|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Фев 10, 2026 10:28 am
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 8:21 pm Мнения: 30224 Местоположение: София
|
 Re: Altium Designer...
Сложно !=бързо , това което са направили е доста бавно за изчисление, без значение каква е геометрията апроксимацията с прави линии, отнема повече данни, и се изчислява по-бавно. Замисли се, дъгата е център, радиус, начален и краен ъгъл, 4 параметъра и резултата е перфектен кръг или дъга. Същата дъга апроксимирана с прави може да отнеме милиони точки в зависимост от точността. Например кръгче с диаметър 0.2 мм е с обиколки 0.68 ММ, ако апроксимирали с резолюция 1 um това са грубо 680 точки, срещу 4 ....чието изчисление и изчертаваме отнема точно 680 пъти повече време, защото ще нарисуваш отсечки между 680 точки. Това е и причината да се използват дъги и сплайн линии. Това от към изчисляване/изчертаване. За обема данни на полигона изобщо не съм сигурен че ще има промяна на ниво платка, само в рендеринга. Полигона ще се опише със същите точки, и ако алтиумци са поне малко с акъла няма смисъл да пазят изрязванията извън ребилднатият полигон, достатъчно е да знаят къде какво изрязвания са, и ако е отвор предполагам го пазят точно така, център радиус, и чак при ребилда го апроксимират и рендират. Не съм се интересувал в какъв вид го пазят но логично е да е в такъв, и само рендирания полигон да е с отсечките апроксимиращи формата.
|
| Съб Яну 03, 2026 7:52 pm |
|
 |
|
HSB
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 11:15 am Мнения: 1353 Местоположение: Phoenix AZ
|
То това че Алтиумците са идиоти според мен не подлежи на обсъждане въобще.... Я които ползва нещо от последните версии да каже дали е оправена бъгнята с автоматичното поставяне на точки когато драгваш я компонент ,я нетове и т.н. като гледам поне засега вместо да опростят и поизчистят батака Алтиумците продължават с тенденцията да правят все по големи каши.
|
| Пон Яну 05, 2026 4:15 am |
|
 |
|
ToHu
|
Това мисля е опция която можеш да я спреш ...ммм или не съвсем. И след нейде доста назад дискусия. Аз съм го спрял да н влачи жици,но ако поставиш край на жица върху друга, или пин на компонент върху жица ще направи връзка. Това мене не ме бърка много аз никога не местя компоненти заедно с жиците защото и да не прави глупости никога не ги аранжира по начина по който на мен ми харесва. Също съм му забранил и де брейква жица за да постави компонент в нея, и като цяло всякакъв тип умстване до където е възможно.
|
| Пон Яну 05, 2026 5:38 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 1:21 am Мнения: 12436 Местоположение: София
|
Скоро не съм се интересувал, но алтиумците успяха ли вече да изобретят изравняването на медта в слоевете?
|
| Пон Яну 05, 2026 9:11 am |
|
 |
|
al_at
Регистриран на: Пет Апр 13, 2018 3:00 pm Мнения: 1573 Местоположение: София
|
Твърде много искаш от бедните разработчици на Алтиум  . Правиш си всичко ръчно - добавяш си или махаш полигончета и следиш репортите за copper area на слоевете.
|
| Пон Яну 05, 2026 10:38 am |
|
 |
|
ToHu
|
Поредна простотия, предният път го отдадох на флаш дрйава, ама не е. Токуъ що алтиума прецака пцб библиотека, добре че гугъла прави бекъпи.Библиотеката беше отворена, добавих корпус. Отивам в схематик либрарито да го добавя библиотеката празна. Save all затваряне празна, рестарт празна ... отварям е .. празна ... празна на вид, иначе 80 Mb .. простотия. Може би в такъв случай не трбява да затварям а да направя save as .. щото ако няма бекъп .. страдаш до бекъпа който си правил нейде някога, за последната седмица съм направил 20-на корпуса, а ако сложим и ония от предната .... тъпотия.
|
| Пет Яну 30, 2026 12:23 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
млади падуан, време ти е да захвърлиш пръчките и да вземеш в ръце истински меч.
|
| Пет Яну 30, 2026 5:20 am |
|
 |
|
al_at
Регистриран на: Пет Апр 13, 2018 3:00 pm Мнения: 1573 Местоположение: София
|
Алтиум-а създава за всеки отворен проект, файл или библиотека една папка "History" в същата папка, където ти е работния файл. В тази папка "History" се пазят зип файлове с история преди последните промени, които се пазят толкова дни, колкото са зададени в настройките - по подразбиране - 7. Така, че там може да се намери доста по-прясна версия на това, което си правил. Това ме е спасявало няколко пъти. Иначе, сигурно ДедоБоре е прав за истинските мечове. Но нещо ми идват доста ръбести дръжките им. 
|
| Пет Яну 30, 2026 8:45 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами прав е но пък аз съм упорит ...преди доста години бях качил като система на работа ми хареса, особенно библиотеките как работят, но така и не отидох по-далеч, много ми е тегаво да минавам от един софт на друг, то не е в трудността а в нежеланието да губя време да го уча ... На няколко пъти ми прави такива мизерии до сега май все се разминавам лесно ама ....
|
| Пет Яну 30, 2026 3:17 pm |
|
 |
|
velio
|
Някой да е успял да експортне STEP203 вместо STEP214 ?
|
| Пет Яну 30, 2026 6:26 pm |
|
 |
|
HSB
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 11:15 am Мнения: 1353 Местоположение: Phoenix AZ
|
Това може би да го има на трвоита дърта версия на алтиума ама на новите няма опция да го разкараш , поне неиде от 2022 когато аз го открих като местиш и слага точка... затоава питах дали е оправно след едиколко си години. То ясно че юзераможе да си изработи навици кое как се прави но това няма как да не се води в графата на огромните тъпанарщини .
|
| Нед Фев 01, 2026 10:29 pm |
|
|