|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Сря Май 20, 2026 10:25 am
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30514 Местоположение: София
|
 Re: Photometry
Ами с Агисофт, да ти кажа от сканове които са ми пращали уж професионални, е почти същото, в смисъл това което мен най-много ме мъчи и там го имаше но само в определени части. Явно тоя скан след това трябва да се дообработва. Проблем е долният ръб, аз затова днес ще сканиран завъртяни на 180 градуса да видя дали ще излезе. Лошото е че днес е облачно ...иначе тук покрива е с прозрачни стъкла лятна, и е на 12 м от мен, и през деня е перфектноти осветление. Аз снимам с телефона, качвам на компа и там обработвам. Пробвах поликам но резултата е по зле от това и с маса и без. Трябва да видя на колегата телефона има ли лидар ...то да бях поръчал един 3d скенер, досега щеше да е дошъл. Намерих тук някакви ама много сложно като с всяка услуга в Мексико, нямам нерви за тях 
|
| Пет Юни 21, 2024 6:10 pm |
|
 |
|
HCL
|
С Polycam снимаш яко по всички оси, после маскираш и експортваш само обекта в OBJ. Този го отваряш в Blender и изчистваш меша преди да принтираш. Предполагам същото можеш да направиш и Агисофт.
Ще пробвам едни очила утре и ще ги кача. Но съм сигурен че ще се получи. Каква е крайната цел всъщност, ако ще едитираш в друга 3д програма, няма нужда от блендер, всяка ще свърши работа, някой имат и готови плъгини за обработка преди принт, но при теб самият меш изглежда не както трябва? Ако приложението не ползва лидара да подпомага може да се наложи да увеличиш контраста между цвета на очилата и средата евентуално
|
| Пет Юни 21, 2024 6:36 pm |
|
 |
|
HCL
|
Извинявай, имахме гости и се замотаха нещата. Поради някаква незнайна причина не можах да го накарам да обработи очилата, което е интересно. Произволна фигурка обаче успява при това с прилично качество. Това е без обработка, директно от приложението
|
| Чет Юни 27, 2024 12:44 am |
|
 |
|
ToHu
|
лидара явно помага много, целта беше да имам точен модел на рамката, по-точно на дръжките защото проектирам камера която се закача към нея. В крайна сметка решихме че ще правим изцяло къстъм дръжки които да заменят оригиналните и голяма част от задачата се обезсмисли, но беше трупане на опит. От една страна очевидно с камера на телефон не мога да очаквам кой знае какви резултати ако няма лидар, от друга видях кой софт какво може да прави. Предполагам че ако снимах с истинска камера щеше да е малко по-различно, но пак без лидар сигур о ще е мъка с оглед детайлите които искам да хвана. Ще си поръчам някакъв скенер, утепах сума и време което не ми е безплатно ... избягвам да правя такъв тип ревърс, използвал съм cmm но резултата там няма много общо с това от сканирането, там се генерират повърхности с точност микрони.
|
| Чет Юни 27, 2024 6:58 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4561 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Айпад Про и Айфон Про имат лидар камера която е достъпна за аппчета се ползва от разни аппки за 3д сканиране на модели. Подозирам, че ти не си дал една торба пари за айфон ама ако си взел на детето или жената (или пък айпад про) може да пробваш и с него.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Чет Юни 27, 2024 2:48 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4561 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Проблема на айфонската е, че няма механично огледало което да върти лазера а е със фиксирани лъчи в решетка и колкото повече отдалечаваш обекта разстоянието между точките става по голямо т.е. пада прецизността. Отделно, че май няма читав апп който да дава приличен резултат дори като сканираш равни повърхности. Бях си играл да сканирам стаите в къщи за да ми направи план на етажа. Ами зле е. Ама това преди няколко години. Сега може да е по добре. Ако имаш време за експерименти ще ми е интересно да споделиш после кое работи и кое не.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Чет Юни 27, 2024 2:51 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами аз съм си свикнал със сони и с такива карам вече 10-на години, иначе като пари не е по-евтин  Купувах наскоро 15 про, ще пробвам с него ама не се наканвам. Така или иначе зора вече не е голям, в смисъл преди беше важно за да не правя 3-4 принта за да напасна детайла към дръжката, но сега след като ще правим къстъм дръжка няма нещо което не мога да измеря със шублера. Ще направя още един скан на самата рамка сигурно, за да може да се позиционират елементите но като цяло и стария върши работа за това. То не е само камера всъщност, има два сензора които отчитат движението на темпоралните мускули, заради тях ще се правят къстъм дръжки и тях трябва да нагодя спрямо рамката.
|
| Чет Юни 27, 2024 4:05 pm |
|
|