|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Сря Май 20, 2026 10:49 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 7 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
stewie
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Фев 20, 2013 5:18 pm Мнения: 374 Местоположение: България
|
 Складов софтуер
Хората в производството, каква складова система позлвате (ако има такава)? Моят началник предвижда да държи на склад компоненти за различни проекти, вместо да поръчва всичко (платка плюс насищане). Освен софтуера ме интересуват и процеси, поръчване, storage - всякакъв ноу-хау.
|
| Пон Сеп 18, 2023 1:49 pm |
|
 |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30514 Местоположение: София
|
 Re: Складов софтуер
Мммм тука скачаш в дълбокото. Много важно е да решиш дали искаш само склад или в един момент ще ти трябва цяло ЕРП. Аз лично бих те посъветвал и в двата случая да търсиш ЕРП. Иначе микроинвест имаха, може би и още имат счетоводство със склад, но до там, а и не съм сигурен колко е читаво, имах го навремето но не го използвах. Аз имам доста негативен опит. От платените имам наблюдения над САП, Оракъл, Епикор-Скала, Приорити. САП и Оракъл дори не го поглеждай, и двете имат смисъл само в стенд слон версиите си, т.е. такива Ана твой сървър а не Клауд, и на двете пълна интеграция ще ти излезе около 1 млн и двете са много ограничени от към възможност за конфигурация на съществуващите модули, т.е. трудно е да имаш бизнес логика/процес различен от поддържаните. Епикор-Скала и те са нейде там, цената на интегриране е доста по-приемлива, но и там нещо нестандартно като процес е зор. Приорити като пълна интеграция излиза може би около 200-300 Хил, цената на потребител е по-изгодно от тази на САП или Оракул, работи по бързо от техните Клауд версии, но е Клауд. По-гъвкаво е е позволява по-сериозни модификации на процесите. Ние сменихме оракъл Клауд с приорити в БГ и като че ли е по-добре. В Мексико обаче използвам До и съм доста доволен, това и бих ти препоръчал. Одо е опенсорс, но се предлага и като Клауд Сървис. Опенсорса логично ти е безплатен, трябва да го инсталираш на твой сървър и да си го поддържаш. Плюса да е на твой сървър е че можеш много лесно да си пишеш твои модули, и имаш контрол над версиите. Аз използвам Клауд услуга, и там е възможно да добавям мои модули но малко по-сложно, и ако са зависими от версия може да спират при ъпдейт защото ъпдейтите са автоматични. Цената на Клауд услугата е съвсем приемлива, мисля плащам нещо от порядъка на $100 /месец за 5 потребителя. Хубавото с одо е че дори за момента да ти трябва само склад, винаги можеш след това да минеш на пълнофункционално ЕРП, но естествено трябва да го инсталираш с тази идея, т.е. освен склад, покупки и продажби, но то склад без тия е безмислен. Друго което е хубаво да имаш е модул производство защото там са ти БОМ, но реално те не усложняват интеграцията. Счетоводство, ТРЗ и подобни са друга бира, много фирми ги държат като отделни продукти, но счетоводството на одо е добро, по спомен има адаптация за България която се ъпдейта редовно. Тъй като това е Клауд платформа има стотици модули които не са част от сървиса който купуваш, но може да си ги добавиш ако са ти нужни. Естествено там обикновенно се заплаща, но цените са символични. Това са мойте 5 ст...резултат от 20 години и изхарчени няколко млн е интеграции 
|
| Пон Сеп 18, 2023 4:37 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4561 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
+1 за Odoo - държа ги под око от известно време, че са тука туземци в Белгия ... много добре се развиват последните години, направо се майтапят със САП
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пон Сеп 18, 2023 5:55 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами между другото, odoo се изпозлва и от доста големи фирми, естетвено не изпозлват облачното а си имат техни инсталации, рпедполагам доста кустомизирани, но щом и аутомотив фирми ги изпозлват, явно има защо. А за САП и Оракъл ... каквото и да кажа ще бледнее, но то е достатъчен факта, че лидъл след 1 млрд инвестиция сеотказаха от имплементацията, според САП били само 500 млн  Конкретно SAP е ужасно негъвкаво като бизнес процес, и доколкото чух, пробелма е в някои много базови функции писани преди много години които некой не иска да бута ... или не смее. С оракъл пък е друго дърво, on premis версията е доста по-читава от САП-а, и позволява не малко модификации, но упорито не искат да я продават и натискат към клауд решението. Клауд решението от друга страна е пълно дърво, там е сбирщайн, където каквото намерили изкупули, иинтегрирали през никой не може да ти каже колко интерфейса, и с празна база данни се влачи все едно си на 19200 модем, като понапълниш БД и става ужас. Искахме да ни сменят с он премис версия, не че и там нямаше да е дърво, но отказаха, съответно получиха от трите най-дългото, сигурно не очакваха че след 5 години и над 1 млн ще се откажем, ама не познаха.
|
| Пон Сеп 18, 2023 8:09 pm |
|
 |
|
jofcho
|
Още една две стотинки към темата - Dreem Personal - безплатно за едно работно място, т.е. спокойно може да се пробва.
|
| Вто Сеп 19, 2023 10:13 am |
|
 |
|
stewie
Регистриран на: Сря Фев 20, 2013 5:18 pm Мнения: 374 Местоположение: България
|
Тони, не скачам, но ме бутат, та реших да действам докато е рано и не са закупили софтуера още.
Ще разгледам Odoo, този българският софт няма да стане, защото съм в Англия.
|
| Вто Сеп 19, 2023 10:26 am |
|
 |
|
ToHu
|
Добре е да си изясните какво точно ви е нужно. Склада сам по себеси е просто нещо, но може да стане и доста сложно. Като цяло inventory е един от основните модули във всяко ерп, и реално е доста повече от склад. Примерно ще беде ли нужно да смята landed cost, ако да е добре да знаеш какво точно я формира, защото много ерп-та са ограничени в тоя аспект, та като избираш ще гледаш някое което макс.да отговаря на твоите изисквания. Нямам представа как е в UK, но тук в Мексико вре,енният внос и този освободен от данъци изисква определен софтуер за контрол, който пък изисква ерп-то да може да подава данни свързани с митническите декларации. Като цяло трябва да си изясните на първо място какво точно ви е нужно, какво може да ви е нужно за вбъдеще, след това какви са процесите и спецификите на тия процеси, как точно бихте искали да ги имплементирате, и тогава вече да търсиш продукт който да отговори на изискванията. Има купища консултанти, и в повечето случаи са бизполезни, в най-добрия случай документират коректно процесите които имаш, но една от целите на ерп-то или който и да е софт е не само да автоматизира, но и оптимизира тези процеси, и със сигурност не да ги нагажда на възможностите на софтуера, та докато на вас не ви стане съвсем ясно, не бих те посъветвал да използваш консултант.
|
| Вто Сеп 19, 2023 4:52 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 7 мнения ] |
|