гигабита? Мярнах и нещо което си изтрил междувременно. Хубаво, разбрал си какви тъпни пишеш... Та по повод непрекъснатите ти претенции какво си бил правил и колко квалифициран си бил... Ти си единствения във форума който се пъчи какво бил правил. И това без някой да се е интересувал. Проблемът е, че като гледам каква неинформираност и липса на знания демонстрираш на моменти, имам сериозни съмнения дали си правил каквото и да било или само се пъчиш на мегданя на форума. Затова по-добре свий перките. Вече се изложи достатъчно. Няма нужда да правиш нищо повече. Кажи сега за кабелите и гигабита? 
|
| Пон Окт 06, 2025 10:37 am |
|
 |
|
Bai Ui
|
Последна промяна Bai Ui на Пон Окт 06, 2025 2:09 pm, променена общо 1 път
|
| Пон Окт 06, 2025 12:38 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Пъченето на мегданя на форума предизвиква само ехидно подхилкване. Може би трябва да предизвиква и съжаление, но в твоя случай е ненужно. Нуждаеш ли се от медицинска помощ? 
|
| Пон Окт 06, 2025 1:53 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
|
| Пон Окт 06, 2025 2:12 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 8:21 pm Мнения: 30224 Местоположение: София
|
Значи ако някой не е доволен от нечие мнение и иска да го репортва добре, но в тоя случай е добре да се въздържа от последващи коментари и ескалиране на ситуацията. Ако пък някой е в настроение да се драчи лошо няма, но в таквиа случаи не репортвайте мненията на другия участник. Конкретно за Бай-Уй говоря в случая но не е само за него а за всички желаещи да си мерят ... поялниците, скоповете или каквото там си мерят ... в такива случаи не мисля да се меся, то аз по принцип не искам хич да се меся, не сме малки деца.
|
| Пон Окт 06, 2025 6:20 pm |
|
|