Отговори на тема  [ 572 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 39  Следваща
Логически Анализатори .... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Аз мога да я спретна платката не ми е проблем,аз съм безработен до края на следващата година,преквалифицирам се, и имам време.
А тези конверсии с най бъгавото творение от всички кадове са строго непрепоръчителни :)
А за работата с спектрата казват че нямало проблеми с DXP но аз не съм пробвал. Обикновенно обичам да си опроводявам предимно ръчно,все не съм на едно мнение с ауторутерите :D

А и докато се рових по саита на XILINX вижте какво открих
http://www.xilinx.com/products/design_r ... t_proc.htm
Това са 2 процесора дето могат да се зареждат в ядрото на Spartana. Е сега съвсем се зарибих да ги изуча тия FPGA.

Нед Юли 10, 2005 12:46 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Мямаше ме няколко часа и съм пропуснал ключове моменти от дискусията.

1. Прочетох, че по въпроса за блоковата схема и принципите на организацията съм имал последната дума. Наистина държа на мнението си, но ако надделеят идеи, различни от моите, ще ги приема. Както например дали да е CPLD или FPGA. Продължавам да считам, че оптималното решение е CPLD, но ще го направя с FPGA.
2. Флаш картата да се запои. Не съм съгласен, ама хич. Един хубав холдер за SD Card струва < 4 лева в "ЕлектронИнвест". Освен това картата е един от най-бързите начини за трансфер на данни от / към устройството.
3. Портове за управление. Ако ще има MCU, за предпочитане е SPI. Ако се предвижда работа без него, паралелният интерфейс е по-добро решение. Имаше идея да се ползват джъмпери за комутация. Май че това е печелившият вариант. Прави се един ( или два за механияна устойчивост ) двуреден мъжки куплунг ( рейки ), през който минава т.н. "контролен" порт. Слагаш 10 джъмпера - работиш без MCU. Махаш джъмперите, нанизваш отгоре втора платка и имаш MCU. То : А) получава командите от USB; Б) командори матрицата. Флашкартата я виждам само със MCU. Многото памет - свързана само с FPGA. Процесорът ще я достига САМО през матрицата. Захранване на MCU - през този ( тези ) куплунг(и).

Долу-горе такива мисли се въртят в главата ми. Идеята на ДедоБоре за галваничното разделяне май няма да я приема, защото нямам красиво решение как да стане. 10 бързи оптрона? Искам и други да си кажат мнението. Паметта, която ще се ползва също не е ясна. Утре ще говоря с Футурелките какво могат да доставят, но съм скептично настроен. Все повече отива към 60 наносекундни с организация по осем.

Нед Юли 10, 2005 1:40 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Почвам нова блокова схема която да оббобщи казаното до тук.

Нед Юли 10, 2005 1:57 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение 
я колко много постове тук :-) аз съм изпуснал и за толкова кратко време :D
имам няколко въпроса:
1 няма никаква организация ?
2 всеки предлага но засега няма нищо крайно което да е решено / затова смятам че не е късно да се вкл /
3 всички са се насочили вече към проектиране на устройство и се мяткат насам натам разни професори лсд фпжиа и памети
4 какво се очаква от едно такова нещо и на каква цена смятате че ще е то което за нашата страна е особено критично

внасям следните предложения
1 даите да си изясним какво тачно искаме да се прави и това да стане в един фаил до които всички имаме достъп
2 за да е ясно какво точно правим и с какви средства и възможности трябва да започнем отзад напред и да изберем с какъв софтуер ще работи това на компа
тук ще ви кажа че е зле да започнем нещо което в последствие трудно ще доработваме съгласно индивидуални нужди
предлагам да стъпим на нещо което го има и е лесно за работа
3 повечето сме от големи градове затова нека да заформим няколко екипа които да работят успоредно по първоначалния план след това ще изберем наи доброто попадение и ще рабтим всчки по него
4 как смятате да се анализира всичката тази инф която постъпва по точно с какъв софтуер аз имам следното предложение
5 да си има собствен софтуер които да може да прави експорт към различни формати аз например искам експорт към *.м ( MATLAB )
6 всичкия този труд как ще се възнагради никои от нас не живее само с въздух може да се помисли за продаване на това устройство
и някакво разпределяне после / за това е рано все още / но е нужно да сме наясно от сега всички кои какво право ще има да го разпостранява
7 даите да се опитаме да си отговорим на въпроса не кои какво може а кои колко време може да отделя за това, то всеки от нас може да се справи с повечето задачи но за колко време ??? защото ако съдя по мене няма достатъчно време за всичко планувано а това също е важно

аз съм от русе и хищника също доколкото знам също е от тук
затова предлагам да се видим на бира и да поговорим на тази тема
за мое съжаление нямам непрекъснат достъп до нет :oops: и не мога да участвам активно а като доида тук има 2 пъти пове4е страници от предното ми влизане

според прочетеното до тук Никола е наи напред и тои ще е организатора ;-)

Нед Юли 10, 2005 2:04 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
За бирата съм съгласен :D За времето дето го нямат някой от нас също (работния ми ден е 9:30-19:00)...

