Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
INTEL Video card + AV1 video compresion 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение INTEL Video card + AV1 video compresion
Да споделя малко инфо и опит от едно мое хоби .
Мисля че споменах че събирам филми и въобще видео по критерий –харесва ми ,записвам си го.
Предполагам повечето от вас знаят че ИНТЕЛ се опитват да излезнат на пазара на видео карти , съответно попрочетох тук-там и наррая си закупих 1 интелска карта AC380 като производитля и е Ашрок.

https://www.asrock.com/Graphics-Card/In ... 06GB%20OC/

драивера дето доиде с картата явно беше стар ,та даже и някъв фирмваре се ъпдеитва....
по мое мнение все още има някви багни щото тва закачено на 65 Инча ОЛЕД ТВ в дневната при определени обстоятелства премигва екрана,н а нормален монитор всичко си е ОК .

Аз игри не играя и нямам идея как се държи тва нещо за игра, но съм приятно изненадан че за това дето м трябва –компресия на видео в AV1 формат – това го прави супер.
Ползвам Ръчна Спирачка софта и като си поиграх да направя профил, поне за мен резулттите са повече от ок.

Експеримент – рипвам 1 Блу Рей –то е в МПЕГ4 и да речем е 40 ГБ , тва го мачка на3-4-5-6 Мбита и картинката на гореупоментотия ТВ е супер.
Правя и смачкване на някои видеота за да си ги пускам на телефона- слагам 950кб битреит на видеото и стерео аудио и резултата в впечатляващ-картинката дори на голямото тв не е пълна боза както да речем ако е смачкано в МПЕГ4.

Като надостатък –интелската карта рапортува че консумирала уж 20 вата .... май лъжат щото радиатора е довоно горещ, за щелта набутах оборотите на вентилтора да са 1800 и вече не е токова жега.
Другото позитивно –Ашрокаджите са сложили добър вентилатор-не бучи въобще.
Един мой човек също има подобно хоби кат моито но тои взе пак 380 на същия прозводител но ЛОВ Профила модела-там са 2 вентилатора и казват че са намалили малко клока –пак си грее по същия начин и пак вентилаторите са ОК – няма шум.

Пет Ное 08, 2024 8:11 am
Профил

Мнение Re: INTEL Video card + AV1 video compresion
Те като казват консумацията най вероятно имат в предвид консумацията на чиповете но не и тази на вентилаторите ;)

А защо AV1 а не x265 или ако е излезнал вече и x266?

Пет Ное 08, 2024 7:31 pm
Профил

palavrov написа:
Те като казват консумацията най вероятно имат в предвид консумацията на чиповете но не и тази на вентилаторите ;)

А защо AV1 а не x265 или ако е излезнал вече и x266?

Казват че засега AV1 е наи добро....съотношение -големина на фаила с качество.
Погледни сравнението на х265 с AV1 навсякъде пише че AV1 е по добре , в смисъл че компресира повече а качеството е по добро .
Имам и ПЦ със НВИДИА 1650 ,там също картата поддържа HEVC

High Efficiency Video Coding (HEVC), also known as H.265 or MPEG-H Part 2, is a video compression standard that improves on the previous standard, H.264/AVC

смачква го горе долу за същото време ,като фаила е по голям при еднакви зададени параметри - правих си екперименти.
Аз съм фен на Нвидиа и отидох да видя коя от НВИДИСКИТЕ карти поддържат AV1 ... е естествено че има но цената е солена ...започват от 500 доларес и нагоре, сравнено с 100 долара ... види ми се скъпо.

Относно консумацията - не съм го мерил ,тва дето го пиша е основано на тяхни показания- кат се натисне АЛТ +О и показва разни работи -покзва температура на чипа около 55 целзия а на паметта с 1-2 градуса нагоре.
Мисля че на всички е ясно че нещо като грее КПД то е гадно, тва е енергия дето отива да топли филакнишията....
не знам в тия показание дали влиза тока на вентилатора... но пише 17 Вата а то грее като котлон

Относно 266 - не знам кои хардуер го поддържа , никъде не намерих ... може и да има но ако е цифра ...аз съм пас.

Съб Ное 09, 2024 8:14 am
Профил
Аватар

В момента AV1 е най-доброто предложение - добра компресия, прилично качество, вече е на няколко години и куп чипове имат хардуерно ускорение при декомпресия и компресия.

Съб Ное 09, 2024 11:39 am
Профил
Аватар

HSB написа:
по мое мнение все още има някви багни щото тва закачено на 65 Инча ОЛЕД ТВ в дневната при определени обстоятелства премигва екрана,н а нормален монитор всичко си е ОК

Хахаха, същата работа, тия интели са ебаси боклуците. В началото на годината взех едно мини PC на Dell с идеята да заменя кутийката на ксяоми, къде свири филми. Същата работа с това премигване (4К), и нищо не можах да направя. И отново, на нормален монитор (QHD) си е ОК. В крайна сметка го дадох на чавето и си оставих ксяомито. Тоя мазен плейбек на китаеца нищо не може да го бие, тва е истината.

Чет Дек 05, 2024 11:21 pm
Профил

И аз го имам това премигване като закача втори монитор към служебния лаптоп - Дел през HDMI, в началото си мислех че е проблем на кабела и на връзката между лаптопа и монитора, сега разбирам че е проблем на видео контролера.

Пет Дек 06, 2024 10:38 am
Профил

Малко ъпдеит -може и да е полезно.

Интелците имат нов драивер за А380 чипа , освен драивера има и някъкъв firmware ъпдеит в пакета и поне при мене упоменатия ефект с премигването са орави.

Сря Юни 04, 2025 2:32 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 7 мнения ]