|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Сря Май 20, 2026 10:14 am
Switch to OrCAD X and Save
| Автор |
Съобщение |
|
MYXATA
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4871 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
 Re: Switch to OrCAD X and Save
Бате Груби, аз по малко работвам на cadence., вече по-лабаво само правя пцб ревю, и консултирам колеги за това онова, ако имаш конкретни въпроси мога да питам нарочните леоут инженери, което им е работа това.
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Вто Юли 08, 2025 5:17 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 11988 Местоположение: Гьотеборг
|
Ами добре, и аз уж се водя "стар"... ще говорим някой ден. Ако видиш някакви нови курсове, пиши.
|
| Вто Юли 08, 2025 9:41 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Някой ползва ли лицензиран Кедънс със Спайс вътре? Дори не знам как изглежда новият, но се надявам да прилича на Pspice for TI и Orcad Pspice, дето се водеше до версия 16.6 някъде. Трябват ми, и то отдавна, копия на всичките spice библиотеки, които се добавят към програмата по време на инсталацията - lib & olb. Тексаската безплатна версия е силно орязана и няма голяма част от тях. А тези, които има, са също орязани. Търся копия от лицензиран продукт, не пиратски инсталиран (сигурно по някой стар лап топ имам и такъв кракнат от преди 10-15 години, но оттам не искам да копирам файловете). Не ги намирам в нета за теглене, говоря за сигурен източник. Намирам ги в някакви не особено приветливи сайтове, от които няма да тегля. Искам да ползвам тези библиотеки, особено магнетиците, за работа и на служебен компютър. Махнаха ни Cadence преди короната, защото никой не го ползвал вече, и не се сетих да си ги изтегля тези библиотеки, а вече не намирам никъде и инсталационните файлове, защото и тях са затрили. Благодаря предварително.
|
| Съб Авг 16, 2025 2:02 pm |
|
 |
|
syscop
|
В пробната версия няма ли ги?
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Съб Авг 16, 2025 5:31 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30514 Местоположение: София
|
Имаше линк някъде с доста компоненти, линка го имаше в едно от трейнинг видеата на TI за PSPICE, теглил съм от там, не мога сега да се сетя кой го поддържа но е официално и е безопасно. Мога да поровя малко по късно, още съм леко изнервен от собствената си простотия с тоя външен диск ...
|
| Съб Авг 16, 2025 6:20 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Има ги, най-вероятно. Ама чакам вече трети ден да ме одобрят след регистрацията. И нищо. Затова и питах, дали някой не го ползва на работа, лицензиран. Нямам официален инсталационен файл, инак нямах проблеми. Не ми трябва да го ползвам, да конфигурирам сървъра и прочие. Само ми трябваше да си копна *.*olb файловете след инсталацията и пак да го махна.
|
| Нед Авг 17, 2025 12:46 am |
|
 |
|
d_jelev
|
Всяка сламка ми е от полза. И аз ще поровя там, дано намеря нещо. Благодаря на отзовалите се!
|
| Нед Авг 17, 2025 12:48 am |
|
 |
|
ToHu
|
мда, сетих се pspice.com, вече изцяло каданс : https://www.cadence.com/en_US/home/tool ... odels.htmlдано ти е полезно.
|
| Нед Авг 17, 2025 1:13 am |
|
 |
|
d_jelev
|
Това го знам от години, но не ми е ясно как да изтегля модел. Освен категоризация, нещо като лексикон кои модели (име и кратко описание) са включени в инсталацията на Спайса, друго не ми се чини да предлага тази страница. Ти успяваш ли да теглиш нещо оттам, при мен един хайпърлинк няма, само списък с моделите. Освен това те не са и обединени в една библиотека, което пак прави този вариант "no go". Да ги тегля един по един, дори и да открия как, няма да помогне, ама никак.
|
| Нед Авг 17, 2025 1:45 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами теглил съм от pspice със сигурност, но преди си бяха отделно от домейна на каденс, сга наистина линкове не виждм.
|
| Нед Авг 17, 2025 6:58 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 11988 Местоположение: Гьотеборг
|
|
| Нед Авг 17, 2025 1:38 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Тези линкове доколкото виждам са за Вюрт и Койлкрафт - външни библиотеки. Там конфликт няма - теглиш, инсталираш, ползваш. Хубавото е, че са направени на olb и само ги копирам нейде, линквам lib файловете им към моя симулационен проект и добавям библиотеките им в Place Part/Libraries панела на кепчъра. То това си е и много добре графично обяснено в първи линк. Търся обаче папките, които по дефолт се инсталират в Кедънс, а те са три: • library (lib, plb файлове и съответните папки към тях, които съдържат схематичните символи) • oldlibs (самите olb библиотеки, които интегрират спайс моделите и са вързани към lib и графичните символи) • Pspice (най-старите olb библиотеки). "PSpice for Ti" има само няколко основни библиотеки, предимно source и analog, но дори те са силно орязани. Проблем е дори да си сложа някой съществуващ схематичен символ на IGBT или диоди и транзистори с по-различна конфигурация на краката, защото дефолт библиотеките са само с някакви бейсик символи - един NPN, един PNP, един MOS. Давам го само за пример, не ми е блокада, но трябва да си рисувам мои символи, а този дървен безплатен PSpice не е същият като лиготийките в истинската версия. Отделно, че няма model editor, но дори не е възможно да се направи с него olb библиотека с повече от един компонент. Плюсът е, че спайс енджина е същият като на истинският Кедънс, но можеш само до четири сигнала да следиш, ако импортнеш външен модел, което на практика е 100% от моите симулации. Говоря дори за спайс модел от сайта на Тексас - пак го приема като външен модел, ако не е избран от дефолт библиотеките, които се инсталират при инсталация на Pspice for TI (те се и ъпдейтват, но не всички модели от сайта им са в тези библиотеки).Как да е - ако имах тези външни, оригинални файлове/библиотеки (вече направени), щеше да ми е много по-лесно. А и както казах - феритната им библиотека magnetics.olb е супер - поддържа много нови и стари ферити, както и различни форми, имаше стотици модели в един olb. Симулирал съм доста комплексни трансформатори с нея и резултатите бяха наистина като при реалните тестове. Ако ползвам само стандартния куплинг K_linear (защото друг модел няма в analog library) с моя си междина и други настройки да имитират реален трансформатор, резултатите не са съвсем като с моделите за истинския феромагнитен материал и форма.
П.П. Груби, сега ти видях съобщението. Благодаря за помощта, дори и нищо да не стане, важен е жеста. Утре ще гърбя някакви стари лабораторни лаптопи, барем има нещо останало в тях.
|
| Нед Авг 17, 2025 3:08 pm |
|
 |
|
Grubi
|
|
| Пон Авг 18, 2025 3:24 pm |
|
 |
|
Grubi
|
В самия лицензиран Pispice днес нищо не намерих от споменатите файлове. Може и да съм търсил на грешното място.
|
| Пон Авг 18, 2025 10:44 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Браво, първи линк! Ама това за "безвирусни файлове ли се водят"?
|
| Пон Авг 18, 2025 10:44 pm |
|
|