Нед Юли 10, 2005 2:40 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ето тая блок схема съчиних за да отговаря на най моного от изискванията и същевремено да е много гъвкаво решение.

Замисъла е FPGA-блока да може лесно да се подкара и като отделно устроиство. Единственото което му липсва е конфигурирането на ядрото но това не е проблем защото ако някой иска да да ползва само този модул може да спретне един дребен пик на макетна платка които да зареди ядрото или пък Батето каза че имало вариант FPGA-to само да си прочете ядрото от външна памет. Занчи може и на платката на тоя модул да оставим място за процесор с памет или само памет дето да се налепят ако не се ползва Microcontroler Block.

Системата на работа е следната.
Първия вариант е управление от USB.

Започва се с зареждане на ядро.Като има 2 варианта:
-Зареждане на ядро с една команда към процесора като се зарежда едно от ядрата записано в Serial FLASH - firmuer for FPGA
-Зареждане на ядро през Usb като се работи през процесора.

В зависимост от зареденото ядро след като се ресетне FPGA-to то започва да комуникира или от паралелния порт директно през USB като се реализира възможноста да се работи директно с FPGA без участието на контролер или от SPI като се управлява от контролера.
В втория случаи имаме възможност да си управляваме устроиството автономно или през USB през първия канал на FTDI.
А е въпрос само на софт да се използват едновременно и двата канала и да се правят невероятни неща.

Втория вариант е автономна работа. Включва се уреда от менюто се избира какво да прави и съответно се зарежда необходимото ядро. След това се пуска процеса които е необходим .... с една дума си работиш от неговата клавиатура. Ако се наложи да прехвърлиш нещо на компа забиваш си USB-to и започваш да работиш от програмата.

Единственото нещо което се усложнява малко по тая схема е използването на по скъпия двуканален чип но си мисля че с 5-6 лева повече никой няма да обеднее толкова. Да не забравяме че това е лабораторна техника. Моя анализатор само базовия му модул се продава за 200 долара при положение че е доста под това което замисляме. А реализирането на тая блок схема в пълен вариант ще коства под 100 лева с всички екстри. Основното цената на това е в труда потрошен за това. За това са лудите ентусиасти и аз съм един от тях :D. Но да не пропускаме и другия важен момент. Като направим този проект ще сме научили доста неща които с времето ще ни помогнат в работата а това са пари. А и самото устроиство вече направено няма да е проблем да се налепи и програмира за половин ден. Аз си мисля че няколко броя от такова устроиство ще ми облегчат живота много и многократно ще ми се отплатят за потрошеното време.

Сега да караме по същество,покритикуваите я тази блок схема

Прикачени файлове:
Drawing1.jpg
Drawing1.jpg [ 52.62 KiB | Прегледано 3546 пъти ]
Нед Юли 10, 2005 2:44 pm
Профил
Аватар

Мнение 
@Киров, доста си си поиграл. Може би ще е по-добре ако:

1. Serial EEPROM за firmware на FPGA е на платката с FPGA. Той така или иначе винаги ще му трябва, независимо дали има MCU.
2. Горното важи и за Power. Основно консумацията ще е от матрицата, USB. Процесорът вероятно ще се събере в десетина милиампера.
3. Някак си ми се ще да е с едноканален USB чип. Не ти ли харесва вариантът с джъмперите. Ако не го искаш, кажи си съобръженията. Смятам, че FPGA трябва да се управлява само от едно място ( един порт ), и да му е все тая кой е от другата страна на порта: USB или MCU. Това ще упрости нещата и ще намали времето за развой. Ще рече, че SPI изчезва.

@zax_ruse, ами нали точно това правим в момента - сверяваме си часовниците. Аз също си имам служебни задължения, но по 2 часа на ден мога да отделя, а по груби сметки моята работа ще си я свърша за < 30 часа, това ще рече < 2 седмици.
За комерсиална реализация на продукта май никой не е говорил. Изглежда примамливо, но не съм оптимист. Не се надявай да изкараш пари от това. Особено много пари.

Нед Юли 10, 2005 3:01 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Да си кажа съображенията.
по първа точка:
ами нали процесора ще зарежда ядрото значи Serial EEPROM за firmware на FPGA трябва да е навързана на него. А в варианата в който не ползваме микропроцесорния модул на FPGA модула може да се остави място за катвато там трябва схема за зареждане на ядрото.

