INTEL Video card + AV1 video compresion
Да споделя малко инфо и опит от едно мое хоби .
Мисля че споменах че събирам филми и въобще видео по критерий –харесва ми ,записвам си го.
Предполагам повечето от вас знаят че ИНТЕЛ се опитват да излезнат на пазара на видео карти , съответно попрочетох тук-там и наррая си закупих 1 интелска карта AC380 като производитля и е Ашрок.
https://www.asrock.com/Graphics-Card/In ... 06GB%20OC/драивера дето доиде с картата явно беше стар ,та даже и някъв фирмваре се ъпдеитва....
по мое мнение все още има някви багни щото тва закачено на 65 Инча ОЛЕД ТВ в дневната при определени обстоятелства премигва екрана,н а нормален монитор всичко си е ОК .
Аз игри не играя и нямам идея как се държи тва нещо за игра, но съм приятно изненадан че за това дето м трябва –компресия на видео в AV1 формат – това го прави супер.
Ползвам Ръчна Спирачка софта и като си поиграх да направя профил, поне за мен резулттите са повече от ок.
Експеримент – рипвам 1 Блу Рей –то е в МПЕГ4 и да речем е 40 ГБ , тва го мачка на3-4-5-6 Мбита и картинката на гореупоментотия ТВ е супер.
Правя и смачкване на някои видеота за да си ги пускам на телефона- слагам 950кб битреит на видеото и стерео аудио и резултата в впечатляващ-картинката дори на голямото тв не е пълна боза както да речем ако е смачкано в МПЕГ4.
Като надостатък –интелската карта рапортува че консумирала уж 20 вата .... май лъжат щото радиатора е довоно горещ, за щелта набутах оборотите на вентилтора да са 1800 и вече не е токова жега.
Другото позитивно –Ашрокаджите са сложили добър вентилатор-не бучи въобще.
Един мой човек също има подобно хоби кат моито но тои взе пак 380 на същия прозводител но ЛОВ Профила модела-там са 2 вентилатора и казват че са намалили малко клока –пак си грее по същия начин и пак вентилаторите са ОК – няма шум.