по 2ра точка:
Power си мисля че трябва да го оставим да е самостоятелен модул или да е на микропроцесорния модул за
да има без усложнения 2 варианта, батериино захранване и захранване от USB или от адаптор,това зависимост каква ще му е консумацията на това чудо. Ти ме поуплаши като каза че za FPGA трябва малък вец.
Но може да се предвиди FPGA модула да се превлключва с един джъмпер дали да се захранва от основното захранване или директно от USB. А и при батериино захранване управлението ще трябва да е в процесора все пак.

po 3:
Помисли по варианта с двуканалния. От гледна точка на софта двуканалния и едноканалния не са толкова различни,ще ти пратя развоина платка ако искаш да си поекспериментираш.
А джъмперите са нещо което се ползва за твърда конфигурация. Пречи на механично то оформяне на устроисвото. А и в краина сметка с 5-6 лева е по скъп двуканалния чип а дава доста свобода на деиствие и ти остава варианта дето го искаше да можеш да работиш без процесора. Можем да започнем точно с управлението на FPGA ot едно място,да кажем от процесора като начало а после да си имаме предвиден варианта да се работи и директно с FPGAto . Или пък обратно. Пък и може 2 екипа да работят по различни варианти. А пък има и вариант на платката на FPGA модула да се остави място и за едноканален и за двуканален FTDI. Идеята ми е да си поръчаме такива платки и с малко усилия да си съчиняваме кои каквото си иска.

za 30 часа малко подценяваш задачата но за никъде не бързаме
:D

Нед Юли 10, 2005 3:28 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Nikola Kirov написа:
Ти ме поуплаши като каза че za FPGA трябва малък вец.

Ами аз чета тука за някакви Power-On тоци от порядъка на 1.5-2 ампера за Spartan II, и около 0.7А за Spartan IIE. Така, че май ще си трябва сериозно сметнато захранване :) .

Нед Юли 10, 2005 3:37 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Здравейте, :D
преди време Никола в една тема питаше за SRAM над 1М. Тогава му предложих да потърси BS616LV1622, в България я доставят "Lions Electronics". Но цената май му се видя висока - 30 лева за единична бройка. А чипа си струва. Low power, low voltage, 55ns и 70ns варианти, организация 1Мх16 или 2Мх8 с възможност за превключване, корпусът не е BGA - 48 извода TSOP. Ето и линк към описанието и:
http://www.bsi.com.tw/product/BS616LV1622.pdf
Ако К6X4008C1F във Футурел струва 4 лв. и ако BS616LV1622 има 8 пъти по-голям обем то цената май си заслужава.
Успех.

Нед Юли 10, 2005 3:53 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Да не е лошо чипчето. За 32 битов вариант на анализатора ще ни трябват 2 такива, 60лева. Мен лично не ме бърка но трябва да се съобразим с мнението на всички.

A за Spartan II namerih документация на руски може на някой да му е по удобно.
на www.plis.ru http://www.plis.ru/files/spartan2_rus.pdf

прост JTAG кабел
http://www.plis.ru/pic/zip/JTAG_cable.pdf

Нед Юли 10, 2005 8:17 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ти добре си намерил документация, но я кажи как смяташ да се заражда конфигурацията на дзера? Вариантите не са много. Аз съм ползвал паралелен EPROM, на това май не е добър вариант. Дори и с външен процесор, пак ще трябва някаква памет за поне 256к бита.

Един колега е питал преди месец в Петрекс за Спартани, нямали са II. Утре ще видим какво имат.

Нед Юли 10, 2005 8:22 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Нали щяхме да слагаме сериен флаш - в него ще я пишем. Ако сложим една АТ45DB041 тя е половин мегабайт - ако не стигне може и по-голяма или пък няколко такива.

Нед Юли 10, 2005 8:27 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ако нямат Spartan || можем да ползваме Spartan III ако са на съизмерима цена XC3S200 е супер изделие. И на няколко места се споменава че е low cost. С по ниска консумация е от Spartan II. Ядрото му е на 1.2V a I/O sa na 1.2 - 3.3 V. Начина му на конфигуриране е като на SPARTAN II.
200К System Gates
и има 216Kbit собствена dual port рам което е достатъчно за реелизирането бърз осцилоскоп.
В това чудо ако имаш желание можеш да навреш 32 бит DSP и да ти останат ресурси за други неща.
Доста добра му е документацията доколкото се порових в нея,както и на Spartan II.
Само че дали има основание за това дето го пишат в pdf-a че е low cost?

Нед Юли 10, 2005 11:29 pm
Профил
Аватар

Мнение 
A по външни размери някой съобразява ли се :P

Пон Юли 11, 2005 10:03 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 572 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 39  Следваща